top of page
Caută

Ketoza - Definiție, Dieta Keto, Beneficii, Riscuri și Capcane

Actualizată în: 5 mai 2021Cetoza, sau ketoza cum o mai numesc unele persoane, este o stare naturală a metabolismului uman prin care oamenii treceau anual, pâna acum câteva sute de ani când nu existau supermarketuri sau o industrie alimentară atât de dezvoltată.


În acesta stare de cetoza organismul produce corpuri cetonice din grăsimi și le folosește pentru energie în loc de carbohidrați, cu alte cuvinte corpul trece pe ardere de grăsimi.


Iar fix asta a dus la apariția dietei keto (dieta ketogenică) care se bazează pe un consum foarte scăzut de carbohidrați și bogat în frunze și legume verzi, proteine de calitate și grăsimi bune, sănătoase.


O dietă ketogenică clar te poate ajuta să slăbești dar va funcționa pentru o perioada scurtă de timp, pentru că poftele de chestii nesănătoase vor rămâne acolo, obiceiurile de asemeni, și DA, dieta keto NU o poti ține o viață deoarece din experiența noastră cu oamenii, aproape toți se întorc la vechile obiceiuri dacă nu rezolvă mai întâi partea psihologică.


Tocmai de accea noi recomandăm întotdeauna, ca prim pas înainte de a intra în cetoză (ketoză) sau orice altă dietă, pentru oamenii care vor o schimbare de durată, fară chin sau restricționări, să rezolve mai întâi dependentele alimentare, mâncatul compulsiv sau pe bază de stres.Revenind la dieta keto (dieta ketogenică), pe termen scurt ea te poate ajuta să pierzi rapid în greutate, să îți reglezi glicemia și chiar să intri într-un proces de detoxifiere și vindecare.Recomandări importante când vine vorba de cetoză (ketoză)Cetoza (ketoza) este destul de complexă și cele mai bune recomandări pe care ți le putem oferi sunt următoarele:

 1. să nu ții dieta keto de capul tău pentru că nu este o dietă pe care să o ții luni la rând, aceasta trebuie alternată pentru că noi ca și specie avem nevoie și de fructe sau legume bogate în zaharuri

 2. extrem de important, dacă vrei să slăbești mai întâi lucrează la partea psihologică pentru că altfel te vei întoarce la vechile obiceiuri și vechile kilograme, iar tot efortul va fi în zadar

 3. dacă vrei să ții dieta keto pentru vindecare și sănătate ai nevoie de îndrumare de specialitate

Tocmai de aceea dacă vrei să începi să faci schimbări legate de slăbit sau vrei să treci pe o alimentație sănătoasă îți lăsăm mai jos 2 RESURSE GRATUITE oferite de noi:
Ce este cetoza (ketoza) și dieta ketogenică?


Definiție: Cetoza este o stare metabolică în care există o concentrație mare de cetone în sânge.


Corpul uman este o adevărată mașinărie ce are nevoie de combustibil pentru a avea energie, iar principalele 2 surse de combustibil ale corpului sunt: zahăr (carbohidrați) sau grăsimi, mai ales că peste 80% din creierul nostru este format din grăsimi.


Cetoza este un proces metabolic prin care corpul trece de la consumul de zahăr sau carbohidrați, la consumul de grăsime, pentru a produce energie.


Atunci când spunem zahăr, ne referim atât la toate tipurile de dulciuri care conțin zahăr procesat, cât și la sursele naturale de zahăr (fructe, legume dulci, rădăcinoase, miere, sirop de arțar, etc), dar și la carbohidrații goi precum făinoasele sau cartofii albi.

Pentru cei mai mulți oameni, organismul folosește zahărul ca sursă esențială de energie, în detrimentul grăsimilor, pe care decide să le acumuleze. Glucoza din zahăr este cea mai ușoară moleculă pe care corpul o poate transforma și folosi pe post de energie. Deci corpul e predispus să aleagă zahărul în detrimentul oricărei alte surse de energie atâta timp cât acesta se găsește în alimentația noastră.

În cazul alimentației fără niciun tip de zahar sau carbohidrați, corpul nu mai are la dispoziție glucoză pentru a produce energie, iar ficatul nostru începe să metabolizeze acizii grași (arde grăsimea) transformând moleculele în cetone. Cetonele respective sunt eliberate în sânge, și astfel corpul le folosește pentru a își asigura nivelul optim de energie.


În tot acest proces, rolul cheie îl joacă pancreasul nostru care produce 2 hormoni antagonici:


 • unul este un hormon cu rol de depozitare și, prin intermediul ei, este redusă cantitatea de glucoză din sânge, atunci când nivelul acesteia este crescut (insulină.

Insulina facilitează pătrunderea glucozei în celule, pentru a o folosi pe post de energie și pentru a transforma surplusul de glucoza și a îl depozita în țesutul adipos.

 • iar celalalt are rolul de a ridica nivelul glicemiei, fiind un hormon catabolic, ce facilitează arderile.

Acesta din urmă transformă moleculele complexe în molecule simple, pentru ca organismul să le poată folosi pe post de sursă de energie. Atunci când nu îi mai dăm corpului zahăr, pancreasul nostru scade producția de insulină și crește producția acestuia, facilitând astfel arderea grăsimilor.

Corpul uman este foarte inteligent și are nevoie de o scurta perioada de timp pentru a se adapta noii stări metabolice și pentru a învața de unde își primește energia. Nu are nevoie de zahăr sau carbohidrați, ci va arde cetonele.


Problema cea mai mare este că în zilele noastre oamenii nu ajung niciodată în această stare și astfel apar intoleranțele la insulină și kilogramele se adună.


Mai ușor spus corpul trece de pe consum de zahar pe un consum de grăsime. Acest lucru se întâmplă atunci când grăsimea furnizează cea mai mare parte a combustibilului pentru organism și există un acces limitat la glucoză.


Cel mai adesea oamenii intră în această stare de cetoza (ketoză) când țin o dietă ketogenică dar aceasta mai apare și în sarcină, copilărie, post negru sau foamete.


Pentru ca cetoza să înceapă, în general oamenii reduc aportul de carbohidrați și fac schimbări mari în alimentația lor cum ar fi eliminarea anumitor alimente:

 • toate tipurile de fasole

 • cereale (porumb, orez, grâu, secară, mei, ovăz)

 • lapte dulce de vacă

 • dulciuri

 • băuturi răcoritoare și alcoolice

 • unele legume (morcovi, pastârnac, telină, etc)

 • cartofi

 • fructe

 • etc.


Beneficiile cetozeiPe lângă pierderea în greutate, cetoza (ketoza) poate avea mai multe beneficii pentru sănătate cum ar fi vindecare de diabet tip 1 si 2, gastrită, candidoză, dezechilibre hormonale, colon iritabil, reducerea convulsiilor la copiii cu epilepsie și multe multe altele.


Aici este o linie foarte fină, dar pentru cei care intră în starea de cetoză (ketoză) ghidați de cineva competent și ajung să consume doar alimente naturale, preparate în casă, fără produse lactate, alimente procesate, zero chimicale, cu cât mai multe frunze și legume verzi, proteine de calitate și grăsimi sănătoase vor vedea rezultate uimitoare precum:

 • Creșterea energiei

 • Scăderea grăsimii corporale / creșterea masei musculare

 • Scăderea inflamațiilor în corp

 • Scăderea poftei de mâncare / sațietate îmbunătățită

 • Concentrare îmbunătățită

 • Somn îmbunătățit

 • Scăderea glicemiei și îmbunătățirea sensibilității la insulină

 • Vindecare de diabet tip 1 și 2

 • Reducerea tensiunii arteriale și a colesterolului din sânge

 • Reglarea tranzitului intestinal

 • Vindecarea problemelor de sinuzită, gastrită, colon iritabil, alergii, candidoză, etc.

 • Reduc severitatea și frecvența convulsiilor la persoanele cu epilepsie

Să poți sta în starea de ketoză și vindecare nu este nici pe departe un lucru ușor, mai ales dacă vezi aceste modificări ca pe o dietă și le faci de unul singur.Cetoza (ketoza) are efecte negative asupra sănătății?


Starea de ketoză în care corpul trece pe ardere de grăsimi, poate avea beneficii pentru sănătate și pierderea în greutate, dar poate declanșa și unele efecte secundare tocmai de aceea nu este recomandat să ții o dietă keto nesupravegheată și pe termen lung.


O parte dintre acestea includ dureri de cap, oboseală, constipație, niveluri ridicate de colesterol în sânge și respirație urât mirositoare, dar acestea dispar, de obicei, în câteva zile sau săptămâni de la începerea dietei ketogenice.


De asemenea, poate exista riscul de a dezvolta pietre la rinichi și/sau cetoacidoză.


Persoanele care iau medicamente pentru scăderea insulinei, sau reglarea tensiunii, ar trebui să se consulte cu cineva de specialitate înainte de a trece în starea de cetoză, și în timpul acesteia pentru că este posibil ca medicamentația de dinainte să nu se mai potrivească.


Dietele ketogenice au unele minusuri foarte mari:


 • în dieta keto nu se folosește o alimentație 100% naturală, consumându-se multe brânzeturi, iaurturi, alimente procesate, cu multe adaosuri de chimicale și arome artificiale


 • dieta keto (dieta ketogenică) nu este o dietă care să meargă pe termen lung pentru că poate deteriora starea de sănătate și tocmai de aceea noi recomandăm schimbarea stilului de viață pentru a nu fi doar o schimbare temporară.


 • este ideal atunci când faci schimbări pe partea nutrițională să lucrezi și la partea psihologică pentru că în spatele kilogramelor, poftelor și obiceiurilor nocive sunt tipare din copilarie, emoții reprimate, dependențe alimentare și așa mai departe


 • o dietă bună este una pe care să simți că o poți ține o viață. Să zicem că vrei să ții dieta ketogenică (dieta keto) , înainte să te iei de ea, întreabă-te: pot mânca așa toată viața?


 • peste 90% din oamenii care țin dieta keto (dieta ketogenică) revin la vechiul stil de viață și evident kilogramele anterioare


 • facând DOAR schimbări alimentare va fi nevoie de foarte multă voință din partea ta și cel mai probabil în câteva săptămâni totul ți se va părea un chin


Recomandarea noastră când vine vorba de ketoză (cetoză)


Da, avem o părere extrem de bună legată de starea de cetoză (în care intră oamenii consumând doar alimente naturale, fără adaosuri de chimicale, lactate, înlocuitori, arome, pastile, prafuri, suplimente, etc. sub supravegherea unei persoane specializate) pentru că am vazut cu ochii noștri cum oamenii slăbesc și se vindecă, dar nu avem o părere foarte bună despre dieta keto (dieta ketogenică).


Cum spuneam și mai sus DIETELE NU FUNCȚIONEAZĂ pentru că atunci când cineva să zicem începe dieta keto tot ce va face este să își altereze temporar stilul de viață, dar el rămânând aceeași persoană, iar când va termina dieta se va întoarce la vechile obiceiuri, vechile acțiuni și vechile rezultate.


Am lucrat cu mii de oameni atât în programele noastre gratuite, cât și în ședințele de 1 la 1 sau programe cu plată, iar ce am descoperit că funcționează sunt următorii pași:


 • Pasul 1: Rezolvarea mâncatului pe fond emoțional compulsiv sau stres

 • Pasul 2: Înainte de a scoate ceva din alimentație trebuie sa îi dam corpului ceea ce are nevoie

 • Pasul 3: Trecerea pe o alimentație curată potrivită dietei umane

 • Pasul 4: Intrarea în starea de ketoză (cetoză) curată ca să zic așa, recomandările noastre alimentare sunt diferite față de dieta ketogenică.

 • Pasul 5: Alternarea arderilor de grăsimi cu arderea de zahar bun astfel încât corpul să aibă tot timpul ce are nevoie în materie de vitamine și minerale.

Cum spuneam, în ultimii ani am lucrat cu foarte mulți oameni care voiau să slăbească dar nu știau cum. Urmaseră o gramadă de diete, chiar mulți dintrei ei dieta keto, au slăbit, dar în scurt timp s-au îngrășat la loc. Tot timpul se confruntau cu pofte excesive sau cu overeating, adică mânancau mai mult decât trebuia.


Am întâlnit chiar și oameni bolnavi grav care trebuiau să se țină de un anumit regim alimentar dar sub nicio formă nu reușeau.

Ce vrem să spunem este ca toți acești oameni au un numitor comun: NU știu de ce mănâncă, nu știu de ce li se întâmplă asta și cum să facă altfel.


Dacă vrei să scapi de toate aceste probleme trebuie să întelegi de ce iei decizii alimentare nu tocmai bune pentru tine, trebuie să conștientizezi care sunt factorii care îți declanșează această nevoie de a mânca și cel mai important să începi să lucrezi cu tine.


Te întrebi cum? Cele 2 RESURSE GRATUITE de care vorbeam mai sus sunt un start minunat pentru cei care doresc să facă o schimbare în stilul de viață și sperăm să profiți de ele și să îți fie de folos!

2.133 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page