Sunt trista, necajita. Ma ridic din pat si ma indrept spre frigider. Da, stiu, e 10 seara, dar nu imi pasa. Simt un gol in suflet, ma simt neinteleasa, singura, simt nevoia sa mananc ceva care sa imi aduca bucurie. Deschid frigiderul si aleg ciocolata mea preferata, o desfac repede, o mananc si ahh..deja parca ma simt mai bine. Ma asez pe scaun, savurez ciocolata si beau un pahar de apa, propunandu-mi sa ma indrept apoi spre pat. Raman cateva clipe asezata pe scaun, iar starile negative ma cuprind din nou... mai vreau ceva care sa imi indulceasca sufletul. Caut in dulap borcanul nou de Nutella, iau lingurita si incep sa mananc din el. Vai ce bun e.. are acelasi gust ca atunci cand mi-a cumparat mama prima data Nutella. Ce frumos era atunci, ma simteam in siguranta. Acum e atat de greu... nu e deloc usor sa fii adult. Mai iau cateva linguri de Nutella, imi torn si un pahar de suc si merg in pat. Ma doare stomacul si ma simt vinovata pentru ca am mancat atat de mult zahar seara, cu siguranta ma voi ingrasa din nou. Abia reusesc sa adorm, si imi promit ca nu voi mai face niciodata asta, dar realizez apoi ca aceasta e practica mea de o buna perioada de timp.. ma simt neputincioasa.
Tu iti cauti refugiul in mancare atunci cand simti suparare sau tristete?
De fiecare data cand apelam la mancare pentru a ne alina o durere, mancam emotional. Acest obicei este foarte des intalnit in ziua de astazi si este, de multe ori, foarte greu de controlat. Odata ce apelam la mancare pentru a umple un gol emotional, si incepem sa mancam compulsiv, de foarte multe ori suntem cuprinse de un sentiment foarte apasator de vinovatie, care ne determina sa intram intr-un cerc vicios – ne dorim din nou mancare pentru a ne alina suferinta, iar apoi ne simtim si mai vinovate. Bineinteles efectul secundar al mancatului emotional este cresterea in greutate, dar un altul si mai important este faptul ca organismul nostru incepe sa fie afectat negativ de cantitatea de zahar din alimentele consumate, iar organele noastra incep sa nu mai functioneze corespunzator.
Ce ne determina sa mancam emotional?
Orice factor de stres, de la griji legate de bani, la griji legate de sanatate, legate de serviciu sau legate de relatia in care suntem pot fi cauza mancatului emotional. Este o problema ce afecteaza atat barbatii cat si femeile, dar conform anumitor studii, mancatul emotional este mai des intalnit la femei decat la barbati.
Emotiile negative ne lasa o senzatie de lipsa, un gol emotional, iar mancarea e considerata de multi a fi un mod de umplere a acestui gol, o modalitate de a crea senzatia de “implinire” sau de satisfactie temporara.
Alti factori ce ne determina sa mancam emotional sunt:
Izolarea de ceilalti in momente in care avem de fapt nevoie de sustinere emotionala;
Lipsa implicarii in activitati care ne-ar reduce stresul, tristetea;
Lipsa intelegerii diferentei dintre foamea nutritionala si foamea emotionala;
Felul negativ in care vorbim cu propria persoana, atunci cand mancam compulsiv – acest lucru creeaza un cerc vicios de mancat emotional;
Nivelul cortizolului din sange se modifica datorita stresului, iar acest lucru duce la aparitia poftelor.
Care este diferenta dintre foamea emotionala si foamea adevarata?
Noi ar trebui sa mancam pentru a trai, dar de multe ori uitam acest lucru si procedam exact invers: traim pentru a manca. Ne delectam cu fel de fel de mancaruri cu arome senzationale, nestiind sau nebagand de seama ca toate aceste arome sunt artificiale si de cele mai multe ori produsele contin zahar in exces si o gramada de alte ingrediente cu denumiri suspecte, ce ne distrug corpul pe zi ce trece.
De multe ori nu putem distinge foamea emotionala de cea adevarata, dar odata cunoscand diferentele clare, ne e mult mai usor sa ne dam seama cand se instaleaza foamea nutritionala si cand simtim nevoia sa mancam emotional:
Foamea fizica apare treptat, pe cand cea emotionala apare brusc;
In cazul foamei fizice iti e pofta de o varietate de mancaruri, pe cand in cazul foamei emotionale iti este pofta doar de alimente specifice;
Atunci cand ai foamea fizica si mananci, ai senzatie de satietate si de plin si astfel stii ca trebuie sa te opresti din mancat, pe cand in cazul foamei emotionale, poti exagera mancand un anumit aliment si sa nu ai deloc senzatie de satietate;
In cazul foamei fizice nu ai sentimente negative atunci cand mananci, pe cand in cazul foamei emotionale simti rusine sau vinovatie atunci cand mananci.
Cum putem scapa de foamea emotionala?
Putem scapa de foamea emotionala devenind mai constienti atunci cand mancam si, in acelasi timp, lucrand la celelalte tipuri de foame (aici gasesti un articol in care iti povestesc tot ce trebuie sa stii despre cele 6 Tipuri de foame):
Foamea nutritionala
Foamea legata de sete
Foamea legata de varietate
Foamea legata de glicemia scazuta
Foamea legata de stomacul gol
Care este legatura dintre aceste tipuri de foame? Toate aceste tipuri de foame sunt ca niste personaje din interiorul nostru care isi cer drepturile, iar daca reusim sa ne ocupam de 2-3 dintre aceste senzatii, ne va fi mult mai usor sa rezolvam si foamea emotionala. De exemplu, daca scapam de foamea nutritionala, alimentandu-ne cu mancare sanatoasa si nutritiva, si scapam de foamea legata de varietate, mancand o varietate larga de alimente, si scapam de sete, band cei 2 litri de apa pe zi, foamea emotionala va fi redusa la tacere, pentru ca poftele noastre scad.
Mai jos vei gasi cateva semne care sa te ajute sa iti dai seama daca mananci sau nu emotional:
Te confrunti cu supra-alimentarea.
Cand te opresti din mancat, simti o stare apasatoare de neliniste.
Ideea de mancare e printre putinele lucruri care te fac sa fii entuziasmata pe parcursul zilei.
Atunci cand mananci mult (sau foarte mult), te simti alinata si calma.
Ai pofte de alimente specifice.
Atunci cand mananci emotional, senzatia de gol este in piept sau in minte. Atunci cand iti este foame cu adevarat (foamea nutritionala), senzatia de foame se afla in stomac.
Ai un sentiment de urgenta. De multe ori alegi sa mananci in oras pentru ca nu ai rabdare sa astepti pana cand ai termina de gatit acasa.
In mod constant ai sentimentul de vina sau rusine in legatura cu obiceiurile tale alimentare, iti este jena ca ceilalti sa vada ce cantitate mare de mancare mananci.
Atunci cand erai copila, ai folosit mancarea pentru a te ajuta sa te simti bine. Poate pranzul era singurul moment frumos de peste zi, sau poate cina era momentul de care erai foarte entuziasmata, pentru ca mancai impreuna cu familia ta.
Asociezi mancarea cu sentimentul de a fi iubita sau de a fi fericita. Daca privesti in trecutul tau, multe din amintirile tale frumoase se invart in jurul mancarii.
Esti constienta ca exista o parte din viata ta de care nu esti complet multumita.
Iti este frica de emotiile tale. De exemplu, cea mai mare frica a ta este ideea de a fi anxioasa.
Esti sensibila, foarte repede te gandesti la ce poate fi mai rau si devii prapastioasa.
Te recompensezi cu mancare.
In timp ce mananci ai tendinta sa blochezi sentimentele si sa intri intr-o stare de amorteala.
Iti dai seama ca obiceiurile tale alimentare acopera starile tale emotionale, dar te simti neputincioasa pentru a face vreo schimbare
A numara caloriile nu este raspunsul acestor probleme. In loc sa ne invinovatim si sa facem in asa fel incat sa ne fie si mai rusine de noi insine si de comportamentul nostru, sau sa ne fortam sa mancam mai putin, e important sa stim ca exista o alta abordare, mult mai sanatoasa si cu efect pe termen lung. Pentru ca vrem sa ai parte de informatii complete si corecte, am creat pentru tine un curs 100% gratuit de 7 zile, in care alaturi de Radu Sofronea - Coach-ul nostru certificat WildFit, vei putea afla cum sa identifici mancatul emotional, cum sa il intelegi si cum sa scapi de el, si sa iti redobandesti sanatatea si libertatea in fata mancarii. Alege sa incepi o calatorie care te duce spre sanatatea corpului tau, spre vitalitate si energie. Alege sa spui NU mancatului emotional, si sa te alegi pe tine, sa inveti cum sa te asculti si ce alegeri sa iei pentru a te elibera. Tot ce trebuie sa faci este sa dai un click aici si sa urmezi pasii.
Live Free!