top of page
Caută

Ce este libertatea alimentara si cum o poti obtine?

Actualizată în: 25 nov. 2019

Inchide-ti ochii pentru o clipa si respira adanc. Vreau sa te gandesti sincer si sa raspunzi la urmatoarea intrebare: Tu poti spune ca esti cu adevarat libera in ceea ce priveste felul in care te alimentezi? Daca da, sunt foarte bucuroasa pentru tine. Totusi, mai am o intrebare: Ce anume iti da acea senzatie de libertate? Fiecare din noi ne dorim sa fim libere, sa nu fim constranse de nimic, sa putem alege orice ne dorim, fara sa simtim vreun fel de presiune. Din punct de vedere alimentar, aceasta libertate consta pentru multe dintre noi in a putea manca orice, oricat, oricand dorim, fara limite. Ce ai spune daca ti-as marturisi un secret? Foarte multe din lucrurile pe care oamenii le considera a fi libertati sunt de fapt concepte limitative, care ne ingreuneaza existenta, in loc sa o faca mai usoara sau mai plina de bucurie.





Ce este libertatea alimentara?

Referindu-ne strict la mancare, a avea “libertatea” de a manca orice fel de mancare nesanatoasa nu o putem considera cu adevarat libertate. Foarte multi oameni nu stiu ce se ascunde in spatele denumirii de “junk food”, in spatele prajiturii delicioase de la cofetarie, a chips-urilor crocante, sau a borcanului de Nutella. De cele mai multe ori nu stim nici ce se ascunde in alimentele frumos ambalate de la magazin, pentru ca suntem prea obosite sau grabite sa ne rezervam timp pentru a citi cu atentie ce urmeaza sa punem in cosul de cumparaturi, si de foarte multe ori nici nu intelegem toate acele denumiri sofisticate. De cate ori nu a fost suficient sa citim cuvantul "Bio" sau "fara zahar adaugat" pe pachetele produselor, pentru a ne convinge ca acel aliment e sanatos si merita sa ocupe un loc in frigiderul nostru? Din pacate, lucrurile sunt putin mai complicate de atat, deoarece Industria Alimentara nu se concentreaza pe a ne mentine pe noi sanatoase, ci pe a creste cat mai mult vanzarile si a castiga cat mai multi bani. Din aceasta cauza, produsele de la raft au sanse foarte mari sa contina zahar si arome - care ne determina sa mancam din ce in ce mai mult.


Libertatea apare atunci cand cunostem toate informatiile si ajungem la acea claritate mentala de a alege cu adevarat ceea ce dorim sa mancam, fiind ghidate strict de foamea nutritionala. Am povestit intr-un articol anterior despre cele 6 tipuri de foame: foamea nutritionala, setea, varietatea, glicemia scazuta, foamea emotionala si stomacul gol. Din toate cele 6 tipuri de foame, doar foamea nutritionala este cea adevarata, care ar trebui sa ne ghideze in luarea deciziilor cu privire la alimentele pe care le consumam, iar celelalte tipuri de foame sunt doar senzatii pe care daca invatam sa le gestionam, ne vor duce pe drumul catre libertate. Cu toate acestea, atunci cand nu stim cum sa gestionam foamea emotionala, aceasta ne conduce si ne tine inchise in temnita ei, determinandu-ne sa mancam exact acele alimente care credem ca ne-ar schimba starea de tristete in una de fericire sau ne-ar ajuta sa ne simtim recompensate - alimente bogate in zahar si carbohidrati.

Atat de multi oameni spun ca isi doresc libertatea de a consuma zahar, fainoase, lactate, alcool, dar este oare aceasta o libertate? Atat de multe studii ne arata ca alimentele respective, consumate in timp, distrug organismul, creeaza inflamatii in corp si o multime de boli de care ne-am putea lipsi, si cu toate acestea noi ni le dorim pentru ca simtim ca am fi libere daca le-am consuma.



WildFit inseamna Libertate


Daca e sa privesc la felul in care arata viata mea acum un an, pot spune cu sinceritate ca nu eram deloc libera din punct de vedere alimentar. Mancam emotional pentru a acoperi anumite stari negative, stateam nemancata cu orele pentru ca ma simteam coplesita de probleme sau, din nou, mancam emotional pentru a ma recompensa cand reuseam sa ating un obiectiv. Vrand nevrand viata mea s-a invartit foarte mult in jurul mancarii. Am fost intotdeauna o gurmanda, iar alimentele pe care alegeam sa le mananc nu erau cele potrivite pentru mine, dar nu ma puteam opri din a le consuma.


Cand am intalnit conceptul WildFit si am inceput sa urmez cursul de 90 de zile mi-am dat seama cat de manipulati suntem cu totii de Industria Alimentara si cat de mult ne lasam condusi de mancatul emotional, chiar si atunci cand in corpul nostru nu exista o foame fizica. Alegem sa umplem golurile emotionale prin mancare, sa cautam refugiu in alimente nesanatoase, pentru ca creierul nostru stie foarte bine ca atunci cand eram mici eram recompensate cu ceva bun cand eram triste, sau cand aveam o reusita. Am invatat foarte bine acest obicei si l-am practicat ani de zile, iar Industria Alimentara a venit sa sustina acest comportament, prezentandu-ne produse nesanatoase in cele mai frumoase ambalaje, aratandu-ne cele mai colorate si apetisante reclame, cu impact emotional puternic, pentru a ne determina sa cumparam produsul respectiv, care e vandut cu promisiunea ca ne va aduce o stare de bine. Iar noi din pacate i-am crezut atat de mult timp. Dar partea cea mai bune este ca noi putem schimba povestea!


Prin WildFit am invatat ca libertatea inseamna sa fiu sanatoasa. Am invatat ca libertatea inseamna sa cunoastem ce se ascunde in spatele alimentelor pe care le ingeram, sa stim exact care e efectul lor asupra corpului nostru si sa avem grija sa ii dam corpului nostru “combustibilul” de care are nevoie pentru a fi puternic, plin de vitalitate si energie. Libertatea presupune o schimbare in mentalitate, o privire mai atenta la impactul pe care il au deciziie pe care le luam zilnic, constient sau inconstient.

A ajunge sa fim sanatoase sau sa ne mentinem sanatatea presupune sa ne alimentam corect, cu o mancare plina de nutrienti, mancare sanatoasa, proaspata, fara conservanti, zahar, aditivi, prajeli, etc. Foarte multi oameni fac afirmatia aceasta “stiu ca nu e sanatos, dar mananc asta doar acum”, sau “si asa mananc foarte rar alimentul acesta, imi dau voie macar de data asta”, dar daca alegem sa fim sincere cu noi insine, stim ca de fapt “foarte rar” sau “doar acum” sunt cuvinte pe care nu le respectam cu adevarat. Si eu am facut la fel aproape toata viata mea. Ma amageam ca voi manca doar o bucata de ciocolata - care pe moment ma facea sa ma simt asa bine, dar stand in fata televizorului, mancam intreaga tabla de ciocolata si apoi mergeam la bucatarie sa mai caut ceva "bun" de mancare. Bineinteles ca starea mea fizica dupa ce mancam emotional nu era una buna.

Mancarea ne influenteaza nu doar starea fizica, ci si cea mentala si emotionala. Daca ii dam corpului orice mancare pe care o avem la indemana, acesta nu face decat sa proceseze ce i-am dat, si sa se comporte corespunzator: mancare rea -> stare fizica rea -> stare emotionala si mentala rea. Daca ne simtim rau fizic, normal si starea de spirit descreste considerabil.

E atat de important sa invatam sa ne iubim corpurile, sa ne dorim sa punem in ele doar ceea ce le va ajuta sa fie sanatoase, pentru ca ele, mai apoi, sa ne rasplateasca, dandu-ne o stare buna, putere de munca, putere de concentrare, energie, dorinta de viata.

A ajunge la o stare de constienta in legatura cu corpurile noastre si mancarea pe care o consumam e ceea ce ne va ajuta sa ne imbunatatim considerabil viata. Daca si tu iti doresti o schimbare in viata ta, daca iti doresti sa fii cu adevarat libera in fata mancarii si sa incepi sa iti vindeci corpul, iti recomand cu caldura sa incepi cursul gratuit de 7 zile, in care vei invata tot ce trebuie sa stii despre foamea emotionala, cum sa o recunosti si cum sa scapi de ea. Vei fi ghidata in aceasta calatorie de catre Radu, coachul nostru certificat WildFit, si vei putea sa faci schimbari reale in viata ta, pentru a iti putea redobandi energia, vitalitatea, sanatatea.

Fa acesta schimbare pentru tine, elibereaza-te.



153 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page