top of page
Caută

10 pasi simpli pentru a da startul schimbarilor in viata ta

Actualizată în: 15 nov. 2019

Nu-i asa ca de multe ori te simti impotmolita, stresata, descurajata? Parca nu mai ai energie pentru sarcinile zilnice si tot ce vrei sa faci e sa iei o pauza, un concediu, sa pleci undeva sa iti golesti mintea de tot ce te nemultumeste si nelinisteste. In ziua de astazi, stresul ne urmareste la tot pasul, dar felul in care noi il percepem indica gradul in care acesta ne impacteaza viata. Ne dorim o schimbare, o imbunatatire, un upgrade la o varianta mai fericita, mai sanatoasa, mai prospera a noastra, si de multe ori rezultatul pare de neatins. Ne facem procese de constiinta, crezand ca toti o duc mai bine decat noi, prietenele noastre se descurca mai bine, vecinul castiga mai mult, rudele noastre sunt mai fericite, colegele sunt mai suple si mai sanatoase decat noi. Scenariul acesta ne spune ca iarba vecinului e mai verde decat a noastra, dar nu e asa. Stii vorba aceea: iarba e mai verde acolo unde este udata. Exact asa si este. Cum spune Tony Robbins, in directia in care se indreapta focusul nostru, intr-acolo se indreapta si energia noastra.



Mai jos as vrea sa impartasesc cu tine 10 pasi pe care ii putem pune in aplicare pentru a ne schimba aceasta mentalitate care ne trage in jos, si a putea atinge succesul pe care il meritam.



1. Ia o decizie


“Cei mai multi oameni nu au curajul sa ia decizii dificile pentru ca se axeaza foarte mult pe a lua deciziile corecte, astfel ajung sa nu mai ia nicio decizie. Aceasta este la randul ei o decizie.” – Tony Robbins


Suna usor, dar cand vorbim despre ideea de “a decide”, multe dintre noi incepem sa simtim tensiune in corp. “Daca ar fi asa usor sa iau o decizie dificila, nu crezi ca as fi luat-o de mult?” – s-ar putea sa imi spui citind acest articol. Da, te inteleg, am trecut si eu prin asta de nenumarate ori, si inca mai trec. Fiecare dintre noi avem domenii din viata in care ne este foarte greu sa facem o schimbare. Poate avem succes la serviciu, dar acasa ne e foarte greu cu partenerul si copiii, poate avem o silueta de invidiat, dar corpul nostru nu e deloc sanatos, poate avem probleme urate la locul de munca si suntem pe punctul sa ne pierdem jobul, dar suntem mame excelente, poate avem o relatie minunata cu parintii nostri, dar nu reusim sa ne gasim un partener care sa ne inteleaga, poate, dimpotriva, avem o relatie superba cu partenerul nostru, dar avem probleme in ceea ce priveste sanatatea, silueta, energia noastra si ne simtim rau zilnic.


Oricare ar fi situatia ta, vreau sa stii ca nu esti singura. La un moment sau altul al vietii noastre, toate trecem prin situatii similare si e important sa stim ca suntem intelese si ca nu suntem singurele care simtim sau traim astfel de lucruri.


De ce e important sa luam o decizie? Pentru ca fara a lua decizia cu privire la felul in care vrem sa se desfasoare viata noastra, vom ramane in locul in care suntem pentru totdeauna. Daca nu decidem sa schimbam ceva, ne vom complacea in starea aceea de nemultumire zilnica, de durere latenta, de suparare, care se amplifica de la o zi la alta, transformandu-ne in persoane furioase si vesnic nemultumite.


De ce nu reusim sa luam decizii atat de repede pe cum ne-ar placea? Deoarece ne este teama. Ne e teama de toate lucrurile la care trebuie sa renuntam pentru a face o schimbare, ne e teama de a iesi din zona de confort si astfel ne spunem ca mai merge o vreme asa cum e – parca totusi nu e asa de rau cum credeam. Vedem acesta schimbare ca si cum ar trebui peste noapte sa schimbam totul la noi insine, iar acest lucru ar speria pe oricine.


Ce ar fi daca in loc sa ne indreptam atentia intr-acolo, sa ne gandim ce decizii mici am putea lua pentru a ne apropia de obiectivul nostru? Cum ar fi daca astazi te-ai inscrie la un curs de parenting? Cum ar fi daca astazi ai decide sa iesi la o plimbare lunga si sa faci cei 10.000 de pasi/zi? Ce ar fi daca astazi ai refuza sa mai mananci junk food si ai merge acasa si ti-ai gati o cina sanatoasa? Ce ar fi daca in loc sa mergi la o seara de baut cu prietenii, ai merge sa dedici timp familiei tale? Ce ar fi daca in loc sa stai in fata televizorului, ai merge sa dormi 1 ora pentru a iti incarca bateriile?


Aceste (si multe altele) mici decizii sunt cele care iti vor schimba viata, de la o zi la alta. De ce spun asta? Pentru ca abilitatea de a lua decizii este ca un muschi pe care il putem forma, antrena, si cu cat il lucram mai mult, cu atat ne vom creste abilitatea de a lua decizii din ce in ce mai importante.


Astfel, te incurajez sa iei decizii mici, dar constiente zi de zi. Asa cum spuneau Tony Robbins si Joseph McClendon III, e important sa facem schimbari de 2mm in viata noastra, in mod constant, deoarece ele ne vor ajuta sa schimbam traiectoria vietii noastre si ne vor duce spre succes.



2. Poarta discutii interioare pozitive


Cuvintele pe care le folosim sunt atat de puternice. De multe ori nu ne dam seama ce impact au asupra celor din jurul nostru, uitand ce impact imens il au asupra propriei persoane. De cand ne trezim si pana adormim, purtam discutii in interiorul nostru si de cele mai multe ori ele nu suna deloc pozitiv. De cate ori nu ne-am spus: “nu pot”, “nu sunt in stare”, “toti pot, doar eu nu”, “nu sunt destul de puternica”, “eu nu reusesc niciodata”. Datorita acestor conversatii interioare negative, apar stari de depresie, anxietate, suparare, disconfort, ne simtim blocate, nu stim in ce directie sa o apucam.


Ce s-ar intampla daca pur si simplu ne-am schimba vocabularul? Cum a fi daca ne-am spune “eu pot sa fac orice imi propun”, “am sa reusesc”, “sunt extraordinara”, “sunt mandra de mine”? Crezi ca s-ar schimba ceva in atitudinea noastra? Daca ii spui unui copil doar lucruri negative, daca il certi si ii atragi atentia ca nu este capabil si nu se descurca, cum crezi ca ar fi performanta lui si starea lui de spirit? Dar daca i-ai spune doar cuvinte de incurajare, cuvinte pline de iubire, de intelegere, de sustinere – crezi ca i-ar creste performanta si stima de sine? Cu siguranta. De multe ori suntem cei mai mari critici ai nostri, pentru ca nu am vrea sa ramanem vreodata pe tanjeala, dar ce nu ne dam seama este ca prin acest limbaj negativ adresat propriei persoane, nu facem altceva decat sa ne punem noua insine bete in roate si sa ne asiguram drumul spre esec.


Asa ca astazi te incurajez sa pui deoparte cuvintele grele pe care ti le adresezi tie insati si sa le alegi pe cele care te inalta. Cuvintele conteaza. Renunta la cuvinte de genul “intotdeauna” si “niciodata”. Gaseste cuvinte frumoase, placute, incurajatoare si incepe sa le folosesti pentru propria persoana si observa cum viata ta incepe sa se schimbe.



3. Schimba-ti povestea


Tu ce poveste iti spui in minte zi de zi? “Daca mananc mancare nesanatoasa zilnic, dar in cantitati mici, corpul meu nu va avea de suferit”, “Oamenii care au succes isi petrec tot timpul la lucru si muncesc din greu pentru a castiga multi bani”, “Barbatii nu sunt de incredere, voi ramane singura toata viata”, “Relatiile ar trebui sa functioneze de la sine, fara ca cineva sa depuna vreun efort”, “Parintii mei nu ma iubesc si nu ma vor intelege niciodata”, “Corpul meu e atat de bolnav incat nu isi va mai reveni niciodata”, etc. Zilnic ne spunem zeci de povesti de acest gen, care ne influenteaza felul in care actionam, felul in care ne purtam cu cei din jur, ne afecteaza toate deciziile de la cele mai mici la cele mai mari.


Rezerva-ti timp si fa o introspectie pentru a vedea care e discursul tau interior zilnic, care e povestea dupa care operezi? Ce “lectie” ai invatat de la parintii tai, de la cunoscuti, care in loc sa iti usureze viata, ti-o ingreuneaza?


Odata ce ai gasit care e povestea din spatele actiunilor tale, lucreaza pentru a inlocui povestea respectiva cu una pozitiva, cu o poveste care sa te ajute sa cresti si sa te dezvolti, sa evoluezi, sa te simti mai plina de viata, de iubire. Alege o poveste care sa te inspire.



4. Seteaza-ti corpul pentru a avea succes


Asa cum am povestit si intr-un articol anterior (pentru a il citi, da un click aici), diferenta dintre o performanta ridicata si una scazuta nu are legatura cu inteligenta sau abilitatile noastre, ci de cele mai multe ori are legatura cu starea mentala si fizica in care ne aflam. A ne schimba fiziologia corpului inseamna a schimba felul in care ne folosim corpul. Care e postura corpului tau acum? Stai cu spatele drept sau incovoiat? Privirea e indreptata in sus sau in jos? Dar colturile gurii? Respiratia ta este superficiala sau profunda? S-ar putea ca toate acestea sa nu ti se para importante, dar doar de dragul experimentului, indreapta-ti spatele, ridica-ti privirea, zambeste, ia postura unei persoane de succes. Mentine aceste schimbari pentru cateva minute si observa daca percepi vreo schimbare in felul in care gandesti. Pentru mine schimbarea e evidenta.


Te incurajez ca de maine dimineata sa iti schimbi postura, sa iti setezi corpul pentru a avea succes, fiecare por al corpului tau sa emane bucurie si dorinta de reusita, si observa ce se intampla. Daca dai click aici, vei putea vedea un video cu un discurs Ted al autoarei Amy Cuddy despre limbajul corpului - pozitia de putere.



5. Foloseste principiul placere contra durere


Asa cum spune Tony Robbins, toate deciziile pe care le luam in viata ori ne ajuta sa experimentam placere sau ne ajuta sa fugim de durere. Prima data cand am auzit ideea aceasta m-a lasat cu gura cascata, pentru ca exact asa e. Fugim mancand pamantul de lucrurile negative ce ne-ar putea rani si imbratisam cu draga inima tot ceea ce ne-ar aduce sentimentul de satisfactie, implinire, iubire.


Cum putem aplica acest principiu in viata noastra? Prin inversarea celor doua caracteristici. In loc sa ne concentram pe cat de bine e sa mancam compulsiv cantitati mari de dulciuri, ne putem concentra pe durerea pe care ne-o cauzeaza imbolnavirea corpului nostru si acumularea de kilograme in plus, pe cat de balonate, greoaie si obosite ne simtim dupa aceea. Creste aceasta emotie si repet-o cat de mult poti, iar in timp, mancatul compulsiv de alimente nesanatoase va deveni in mintea ta o experienta pe care nu iti vei mai dori sa o traiesti prea curand. Acesta este un simplu exemplu, dar poate fi aplicat in orice alt domeniu al vietii tale. Este foarte eficient in probleme de genul procrastinare, obiceiuri la locul de munca, somn, invatat, etc.



6. Invata, invata, invata


Cei mai de succes oameni sunt cei mai bine informati. Ei studiaza, citesc, sunt la curent cu ultimele stiri, cu ultimele schimbari, cu cele mai noi ponturi de autodezvoltare. Acesti oameni participa la conferinte, la intalniri, vorbesc cu oameni axati pe crestere despre ceea ce au invatat.


Imi amintesc ca la seminarul Unleash the Power Within al lui Tony Robbins, el insusi ne-a spus ca a citit 700 de carti legate de programare neurolingvistica (NLP), iar acest lucru m-a impresionat sincer. De cand l-am descoperit prima data pe youtube pe Tony m-a motivat sa incep sa citesc si mai mult, sa caut sa ma dezvolt, sa evoluez, sa cresc.


Daca ne dorim sa avem succes, e foarte important sa dedicam timp cresterii noastre.



7. Mediteaza


Meditatia este o modalitate de antrenare a mintii, asa cum miscarea e o modalitate de antrenare a corpului. Zi de zi avem grija intr-o mai mica sau mai mare masura de corpul nostru, dar e important sa nu uitam sa ne ocupam si de mintea noastra. Prin meditatie, mintea se linisteste si intrerupe sirul nesfarsit de ganduri repetitive care ne obosesc si nu ne lasa sa gandim limpede. Prin meditatie ii dam mintii noastre o pauza, invatand sa devenim prezente, sa ne transformam gandirea intr-una pozitiva, sa ne restabilim calmul si pacea interioara.


Incearca sa meditezi cel putin 10 minute zilnic. Daca reusesti sa faci asta dimineata, e minunat, daca nu, atunci fa acest lucru seara inainte de culcare. Te va ajuta enorm sa recapeti echilibrul de care ai atat de multa nevoie in viata de zi cu zi.



8. Conecteaza-te cu oamenii din jurul tau


Cum ne putem conecta cu ceilalti? Prin comunicare. Daca invatam sa ne imbunatatim felul in care comunicam cu ceilalti, ne vom implini si nevoia de conectare.


In primul rand e important sa fim oneste, sa fim autentice si sa nu ne ascundem in spatele a ceea ce credem ca oamenii si-ar dori sa auda. Daca nu rostim adevarul pe care il avem in interior, vom ramane mereu cu un nod in gat din cauza dorintei de a le face pe plac celorlalti, iar oamenii respectivi mai devreme sau mai tarziu isi vor da seama ca noi nu suntem autentice, si se vor indeparta de noi. Multi oameni confunda onestitatea cu nepolitetea. Ma refer strict la a ne spune parerea onest, intr-un fel in care sa nu il jigneasca pe cel de langa noi.


In al doilea rand, e important sa cream relatii cu oamenii din jurul nostru. Atunci cand cream relatii, cautam lucruri in comun cu cei ce ne inconjoara. Putem sa cream acest raport prin oglindire – sa le oglindim ritmul respiratiei, tonul vocii, nivelul energiei, postura si expresiile faciale, etc. Acest lucru nu presupune a ne nega propria identitate si a deveni o copie a celuilalt, ci se refera doar la a crea o conexiune instanta cu oamenii.


Cu cat vrei reusi sa comunici mai bine cu cei din jurul tau, cu atat vei putea sa ai legaturi mai bune cu ei si sa iti implinesti nevoia de conectare cu ceilalti.



9. Schimba-ti focusul


Unul din citatele mele preferate spuse de Tony Robbins spune ca acolo unde se indreapta atentia ta, acolo se indreapta si energia ta.

Tu pe ce iti focusezi atentia zilnic? Te gandesti des la ceea ce ai fi putut face sau la ce ai fi putut fi? La esecurile ce pot sta in calea succesului tau? Cu cat ne concentram pe lucrurile respective, cu atat le atragem in experienta noastra. Cu cat ne gandim mai mult la ceea ce nu ne dorim, cu atat investim energie in ceea ce nu ne-am dori sa traim.


Daca ti-as spune „Nu te gandi la un elefant roz. Nu te gandi deloc la un elefant roz. Te rog sa nu te gandesti la un elefant mare si roz ce sta in padure.” – la ce te-ai gandi? Cu siguranta la elefantul mare si roz. Nu a mai contat ca in fiecare fraza ti-am spus sa nu te gandesti la elefantul respectiv. Incotro se indreapta concentrarea noastra, intr-acolo se va indrepta si energia noastra, chiar daca acel ceva nu e un lucru dezirabil.


Din acest motiv e important sa ne gandim mereu la ceea ce ne dorim. Sa ne trezim de dimineata si sa ne gandim ce ne dorim sa realizam in ziua pe care tocmai o incepem. Sa ne imaginam ce am putea face astazi pentru a ajunge mai aproape de ceea ce ne dorim sa devenim. Focuseaza-te pe obiectivele tale, doar pe ceea ce iti doresti, pentru ca acolo se va indrepta si energia ta.



10. Fii recunoscatoare


Recunostinta schimba atat de mult starea noastra zilnica. Atunci cand suntem recunoscatoare, suntem intr-o stare de liniste si fericire. Cand apreciem ceea ce avem, nu mai exista loc de frica. Concentrarea noastra merge pe lucrurile frumoase din viata noastra. E atat de important sa acordam timp practicarii recunostintei zi de zi, fie ca o facem tinand ochii inchisi pentru cateva clipe, sau notand intr-un caiet lucrurile care ne-au incantat sufletul pe parcursul zilei, oportunitatile ce ne-au aparut in cale, oamenii frumosi ce ne fac zilele mai luminoase. Cu cat practicam mai mult recunostinta, cu atat gasim mai multe lucruri pentru care sa fim recunoscatoare.


Sper ca ceea ce ti-am scris mai sus sa te inspire sa faci o schimbare in viata ta incepand de astazi. Sa iti dai seama ca schimbarea nu va veni niciodata din exterior, ci trebuie sa vina din interiorul nostru. Aminteste-ti mereu ca daca un ou e spart din exterior, viata se termina, iar daca oul e spart din interior, viata abia incepe. De mici copile am visat mereu la un supererou care sa ne salveze din tristete, sa ne poarte in brate si sa ne duca intr-un taram fericit, dar doar noi ne putem salva pe noi insine. Ia-ti astazi viata in propriile maini si lupta pentru fericirea ta, fie ca e vorba despre sanatatea ta, viata ta de cuplu sau de familie, serviciul tau, pasiunile tale. Fa o schimbare de 2mm in viata ta si priveste cum lucrurile incep sa se schimbe. Daca iti doresti sa afli mai multe despre aceste subiecte, te incurajez cu caldura sa citesti cartea lui Tony Robbins – „Trezeste uriasul din tine”, pe care o poti achizitiona, dand un click pe link-ul acesta.



Live Free!

431 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page