top of page
Caută
Poza scriitoruluiRadu SOFRONEA

Sindromul mancatului nocturn

Actualizată în: 27 sept. 2023

















Daca te lupti cu mancatul pana seara tarziu sau poate chiar ajungi sa te trezesti in toiul noptii, sa mergi la frigider si sa iti umpli gura cu bunatati la ora 2 noaptea, te invit sa ridici mana.

Stai linistita. Daca o faci, nu esti singura.

Exista, la prima vedere, o serie de motive pentru care faci acest lucru. Adesea ai putea spune ca se datoreaza faptului ca ai mai mult acces la mancare pe timpul noptii si acela este momentul tau sa te lasi "libera".

Unii dintre noi totusi mananca un pic mai mult decat si-ar dori noaptea, ca o modalitate de a socializa sau ca o modalitate de relaxare ori rasplata.

Cand mancarea de noaptea este o problema?

Teoretic oricand dupa ora 19:00, sau cu doua ore inainte de somn, dar nu despre asta este acest material.

Acesta este un material pentru cei care se lupta cu obiceiurile alimentare nocturne din doua motive:

1. Vor sa se distreze, sa se simta bine.

2. Sau senzatia de "foame" se intensifica noaptea. Mancarea de noapte ii ajuta sa se simta mai calmi, poate chiar ii "amortesc" si ii ajuta sa se simta suficient de relaxati pentru a incerca sa adoarma.

"Munceam ore intregi intr-o pozitie solicitanta si intotdeauna jobul era pe primul loc. Luam micul dejun in graba pentru a ajunge la birou si nu ma opream pentru pranz decat dupa-amiaza. Cand ajungeam acasa seara, eram epuizata si stresata. Cina am vazut-o intotdeauna ca pe un festin, pentru ca aceasta era singura ocazie din zi in care puteam sa mananc linistita si sa ma relaxez. Cele doua lucruri au devenit atat de legate de mine... Mancarea astfel a devenit modul meu de a ma relaxa..."

Starea de spirit precum stresul, depresia, veselia, etc. influenteaza mancatul noaptea?

Uneori da, uneori nu. De cele mai multe ori sunt fie scuze ale mintii, fie reguli si tipare dobandite in trecut, ori poate chiar urgente nutritionale ale corpului.

Hai sa iti dau un exemplu in care starea de spirit poate influenta mancatul pe timpul noptii.

"Divortasem de cateva saptamani. Eram atat de depresiva incat imi era greu sa ma dau jos din pat dimineata. De multe ori ma ridicam din pat la pranz, iar ziua nu aveam niciun chef sa mananc, nici nu voiam macar. Noaptea recuperam tot ce nu mancam in timpul zilei... Asta se intampla pe la 11, 12 noptea.... Ma simteam intr-un cerc vicios din care nu puteam iesi."

Dar retine si gandeste-te bine la asta: "Stilul alimentar gresit, nevoile nesatisfacute, conflictele interioare, tiparele si credintele dobandite cu ani in urma influenteaza mancatul noaptea!"

Trebuie sa iti asumi asta si sa nu mai lasi "viata sa ti se intample", tu trebuie sa o controlezi. Sub acest comportament de a manca noaptea, sunt lucruri dureroase sau apasatoare pe care trebuie sa le gasesti si sa incepi sa le rezolvi.

Cand mancatul nocturn se poate considera un dezechilibru alimentar puternic?

Comportamentele alimentare nocturne sunt frecvente. Multi oameni mananca, ocazional, noaptea. Pentru a iti da seama daca acesta este un dezechilibru alimentar cu un puternic impact negativ asupra corpului si psihicului tau am pregatit jos 5 criterii dintre care este suficient sa ai 3 dintre ele ca sa poti spune ca ai aceasta problema.

1. "Anorexie de dimineata" – sari peste micul dejun sau nu manci pana la ora 12:00 sau mai tarziu, la patru sau mai multe dimineti pe saptamana;

2. "Hiperfagie de seara" – iei cea mai "mare" masa, cantitav vorbind, din intreaga zi, seara, patru sau mai multe seri pe saptamana;

3. Ai dificultati in a adormi daca nu iti simtiti burta plina, aproape in fiecare seara;

4. Seara apar simptome de depresivitate, anxietate, nervozitate sau agitatie care se accentueaza progresiv cu trecerea timpului, si pe care simti ca le poti diminua doar prin mancare;

5. Prezenta unei credinte ca tu trebuie sa mananci pentru a merge la culcare sau chiar si pentru a reveni la somn.

Riscurile la care te supui atunci cand ai un astfel de dezechilibru

Atentie, aici nu intra persoanele care urmeaza temporar tratamente medicale, cei care mananca noaptea din cand in cand, si persoanele care lucreaza in ture de noapte. Doar cei care s-au identificat cu minim 3 dintre criteriile de mai sus.

1. Cresterea in greutate

Este un risc major pentru cei care mananca in mod constant noaptea. Cresterea in greutate este o consecinta fireasca: o mare parte din ceea ce consumi se va depune sub forma de grasime. Acest lucru se intampla din cauza ca metabolismul este mult mai incet noaptea.

2. Diabetul

Daca toate celelalte motive nu te vor face sa renunti la mancatul seara tarziu, acesta in mod sigur te va pune pe ganduri data viitoare cand vei vrea sa mananci inainte de culcare.

Mancatul in general si consumul de zahar in mod special duc la cresterea nivelului insulinei pe termen scurt. Corpul tau are nevoie de timp si efort pentru a aduce nivelul insulinei la cote normale.

Daca mananci noaptea si nu faci activitate fizica, te culci cu un nivel ridicat de insulina, ceea ce poate duce in timp la instalarea diabetului.

3. Probleme cu stomacul

Dupa ce mananci, seara, si te bagi in pat imediat, chiar daca adormi, stomacul va continua sa lucreze. Dar de aceasta data va lucra cat timp tu esti intinsa la orizontala. Intreaba orice medic si-ti va spune ca stomacul tau nu functioneaza astfel. Trebuie sa stai pe scaun sau in picioare pentru ca stomacul tau sa functioneze in parametri normali. Culcandu-te cu burta plina, sunt sanse mari sa te alegi cu probleme stomacale.

In plus, acidul care se formeaza in stomac si care este necesar pentru a descompune mancarea se intoarce spre cavitatea bucala, cauzeaza probleme. Nu doar cei care fac acest lucru sufera de astfel de probleme, si cei care mananca in timpul zilei si apoi se culca patesc la fel. Este recomandat sa lasam cel putin doua ore intre ultima masa si ora de culcare.

4. Probleme cu somnul

Daca te trezesti din somn sa mananci si apoi te culci la loc, nu doar digestia iti va fi afectata, ci si somnul.. Aceasta se intampla deoarece creierul va primi mesaje contradictorii de la organismul tau: corpul tau doarme, insa stomacul si alte organe interne lucreaza ca sa digere mancarea.

5. Degradarea funcțiilor hormonilor

Alimentația nocturnă modifică nivelele de insulină și leptină.

Mancatul noaptea – Solutii

– Ia un mic dejun consistent! Stiu, probabil ca te-ai saturat de sfatul acesta… dar il urmezi?

– Nu sari peste mese si nu exagera cu postul. Nu doar saritul peste micul dejun poate "declansa" mancatul noaptea, ci si lipsa pranzului sau a unei cine usoare. De asemenea, ai grija la perioadele lungi de post care, este adevarat, pot fi sanatoase si pot contribui la detoxifierea organismului, dar iti poate crea aceasta urgenta de a manca noaptea.

- De asemenea, este important sa nu lasi sa treaca mai mult de 5 ore intre mese, sa mesteci incet si sa te concentrezi asupra mancarii, fara a desfasura si alte activitati in paralel.

– Atentie la cantitatea de fructoza consumata, in special la cea rafinata, intensifica senzatia de foame.

– Dormi suficient! Nu doar ca un somn mai bun determina o nevoie mai mica de energie si, automat, de alimente seara si noaptea, dar este o arma eficienta impotriva stresului care, la randul sau, poate determina mancatul noaptea. Si inca un truc: incearca sa inchizi televizorul si calculatorul cu cel putin 30 de minute inainte de a adormi si, eventual, sa citesti cateva pagini.

-Consuma un smoothie de fructe zilnic pentru a ii oferi organismului cat mai mult din vitaminele si mineralele de care are nevoie pe parcursul intregii zile.

– Hidrateaza-te corespunzator! Stiu, nu este indicat sa bei prea multa apa seara pentru a nu face multe drumuri la baie pe timpul noptii, dar ziua trebuie sa ai mereu paharul cu apa in fata, in special daca bei mai multa cafea in cursul zilei.

-Pentru a fi mai ferma in hotararea de a nu manca nimic, spala-te pe dinti mai devreme. Astfel s-ar putea sa-ti fie mai greu sa bagi ceva in gura de vreme ce apoi trebuie sa repeti ritualul spalatului pe dinti.

-O alta metoda eficienta este "metoda interviului". Mai precis a auto-interviului. Cand esti in fata frigiderului sa te intrebi: care este motivul pentru care te afli acolo? Ce vrei, de fapt, sa obtii? De ce vrei sa te pedepsesti? Pentru ce te simti vinovata? Pentru ce vrei sa te recompensezi?

- Asculta-ti corpul. Ti-e foame cu adevarat? Pune-ti aceasta intrebare de fiecare data cand ti-e pofta de o gustare intre mese. Cel mai probabil corpul tau nu-ti cere sa-l hranesti, ci sa-ti rezolvi problemele, sa scapi de griji si sa nu mai consumi dulciuri si "junk food". Senzatia de foame pe care o resimti este o iluzie.

Concluzie

Ideea cu care vreau sa ramai la finalul acestui articol este ca mancatul noptea este cauza frecventa a ingrasarii dar si un dusman atroce pentru sanatate.

Deseori, dorinta aprinsa de a lua o masa copioasa inainte de culcare, ori o gustare dulce sau bogata in grasimi, vine pe fondul unui regim alimentar dezechilibrat sau al unui tumult emotional controlat in mod eronat prin mancare.

In cazul in care obisnuiesti sa mananci seara pe fond emotional si iti cauti confortul in mancare cand tu defapt iti doresti altceva pentru tine, vreau sa iti propun sa te inscrii în programul Rezolvă Mâncatul Pe Fond Emoțional În 14 Zile care te va ajuta sa redevii tu, sa te intelegi, sa afli care sunt adevaratele motive ce stau in spatele poftelor tale, ce poti face pentru a le diminua si scapa definitiv de ele. Cu alte cuvinte, redevii libera in fata oricarei „ispite”.

Pentru că ai ajuns si ai citit acest articol stiu ca iti doresti din tot sufletul o schimbare. Pentru a face asta ai nevoie sa inveti cum sa iti controlezi foamea emotionala, pentru ca altfel te vei intoarce mereu de unde ai plecat. Daca vrei să lucrezi direct cu mine, da click aici programează-te pentru o ședința de consultanță gratuită să descoperim dacă te pot ajuta cu situația ta și să îți atingi obiectivele lucrând împreună, sau nu.

Live free! Radu Sofronea.

2.967 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page