Caută

Sindromul mancatului nocturn

Actualizată în: Mai 10

Daca te lupti cu mancatul pana seara tarziu sau poate chiar ajungi sa te trezesti in toiul noptii, sa mergi la frigider si sa iti umpli gura cu bunatati la ora 2 noaptea, te invit sa ridici mana.

Stai linistita. Daca o faci, nu esti singura.

Exista, la prima vedere, o serie de motive pentru care faci acest lucru. Adesea ai putea spune ca se datoreaza faptului ca ai mai mult acces la mancare pe timpul noptii si acela este momentul tau sa te lasi "libera".

Unii dintre noi totusi mananca un pic mai mult decat si-ar dori noaptea, ca o modalitate de a socializa sau ca o modalitate de relaxare ori rasplata.

Cand mancarea de noaptea este o problema?

Teoretic oricand dupa ora 19:00, sau cu doua ore inainte de somn, dar nu despre asta este acest material.

Acesta este un material pentru cei care se lupta cu obiceiurile alimentare nocturne din doua motive:

1. Vor sa se distreze, sa se simta bine.

2. Sau senzatia de "foame" se intensifica noaptea. Mancarea de noapte ii ajuta sa se simta mai calmi, poate chiar ii "amortesc" si ii ajuta sa se simta suficient de relaxati pentru a incerca sa adoarma.

"Munceam ore intregi intr-o pozitie solicitanta si intotdeauna jobul era pe primul loc. Luam micul dejun in graba pentru a ajunge la birou si nu ma opream pentru pranz decat dupa-amiaza. Cand ajungeam acasa seara, eram epuizata si stresata. Cina am vazut-o intotdeauna ca pe un festin, pentru ca aceasta era singura ocazie din zi in care puteam sa mananc linistita si sa ma relaxez. Cele doua lucruri au devenit atat de legate de mine... Mancarea astfel a devenit modul meu de a ma relaxa..."

Starea de spirit precum stresul, depresia, veselia, etc. influenteaza mancatul noaptea?

Uneori da, uneori nu. De cele mai multe ori sunt fie scuze ale mintii, fie reguli si tipare dobandite in trecut, ori poate chiar urgente nutritionale ale corpului.

Hai sa iti dau un exemplu in care starea de spirit poate influenta mancatul pe timpul noptii.

"Divortasem de cateva saptamani. Eram atat de depresiva incat imi era greu sa ma dau jos din pat dimineata. De multe ori ma ridicam din pat la pranz, iar ziua nu aveam niciun chef sa mananc, nici nu voiam macar. Noaptea recuperam tot ce nu mancam in timpul zilei... Asta se intampla pe la 11, 12 noptea.... Ma simteam intr-un cerc vicios din care nu puteam iesi."

Dar retine si gandeste-te bine la asta: "Stilul alimentar gresit, nevoile nesatisfacute, conflictele interioare, tiparele si credintele dobandite cu ani in urma influenteaza mancatul noaptea!"

Trebuie sa iti asumi asta si sa nu mai lasi "viata sa ti se intample", tu trebuie sa o controlezi. Sub acest comportament de a manca noaptea, sunt lucruri dureroase sau apasatoare pe care trebuie sa le gasesti si sa incepi sa le rezolvi.

Cand mancatul nocturn se poate considera un dezechilibru alimentar puternic?

Comportamentele alimentare nocturne sunt frecvente. Multi oameni mananca, ocazional, noaptea. Pentru a iti da seama daca acesta este un dezechilibru alimentar cu un puternic impact negativ asupra corpului si psihicului tau am pregatit jos 5 criterii dintre care este suficient sa ai 3 dintre ele ca sa poti spune ca ai aceasta problema.

1. "Anorexie de dimineata" – sari peste micul dejun sau nu manci pana la ora 12:00 sau mai tarziu, la patru sau mai multe dimineti pe saptamana;

2. "Hiperfagie de seara" – iei cea mai "mare" masa, cantitav vorbind, din intreaga zi, seara, patru sau mai multe seri pe saptamana;

3. Ai dificultati in a adormi daca nu iti simtiti burta plina, aproape in fiecare seara;

4. Seara apar simptome de depresivitate, anxietate, nervozitate sau agitatie care se accentueaza progresiv cu trecerea timpului, si pe care simti ca le poti diminua doar prin mancare;

5. Prezenta unei credinte ca tu trebuie sa mananci pentru a merge la culcare sau chiar si pentru a reveni la somn.

Riscurile la care te supui atunci cand ai un astfel de dezechilibru

Atentie, aici nu intra persoanele care urmeaza temporar tratamente medicale, cei care mananca noaptea din cand in cand, si persoanele care lucreaza in ture de noapte. Doar cei care s-au identificat cu minim 3 dintre criteriile de mai sus.

1. Cresterea in greutate

Este un risc major pentru cei care mananca in mod constant noaptea. Cresterea in greutate este o consecinta fireasca: o mare parte din ceea ce consumi se va depune sub forma de grasime. Acest lucru se intampla din cauza ca metabolismul este mult mai incet noaptea.

2. Diabetul

Daca toate celelalte motive nu te vor face sa renunti la mancatul seara tarziu, acesta in mod sigur te va pune pe ganduri data viitoare cand vei vrea sa mananci inainte de culcare.

Mancatul in general si consumul de zahar in mod special duc la cresterea nivelului insulinei pe termen scurt. Corpul tau are nevoie de timp si efort pentru a aduce nivelul insulinei la cote normale.

Daca mananci noaptea si nu faci activitate fizica, te culci cu un nivel ridicat de insulina, ceea ce poate duce in tim