top of page
Caută

Mâncat pe fond emoțional? Iată cele 5 motive pentru care nu te poți opri.

Actualizată în: 27 sept. 2023



Majoritatea oamenilor cred că overeating-ul sau poftele irezistibile (mâncatul emoțional) se datorează lipsei de autocontrol. Cu toate acestea, în activitatea mea extinsă cu tulburările alimentare și nutriție, aș spune că rareori este cazul.


Dacă mâncatul emoțional ar fi o simplă problemă a disciplinei, oamenii ar putea găsi cu ușurință această disciplină, cum de altfel o găsesc când se înfometează, calculează calorii, cântăresc porții, se epuizează la sală, țin tot felul de diete disfuncționale, iau pastile de slăbit și prafuri "minune", sau sunt atenți în permanență la ce mănâncă, în ce combinații și la ce ore. Și, desigur, nu ar fi existat tulburări alimentare dacă disciplina ar fi fost problema.


Din lucrul cu oamenii în ultimii anii, am vazut 5 categorii principale de motive care întrețin mâncatul pe fond emoțional și lupta cu kilogramele în plus, și le voi descrie în detaliu pe fiecare în parte mai jos:



1. Automatismele duc la mâncatul pe fond emoțional



Mâncatul emoțional poate fi un rezultat direct al faptului că nu ești conștientă ce sau de ce mănâci. Eu numesc asta: mâncat inconștient sau pe pilot automat. Mâncatul inconștient (mâncat emoțional) este atunci când fizic te-ai săturat dar continui să mănânci până când termini ce e pe masă sau efectiv începi să ai dureri fizice.


Un al exemplu de mâncat emoțional inconștient ar fi să bagi în gură cipsuri sau biscuiți doar pentru că sunt în fața ta.


Soluția pentru a rezolva acest motiv care duce la foamea emoțională? Încearcă să rămâi conștientă de ce și când mănânci. Știu că poate fi obositor să te concentrezi pe alimentația ta, mai ales la început! Începe încet și evită să te judeci sau să te biciuiești, fii blânda cu tine.




2. Mâncarea ca singură plăcere duce la mâncatul emoțional



De multe ori i-am întrebat pe oameni ce s-ar întâmpla dacă nu ar mai mânca acele alimente nesătoase preferate sau nu ar mai lua o cină super copioasă și nu ar mai mânca excesiv, iar răspunsul obișnuit este „Nu aș mai avea nicio plăcere, nu aș mai aștepta nimic cu entuziasm”.


Asta se întâmplă pentru că la sfârșitul unei zile lungi și agitate, când foamea emoționala este mare, un castron plin cu înghețată sau o ciocolată pot fi deosebit de eficiente în calmarea temporară a sinelui nostru epuizat și harnic.


De ce?


Este demonstrat că atunci când consumăm zahar procesat chiar și în cantitate mică, carbohidrați sau grăsimi în exces eliberează dopamină în creierul nostru.


Dopamina este o substanță care dă depenență, și se secretă și atunci când cineva consumă cocaină, heroină și multe alte substanțe narcotice. Așadar, efectele calmante și liniștitoare pe care le simți când mănânci înghețată și chipsuri de cartofi la grătar sunt reale. Și încălcarea acestor obiceiuri poate fi ca și cum ai renunța la obiceiul de a consuma droguri.


Soluția? Când vrei să calmezi mâncatul emoțional prin mâncare optează pentru consumul de zahar bun (fructe proapete sau confiate fară adaos de zahar procesat), și în paralel găsește alte modalități de a te răsplăti și de a te calma pe lângă mâncare (și alte comportamente autodistructive).


Aceste modalități vor fi suficiente pentru a îți liniști foamea emoțională?


Absolut nu!


Pentru a renunța cu adevărat la mâncatul emoțional, va trebui să lucrezi pe mai multe planuri, cum ar fi să practici tolerarea sentimentelor dificile. Iar aceasta ce ne conduce la Motivul 3 de mai jos.



3. Incapacitatea de a accepta sentimentele dificile duc la un mancat emoțional



În cultura noastră, învățăm de la o vârstă fragedă să evităm lucrurile care se simt inconfortabil și să le ocolim fără a le accepta, confrunta și rezolva.


Din păcate, modalitățile pe care le-am găsit de a ne distrage atenția de la sentimentele dificile nu sunt întotdeauna în interesul nostru. Fără abilitatea aceasta, oamenii sunt foarte predispuși mâncatului emoțional.


Niște exemple de incapacitate de a accepta sentimentele dificile și amorțirea temporară a acestora prin mâncatul emoțional ar fi: o relație tensionată cu partenerul de viață, certuri, lipsa iubirii și a aprecierii, stres la locul de muncă, oameni care te critică, tristețe, dezamăgire, etc.


Soluția?


Exersează să te lași să experimentezi sentimente dificile și să le vezi clar. Știu, mult mai ușor de spus decât de făcut! Evident, nu îți place să te simți supărată, respinsă și plictisită.


Oamenii mă întreabă adesea: „Ce rost are să mă simt supărată? Nu schimbă nimic. " Ei bine, s-ar putea temporar să nu schimbe, dar o poți analiza, poți vedea cauza reală și poți găsi soluții pe care să le aplici acum sau pe viitor care să te ajute pe toate planurile (chiar și pe partea de foame sau mâncat emoțional).


Dacă îți vei îneca sentimentele și problemele vieții în mâncare, ele vor persista acolo și vor deveni mai intense, mai grele de dus, iar tu evident le vei îneca și pe acestea cu mâncatul emoțional...



4. Ură față de propriul corp crește foamea emoțională și mâncatul pe fond emoțional



Poate suna contraintuitiv, dar este adevărat: Să îți urăști corpul este unul dintre cei mai mari triggeri în mâncatul emoțional. Negativitatea, rușinea și ura, rareori îi inspiră pe oameni să facă mari schimbări, mai ales când vine vorba de propria persoană față de care are aceste sentimente puternice.


Mulți oameni îmi spun că vor înceta să-și mai urască corpul după ce își vor atinge greutatea ideală, dar aici este cheia: trebuie să încetezi să îți urăști corpul înainte de a putea opri ciclul mâncatului emoțional.


Soluția? Pentru a rezolva ura față de propriul corp, pot spune că este un proces destul de complex și unic pentru fiecare persoană, care nu merge rezolvat acum, într-un articol de blog. Dar ca și niște puncte de start ar fi să începi să te tratezi cu blândețe și corpul cu recunoștință, sau să îmi accepți invitația în Programul Rezolvă Mâncatul Pe Fond Emoțional În 14 Zile și să lucrăm împreună la rezolvarea mâncatului pe fond emoțional.



5. Modul de funcționare al corpului și cum influențează acesta foamea emoțională



A te duce în pragul înfometării și al oboselii este cel mai bun mod de a te lăsa vulnerabilă în fața mâncatului pe fond emoțional. Când corpul tău este flămând sau obosit, se activează foamea de stomac gol, foamea nutrițională și cea de glicemie scazută, iar corpul transmite mesaje foarte puternice către creier ca TREBUIE să mănânce orice și acum.

Acest lucru ne încețoșează mintea și obiectivele nu mai par prioritare. Întrăm în capcana lui: eu nu mai pot, trebuie să mănânc acum.


Soluția? Ai ghicit! Dormi din plin și fii sătulă mai tot timpul, evident nu cu cipsuri sau fast food, ci cu alimente bogate nutrițional. Știu că îmi vei spune că nu ai timp de toate astea, dar dacă scopul tău este să oprești mâncatul emoțional, poate chiar să slăbești, va trebui să le faci o prioritate. Nu există nici o cale ocolitoare!


Mâncatul emoțional este un mod eficient de a " ascunde sub preș" emoțiile și stările negative. Dacă nu ar funcționa atât de bine, nimeni nu ar mai face asta. Dar întrebarea este: cu ce costuri?


Pentru a opri acest ciclu de mâncat emoțional, trebuie să îți iei angajamentul să sapi adânc în interiorul tău pentru a găsi adevărul, puterea și libertatea.


Poți începe să lucrezi singură cu tine, dar dacă vrei să lucrezi un om compent care să te îndrume, mie mi-ar plăcea enorm să ne cunoaștem într-o ședință de consultanță gratuită și să vedem dacă te pot ajuta mai mult lucrând împreună https://calendly.com/wildfit-90/discutie-1la1


Această primă ședință este gratuită așa ce te aștept cu drag!


6.242 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page