top of page
Caută

Micul Dejun - Cel mai mare atu al tau in fata poftelor!

















Buna,


OK, te-ai trezit. Ai dat patura la o parte si esti gata de o noua zi. Dupa un somn bun, merge un mic dejun care sa iti alimenteze corpul cu energie?


Dupa cum probabil ti-ai dat seama, astazi am decis sa abordez subiectul primei tale decizii alimentare din zi :)


Micul dejun, dupa cum am fost invatati inca din copilarie, este cea mai importanta masa a zilei, dar in acelasi timp vreau sa iti spun ca este cea mai des sarita masa in zilele noastre.


Din ce in ce mai multi oameni se confrunta cu probleme legate de greutate si au impresia ca alegand una din variantele de mai jos, vor fi mai castigati:


- daca sar peste micul dejun “triseaza” cu o masa, si astfel vor accelera slabitul;

- daca incep ziua cu 2 biscuiti si o cafea, vor obtine un deficit caloric si vor slabi

- e mai bine sa doarma 10 minute in plus decat sa isi pregateasca masa

- s-au programat ca “ei nu pot manca asa de dimineata”


Din pacate tot ce fac este sa transforme lupta cu mancarea in una si mai apriga, iar mai jos iti voi explica si de ce.


Planul discutiei de astazi este urmatorul:


1. 6 motive pentru care sa iei micul dejun

2. Top 3 probleme ce pot aparea daca sari peste micul dejun

3. Exista o ora potrivita la care trebuie servit micul dejun?

4. Ce este bine sa aleg la micul dejun?

5. Concluzii si exercitii


Sa ii dam drumul!


6 motive pentru care sa iei micul dejun


Motivul 1


Sa incepem cu faptul ca micul dejun controleaza nivelul hormonului cortizol, care este cunoscut si ca „hormonul stresului”. Odata cu trezirea organismului, atunci cand toate procesele incep sa functioneze, cortizolul incepe sa functioneze si el. Si doar un mic dejun consistent si sanatos poate scadea nivelul acestuia pana la unul adecvat, pentru ca altfel, cu cat vei fi mai stresata, cu atat vei manca mai mult.


Motivul 2


Dimineata „hormonul de satietate", cunoscut de asemenea sub numele de leptina, functioneaza perfect. Asadar este dificil sa manci prea mult la micul dejun pentru ca organismul iti va da de inteles imediat ca este plin si astfel vei invata sa il asculti mai bine de la o zi la alta si sa extinzi asta si in cazul celorlalte mese ale zilei.


Motivul 3


Imediat dupa trezire, necesarul zilnic al corpului de vitamine si minerale este scazut, iar pentru a spori nivelul lor, dar si pentru o buna functionare a creierului si a intregului organism, trebuie sa te alimentezi dimineata corect.


Motivul 4


Micul dejun poate scadea senzatia de foame resimtita in timpul zilei.


Vreau sa iti spun inca de pe acum ca micul dejun il poti folosi cu succes pentru diminuarea “poftelor” si a senzatiei de “foame” pentru ca, de cele mai multe ori, acestea sunt semnale ale corpului ca are anumite urgente nutritionale nesatisfacute.


Cei care mananca micul dejun ofera corpului mai multe vitamine si minerale decat cei care sar peste masa. Si dupa cum probabil stii, foamea de nutrienti este cea mai des intalnita, mai ales in randul persoanelor care vor sa slabeasca. Atata timp cat corpul tau are ce ii trebuie, nu iti va mai crea alte “pofte”.


Motivul 5


Micul dejun creste nivelul de energie.

Micul dejun energizeaza corpul. Oamenii care mananca micul dejun prezinta o crestere a activitatii fizice de-a lungul intregii zile decat persoanele care sar peste el.


Motivul 6


Micul dejun accelereaza metabolismul iar cu cat acesta “porneste” mai din timp cu atat mai bine ajuta la arderea grasimilor pe parcursul zilei. Saltul peste micul dejun ii spune corpului tau sa conserve, sa tina de rezerve, in loc sa arda.


Top 3 probleme ce pot aparea daca sari peste micul dejun


Micul dejun este esential, chiar daca ai putea simti ca omitand micul dejun economisesti calorii si astfel vei pierde in greutate, dar este cel mai probabil sa te determine sa te supraalimentezi. Aceasta masa iti va tine de foame pana la pranz si te poate ajuta chiar sa faci alegeri mai bune pe parcursul zilei.


Este posibil sa nu ai timp sa mancanci micul dejun, dar stii ca astfel lipsesti corpul de nutrientii vitali de care are nevoie pe timpul zilei? Toate acestea iti produc:


1. Dezechilibre glicemice


Mancarea dimineata ajuta corpul sa descompuna mai bine glucoza, numita si glicemie pentru intreaga zi. De fapt, chiar poti evita fluctuatiile de energie de pe parcursul zilei, consumand fructe, diverse seminte si/sau proteine ​​slabe.


2. Cand sari peste micul dejun, nivelul „hormonului stresului”, cortizol, incepe sa creasca. In consecinta, la scurt timp vei simti intarirea sentimentului de foame, dar si iritabilitate pe parcursul zilei.


3. Saltul peste micul dejun duce la cresterea in greutate


Atunci, insa, cand sari peste micul dejun in mod regulat, trebuie sa te astepti la probleme de digestie, dar si probabilitatea de a adauga in greutate, mai ales in zona abdomenului.


Persoanele care sar peste micul dejun tind sa creasca in greutate datorita foamei nutritionale si foamei de glicemie scazuta care se accentueaza progresiv pe parcursul intregii zile.


Aceste personane se vor lupta cu poftele, cu lipsa de satietate, caderi de energie, oboseala, nervozitate, iar tot ce au la indemana (aparent) pentru diminuarea acestor stari este mancarea.


Exista o ora potrivita la care trebuie servit micul dejun?


Nu doar consumul micului dejun este important, ci si momentul zilei in care el are loc.

Pentru cei mai multi dintre noi, dimineata poate fi agitata cu pregatirea copiilor, aranjatul parului, ambalarea pranzului pentru copii si toate astea facute la timp astfel incat sa ajungi si la scoala cu copilul, si la munca.


Imediat dupa ce te-ai trezit, organismul simte cel mai mult nevoia sa se rehidrateze, sa inceapa procesul de digestie si sa puna capat postului alimentar de peste noapte. Cel mai bine este sa incepi ziua cu un pahar de apa (de preferat cu lamaie), iar prima masa a zilei sa fie consumata inainte de a iti incepe activitatile zilnice.


Ia micul dejun in pace. Gaseste un mediu placut, si doar mananca. Pune deoparte telefonul, laptopul si ziarul. Concentreaza-te pe gustul si mirosul micului dejun. Nu te grabi si bucura-te de fiecare muscatura, fii mandra de tine ca iti incepi ziua asa.


Ce sa aleg la micul dejun?


O farfurie plina de cereale cu lapte dulce, sau vafe cu crema de frisca si o capsuna in varf? Arata foarte atractiv, nu? Aceste delicii, insa, contin zahar.


Dupa un astfel de meniu organismul incepe sa secrete insulina pentru a procesa zaharul din sange, ceea ce va duce in mod inevitabil la scaderea energiei chiar la scurt timp dupa masa. Astfel, te vei simti obosita incepand cu ora 9 dimineata. Prin urmare, vei cadea in capcana unui cerc vicios: pentru a capata energie vei bea cafea cu zahar sau vei manca ceva dulce, nivelul zaharului in sange va creste, organismul il va consuma repede, te vei simti iar obosita si totul se va repeta.


Atunci apare intrebarea, cum sa ne alimentam corect si gustos dimineata ca sa ne simtim bine pana la pranz si sa nu adaugam kilograme in plus? Oare cum sa ne incepem ziua corect?


1. Ofera micului dejun timp


Stiu ca este tentant sa mananci pe fuga, in drum spre metrou, ori poate chiar la birou, dar pentru a beneficia la maxim de aceasta masa, iti recomand sa rezervi macar 20 de minute pentru micul dejun. Iar in timp ce mananci, lasa stirile si televizorul. Mesteca alimentele minutios si incerca sa iti faci planuri pentru intreaga zi.


2. Include alimente bogate in nutrienti si zahar bun


Reteta unui mic dejun ideal daca te lupti cu poftele sau dependent de dulce? Un smoothie mare de fructe, din 3 fructe diferite, plus cateva frunze de spanac si seminte crude. Acest mic dejun iti va oferi zahar bun cat pentru o zi intreaga, satietate pana la masa de pranz si evident nutrientii de care corpul tau are atata nevoie.


3. Fii atenta la ZAHAR


Daca alegi sa consumi varianta ta de mic dejun, ai grija la produsele pe care le cumperi din supermarket. De multe ori oamenii evita sa citeasca etichetele, iar ceea ce nu mai ajung sa vada este…zaharul.

Gandeste-te numai, de ce ai vrea sa iti incepi ziua cu prima doza din drogul cu care te lupti si astfel sa micsorezi fereastra pana la urmatoarea doza?


4. Evita pe cat posibil lactatele pentru ca produc aciditate, si cerealele pentru ca sunt procesate de pancreas prin eliberarea de insulina, asfel vei evea parte de fluctuatii glicemice in timpul zilei.


Cu ce vreau sa ramai din acest material?


Sanatatea si silueta au nevoie de un mic dejun nutritiv!


Senzatia de foame care apare pe parcursul zilei, in lipsa mesei de dimineata, conduce intotdeauna la excese alimentare si la ingrasare. Kilogramele in plus si ceilalti factori implicati in privarea organismului de micul dejun aduc prejudicii importante starii de sanatate atat pe plan fizic cat si psihic.


Ca si exercitiu, mi-ar placea sa imi lasi un comentariu maine si sa imi spui:


- Ce ai mancat la micul dejun?

- Ai ales sa consumi fructe? Ai simtit ca ai avut mai putine pofte in timpul zilei?

- Te-ai uitat pe etichete? Ai consumat ceva cu zahar procesat la micul dejun?

- Acum ca stii toate aceste beneficii, esti dispusa sa iti faci un obicei din a face micul dejun prima ta masa complet sanatoasa din zi?


Astept cu drag comentariul tau.


Raspunzandu-mi la acest material ma ajuti si pe mine sa imi fac o idee daca acest subiect ajuta sau nu, dar mai ales te ajuti pe tine.

Te ajuti pentru ca te analizezi, pentru ca participi activ in acest proces si faci pasi concreti catre obiectivul tau, si evident pentru ca un anganjament public valoreaza mai mult.


Daca tot am vorbit astazi despre nevoia organismului de a fi hranit cum trebuie, si cum toate acestea duc la scaderea poftelor, a senzatiei de foame, si implicit la scaderea in greutate, vreau sa te invit in noua clasa de WildFit 14 Days Reset . Astfel poti incepe sa faci schimbari fara sa te chinui, sa tragi de tine sau sa flamanzesti.


Nu vei renunta la alimentele pe care le consumi deja, ci doar vei adauga altele bune, iti vei crea un mic dejun si obiceiuri sanatoase!


Daca esti pregatita, astazi iti poti ocupa locul tau in clasa dand click aici, iar daca te grabesti, este posibil sa prinzi chiar si oferta de Early Bird.


Iti doresc sa iei cea mai buna decizie!


Live free!

Radu Sofronea.

190 afișări0 comentarii

Σχόλια


bottom of page