Caută

Mâncat pe fond emoțional? Iată cele 5 motive pentru care nu te poți opri.

Actualizată în: Mai 5Majoritatea oamenilor cred că overeating-ul sau poftele irezistibile (mâncatul emoțional) se datorează lipsei de autocontrol. Cu toate acestea, în activitatea mea extinsă cu tulburările alimentare și nutriție, aș spune că rareori este cazul.


Dacă mâncatul emoțional ar fi o simplă problemă a disciplinei, oamenii ar putea găsi cu ușurință această disciplină, cum de altfel o găsesc când se înfometează, calculează calorii, cântăresc porții, se epuizează la sală, țin tot felul de diete disfuncționale, iau pastile de slăbit și prafuri "minune", sau sunt atenți în permanență la ce mănâncă, în ce combinații și la ce ore. Și, desigur, nu ar fi existat tulburări alimentare dacă disciplina ar fi fost problema.


Din lucrul cu oamenii în ultimii anii, am vazut 5 categorii principale de motive care întrețin mâncatul pe fond emoțional și lupta cu kilogramele în plus, și le voi descrie în detaliu pe fiecare în parte mai jos:1. Automatismele duc la mâncatul pe fond emoționalMâncatul emoțional poate fi un rezultat direct al faptului că nu ești conștientă ce sau de ce mănâci. Eu numesc asta: mâncat inconștient sau pe pilot automat. Mâncatul inconștient (mâncat emoțional) este atunci când fizic te-ai săturat dar continui să mănânci până când termini ce e pe masă sau efectiv începi să ai dureri fizice.


Un al exemplu de mâncat emoțional inconștient ar fi să bagi în gură cipsuri sau biscuiți doar pentru că sunt în fața ta.


Soluția pentru a rezolva acest motiv care duce la foamea emoțională? Încearcă să rămâi conștientă de ce și când mănânci. Știu că poate fi obositor să te concentrezi pe alimentația ta, mai ales la început! Începe încet și evită să te judeci sau să te biciuiești, fii blânda cu tine.


*Apropo, dacă vrei să lucrăm împreună pe foamea emoțională, te invit în noua clasă WildFit 14 Days Reset și te poți înscrie GRATUIT aici: https://www.wildfood90.com/reset .2. Mâncarea ca singură plăcere duce la mâncatul emoționalDe multe ori i-am întrebat pe oameni ce s-ar întâmpla dacă nu ar mai mânca acele alimente nesătoase preferate sau nu ar mai lua o cină super copioasă și nu ar mai mânca excesiv, iar răspunsul obișnuit este „Nu aș mai avea nicio plăcere, nu aș mai aștepta nimic cu entuziasm”.


Asta se întâmplă pentru că la sfârșitul unei zile lungi și agitate, când foamea emoționala este mare, un castron plin cu înghețată sau o ciocolată pot fi deosebit de eficiente în calmarea temporară a sinelui nostru epuizat și harnic.


De ce?


Este demonstrat că atunci când consumăm zahar procesat chiar și în cantitate mică, carbohidrați sau grăsimi în exces eliberează dopamină în creierul nostru.


Dopamina este o substanță care dă depenență, și se secretă și atunci când cineva consumă cocaină, heroină și multe alte substanțe narcotice. Așadar, efectele calmante și liniștitoare pe care le simți când mănânci înghețată și chipsuri de cartofi la grătar sunt reale. Și încălcarea acestor obiceiuri poate fi ca și cum ai renunța la obiceiul de a consuma droguri.


Soluția? Când vrei să calmezi mâncatul emoțional prin mâncare optează pentru consumul de zahar bun (fructe proapete sau confiate fară adaos de zahar procesat), și în paralel găsește alte modalități de a te răsplăti și de a te calma pe lângă mâncare (și alte comportamente autodistructive).


Aceste modalități vor fi suficiente pentru a îți liniști foamea emoțională?


Absolut nu!


Pentru a renunța cu adevărat la mâncatul emoțional, va trebui să lucrezi pe mai multe planuri, cum ar fi să practici tolerarea sentimentelor dificile. Iar aceasta ce ne conduce la Motivul 3 de mai jos.3. Incapacitatea de a accepta sentimentele dificile duc la un mancat emoționalÎn cultura noastră, învățăm de la o vârstă fragedă să evităm lucrurile care se simt inconfortabil și să le ocolim fără a le accepta, confrunta și rezolva.