Caută

De ce ne saboteaza prietenii si familiaIn fiecare zi primesc e-mailuri de la femei ce imi spun despre comentariile rautacioase sau spuse in gluma. Comentarii ce le distrug motivatia, iar acestea de cele mai multe ori sunt primite de la cei pe care ii iubesc - prieteni, mame, soti, copii.


Daca te-ai intrebat vreodata de ce te saboteaza uneori prietenii si chiar membrii familiei, acest articol este pentru tine.


Pentru ca nu mai este foarte mult si vine Pastele, vin o multime de evenimente si intalniri cu familia, prieteni si colegi, si probabil daca incerci sa mai dai jos niste kilograme lucrurile se complica! 🙂


Din pacate, aceasta este cel mai bun moment pentru sabotorii care incearca sa-si imprastie magia toxica. 🙁


Poate fi foarte frustrant, chiar rau, cand colegii nostri, prietenii si chiar membrii familiei incearca sa ne saboteze eforturile, motivatia sau avantul cu intrebarile sau comentariile lor publice sau intre patru ochi.


Iti suna cunoscut?


10. Nu mai manci salata si azi, nu-i asa?

9. Am facut-o doar pentru tine si nu nici nu gusti?!

8. Ce? Nu mergi sa bei ceva cu noi? Presupun ca nu te vom mai invita.

7. Esti atat de plictisitoare cand te afli intr-o dieta.

6. Ti-am facut desertul preferat? Nu fi nepoliticoas.

5. Poti avea o felie minuscula, nu-i asa?

4. Nu poti fi astazi in ziua ta de „trisare”?

3. Haide, suntem in vacanta. Nu distruge distractia tuturor.

2. Inca nu ti dona hainele.


Si cel mai dureros comentariu dintre toate ...


1. Am observat ca pierzi in greutate si ... nu voiam sa spun nimic. Dar pari bolnava.


In loc sa te lupti cu aceste persoane, mai bine sa exploram de ce se intampla acest lucru. Daca intelegi de ce, este mult mai usor de abordat.


***


In primul rand, trebuie sa intelegem comportamentul uman - in LUCRUL sau.


Un studiu citat in cartea „Paradoxul alegerii” le-a oferit participantilor alegeri ipotetice cu privire la statut. De exemplu, oamenii au fost rugati sa aleaga intre a) a castiga 50.000 USD pe an, pe cand ceilalti colegi din companie sa castige 25.000 USD sau b) a castiga de doua ori mai mult, 100.000 USD pe an, dar ceilalti colegi de la munca sa castige 200.000 USD.


Tu ce ai alege?


Din pacate (cel putin pentru mine), mai mult de jumatate dintre respondenti au ales optiunea care le-a oferit o pozitie relativa mai buna. Asta inseamna sa castige 50.000 USD, deoarece la 50.000 dolari castigau mai mult decat altii, in timp ce la 100.000 dolari castigau mai putin decat altii.


(Cred ca asta este o nebunie! DAR, nu conteaza ce cred eu. Asa functioneaza multi. Pentru unii oameni, aceasta este natura lor.)


Din pacate oamenii se compara, si cel mai rau este ca aceasta comparatie poate oferi sau opri fericirea. Ideal ar fi ca noi oamenii sa nu ne comparam cu nimeni, intr-adevar, dar e greu sa ajungi sa faci asta si mai ales pe toate planurile!


Deoarece acum stii ca multi prefera sa aiba o pozitie relativ mai buna, este usor sa vezi de ce prietenii, colegii, rudele ti-ar sabota eforturile.


***


Hai sa mergem si mai adanc ...


In psihologie exista termenul de disonanta cognitiva cu care foarte multi oameni se confrunta zilnic.