In fiecare zi primesc e-mailuri de la femei ce imi spun despre comentariile rautacioase sau spuse in gluma. Comentarii ce le distrug motivatia, iar acestea de cele mai multe ori sunt primite de la cei pe care ii iubesc - prieteni, mame, soti, copii.
Daca te-ai intrebat vreodata de ce te saboteaza uneori prietenii si chiar membrii familiei, acest articol este pentru tine.
Pentru ca nu mai este foarte mult si vine Pastele, vin o multime de evenimente si intalniri cu familia, prieteni si colegi, si probabil daca incerci sa mai dai jos niste kilograme lucrurile se complica! 🙂
Din pacate, aceasta este cel mai bun moment pentru sabotorii care incearca sa-si imprastie magia toxica. 🙁
Poate fi foarte frustrant, chiar rau, cand colegii nostri, prietenii si chiar membrii familiei incearca sa ne saboteze eforturile, motivatia sau avantul cu intrebarile sau comentariile lor publice sau intre patru ochi.
Iti suna cunoscut?
10. Nu mai manci salata si azi, nu-i asa?
9. Am facut-o doar pentru tine si nu nici nu gusti?!
8. Ce? Nu mergi sa bei ceva cu noi? Presupun ca nu te vom mai invita.
7. Esti atat de plictisitoare cand te afli intr-o dieta.
6. Ti-am facut desertul preferat? Nu fi nepoliticoas.
5. Poti avea o felie minuscula, nu-i asa?
4. Nu poti fi astazi in ziua ta de „trisare”?
3. Haide, suntem in vacanta. Nu distruge distractia tuturor.
2. Inca nu ti dona hainele.
Si cel mai dureros comentariu dintre toate ...
1. Am observat ca pierzi in greutate si ... nu voiam sa spun nimic. Dar pari bolnava.
In loc sa te lupti cu aceste persoane, mai bine sa exploram de ce se intampla acest lucru. Daca intelegi de ce, este mult mai usor de abordat.
***
In primul rand, trebuie sa intelegem comportamentul uman - in LUCRUL sau.
Un studiu citat in cartea „Paradoxul alegerii” le-a oferit participantilor alegeri ipotetice cu privire la statut. De exemplu, oamenii au fost rugati sa aleaga intre a) a castiga 50.000 USD pe an, pe cand ceilalti colegi din companie sa castige 25.000 USD sau b) a castiga de doua ori mai mult, 100.000 USD pe an, dar ceilalti colegi de la munca sa castige 200.000 USD.
Tu ce ai alege?
Din pacate (cel putin pentru mine), mai mult de jumatate dintre respondenti au ales optiunea care le-a oferit o pozitie relativa mai buna. Asta inseamna sa castige 50.000 USD, deoarece la 50.000 dolari castigau mai mult decat altii, in timp ce la 100.000 dolari castigau mai putin decat altii.
(Cred ca asta este o nebunie! DAR, nu conteaza ce cred eu. Asa functioneaza multi. Pentru unii oameni, aceasta este natura lor.)
Din pacate oamenii se compara, si cel mai rau este ca aceasta comparatie poate oferi sau opri fericirea. Ideal ar fi ca noi oamenii sa nu ne comparam cu nimeni, intr-adevar, dar e greu sa ajungi sa faci asta si mai ales pe toate planurile!
Deoarece acum stii ca multi prefera sa aiba o pozitie relativ mai buna, este usor sa vezi de ce prietenii, colegii, rudele ti-ar sabota eforturile.
***
Hai sa mergem si mai adanc ...
In psihologie exista termenul de disonanta cognitiva cu care foarte multi oameni se confrunta zilnic.
Acest lucru se intampla atunci cand avem doua dorinte conflictuale. De exemplu, sa fumam. Este bine stiut ca fumatul de tigari poate provoca cancer pulmonar, si totusi fiecare persoana pe care am intalnit-o si fumeaza vrea sa traiasca o viata lunga, sanatoasa si in forma.
Tensiunea inconfortabila cauzata de aceste doua idei opuse - dorinta de a fuma, dar si a dori sa fie sanatos si in forma - este cunoscuta sub numele de disonanta cognitiva.
Ca oameni, cautam sa scapam de acest sentiment inconfortabil. Aceasta este cunoscuta sub numele de reducerea disonantei.
Singura modalitate de a scapa de acest sentiment inconfortabil este prin:
a) renuntarea la fumat
b) negarea faptului ca oamenii se imbolnavesc de fumat
c) rationalizare (se justifica si cauta „portite”)
De exemplu, un fumator ar putea sa-si rationalizeze comportamentul crezand ca putini oameni se imbolnavesc de la fumat, se intampla doar oamenilor care fumeaza mai mult ca ei, daca fumatul nu ii omoara altceva tot o va face, vor renunta anul viitor, sau traiesc o singura data si merita sa fumeze.
In esenta, ei au nevoie fie sa ia masuri si a renunta la fumat (asta fac cei mai putini), fie trebuie sa faca ceva sa se simta mai bine cu decizia luata prin rationalizare (ceea ce fac majoritatea oamenilor).
Asadar ......
Acest lucru ar putea determina prietenii / familia / colegii tai sa simta un sentiment incomod pentru ca ei sunt in etapa de rationalizare si in acelasi timp de comparare ---> „Ihh, incepe sa arate bine!”, „Mi-as dori sa pot avea disciplina necesara pentru a ma abtine!”, „Ea are toata atentia”, „Incepe sa aiba grija de ea si nu va mai avea atata timp pentru mine”, „Daca ea se schimba ma obliga si pe mine sa ma schimb”, si lista continua...
Ei trebuie sa scape de acest sentiment inconfortabil...Problema nu este la tine...
Din pacate, acesti oameni stiu in adancul lor ca nu vor lua nicio actiune de la sine si nici nu vor schimba nimic in viata lor decat atunci cand „va arde” foarte tare.
Asadar, daca ei nu isi pot schimba propriul corp, comportament, etc. pentru ca majoritatea oamenilor nu DORESC cu adevarat sa se schimbe, ci mai degraba lor doar le place sa VORBEASCA despre schimbare, vor incerca sa traga in jos oamenii din jurul lor.
Asa se scapa de disonanta (sau sentimentul inconfortabil) cu care se confrunta.
Din nou, la fel de trist, dar asta este natura umana.
***
Cand intelegem ce se intampla in jurul nostru, este mult mai usor sa mergem mai departe.
CUM AR FI DACA: de fiecare data cand cineva incerca sa ne saboteze, i-am spune fermi si entuziasmati: „Adu iarba aia de care zici, eu trebuie sa arat bine!”, „Chiar nu ma afecteaza ce spui pentru ca asta chiar functioneaza pentru mine!”, „Chiar crezi ca ma dai inapoi cu prostiile astea?” si doar le-am zambi? 🙂
Sigur poate fi rau cand colegii si prietenii nostri ne saboteaza - chiar si cei dragi! Dar, daca intelegem comportamentul uman si il acceptam, mai degraba decat sa-l combatem, cel putin nu ne mai afecteaza.
Si poate, doar poate, daca il vei privi intr-un mod complet diferit, mai exact ca fiind ceva natural nu te va mai afecta.
***
Uneori, cei dragi nu incearca sa ne saboteze. Pentru ei, mancarea este pur si simplu dragoste. Este modul in care acestia o exprima.
A nu manca ceva nu pare o optiune atunci cand bunica ne obliga practic sa mancam „faimosul” ei fel de mancare, nu?
Iata cum sta treaba: incercam sa ne eschivam, sa scapam din mrejele bunicii cat mai delicat cu putinta. Daca raspundem cu „Pai, poate o sa mananc mai taziu”, „Stii, sunt satula”, nu ai nicio sansa. Odata ce incepi cu asta, jocul se termina. Bunica (sau oricine) nu te va lasa in pace! Aceste persoane vor neaparat sa primesti „iubirea” lor.
Dar, daca ai spune imediat ceva de genul: „Bunico, nu multumesc! Este foarte important pentru mine sa slabesc si am nevoie sa ma intelegi si sa ma sustii cu asta. Stiu ca ai facut toate astea pentru mine si iti multumesc!" este putin probabil sa mai insiste dupa aceea.
Cheia este sa adaugi ceva de genul: „Stiu cat de mult ai muncit si stiu ca ma iubesti, si eu te iubesc!”, „Apreciez foarte mult eforturile tale! ”. Incearca sa ii transmiti ca tu primesti oricum darul pe care vrea sa ti-l ofere prin acea mancare (iubire, rasfat, alint) asta ajuta de obicei.
***
Vreau sa iti spun ca oricare ar fi motivul pentru care cei din jurul tau fac asta, situatia va ramane de fiecare data cand vei face o schimbare, fii pregatita sa eviti toate pietrele aruncate in calea ta. Echipeaza-te cu raspunsuri si cauta aliati.
Ce pot sa iti mai spun este ca sunt persone care apeleaza la psiholog, sau la un coach, pentru ca simt nevoia ca asa vor putea trece peste cele mai dificile situatii, pentru ca singuri nu reusesc.
Stiu ca nu este usor sa gasesti prieteni de sustinere, dar iti va fi mult mai usor sa ai pe cineva care sa te asculte, care sa fie langa tine. Iar atunci cand tu te vei inarma cu un zid pe masura pentru sabotorii tai, un zid al intelegerii naturii umane dar si un zid cu respunsuri pentru ei, atunci vei reusi.
Live free!
Radu Sofronea.
Comments