top of page
Caută

Cum și de ce să bei suficientă apă în fiecare zi



În toate programele și discuțiile ce le țin cu oamenii despre sănătate le spun încă de la început cât de importantă este apa pentru organismul nostru, iar când îi întreb câtă apă beau ei zilnic, primesc răspunsuri de genul:


Eu nu prea beau apă.”

”Nu știu, nu contorizez, dar nu cred că beau mai mult de 1 litru.”

”Dacă beau 2-3 căni este mult.”

”Nu știu, eu beau mai mult cafea și sucuri.”

”Am mai încercat să beau dar nu pot, uit să beau.”


Dar de fiecare dată după ce încep ușor să crească cantitatea de apă zilnic, și organismul se învață cu asta, primesc același răspuns:


”Acum știu când îmi este sete și nu pot sta fără să consum suficientă apă.”


Acest lucru se întâmplă deoarece după ce consumăm în mod voit apă, începem să diferențiem când ne este cu adevărat sete și când nu.


Dar hai să vedem câteva întrebări firești și metodele care ajuta. Poate îți vor fi de folos  în a afla cum să bei apă mai multă pe parcursul unei zile.


1. Ce fel de apă să beau?


După ce am încercat mai multe mărci de apă îmbuteliată, cu conținut variat de substanțe minerale, cu pH-uri diferite și prețuri mai mult sau mai puțin justificate, am ajuns la concluzia că pentru mine apa de la robinet este cea mai bună. Bineînțeles, am investit într-un filtru de apă performant Kangen, care asigură atât reținerea substanțelor nocive, cât și eliminarea microorganismelor. Nu este nevoie să faci neaparat o investiție mare dacă nu îți permiți, dar trebuie să ai măcar 2 filtre de calitate.


Bineînțeles că poți bea apă îmbuteliată, însă personal am unele rețineri la sursele din care provine apa, modul de depozitare și de îmbuteliere. Parcă totuși un bidon de plastic ținut la temperatură ridicată (sau în soare) pe timp de vară nu este cea mai sănătoasă combinație.


Iar despre apa acidulată, aș spune că nu este cea mai bună soluție deoarece organismul nu are nevoie de acel dioxid de carbon, altfel nu ar mai fi încercat să îl scoată afară, corect?


Să mai discutăm despre factorul major de poluare pe care îl reprezintă PET-urile?



2. Câtă apă trebuie să beau zilnic?


Aici răspunsul aparține specialiștilor, care și ei au păreri diferite asupra cantității de apă pe care trebuie să o consume zilnic o persoană. Însă o cantitate de 1,5-2 litri de apă cred că este rezonabilă pentru orice persoană adultă care are o greutate ok. Bineînțeles că această cantitate variază în funcție de mai mulți factori, cum ar fi: stilul de viață activ sau sedentar, anotimpul, meniul zilnic, vârsta, eventuale afecțiuni medicale. Îți poți face o idee de câtă apă trebuie să consumi zilnic după următorul calcul:


Nr kg x 35 ml


Exemplu: 80kg x 35 ml = 2800 ml, adică 2,8 litri de apă pe zi.

Aceasta este o medie, un punct de reper, important este să testezi și să îți asculți organismul, poate ai nevoie de puțin mai multă sau mai puțină, tu vei ști cel mai bine.


Crește cantitatea consumată în mod treptat. Dacă acum bei maxim 500 ml de apă pe zi, cu siguranță te vei uita îngrozită la un bidon de 2 l și vei fi sigură 100% că nu vei putea să bei toată apa aia într-o zi. Perfect adevărat. Nu acum, deodată. Dar dacă îți vei crește treptat cantitatea de apă consumată, fără să te forțezi, vei reuși. Important este să începi, și să te preocupe subiectul.


3. Când trebuie să beau apă în cursul zilei?


Simplu: pe tot parcursul zilei. Bineînțeles, este preferabil să începi cu o cană de apă băută imediat după ce te-ai trezit. După somn, corpul este deshidratat și astfel vei înlocui fluidele pierdute în cele opt ore de odihnă. Apa este indicat să fie călduță sau la temperatura camerei și în ea poți adăuga un pic de zeamă de lămâie și o linguriță de miere de albine. Pentru început, te poți obișnui să bei apă dintr-o carafă adusă pe noptieră cu o seară înainte. Astfel apa este la temperatura camerei, iar gestul de a lua cana în mână imediat după ce ai deschis ochii este destul de simplu de a intra în disciplina dimineții.


Ca regulă, este bine să bei apă înainte de masă cu cel puțin 10 minute înainte, iar după masă cu 30 de minute, dar nu în timpul mesei. Dacă bei apă în timpul mesei, aceasta va dilua sucurile gastrice și va îngreuna digestia. Apa băută înainte de masă poate da o senzație de sațietate, foarte potrivită dacă te străduiești să scazi în greutate.


Seara este indicat să mai bei o cană de ceai, de exemplu, dar doar dacă acest lucru nu va avea drept consecință trezirea peste noapte pentru a merge la baie. Dacă acest disconfort apare, atunci este bine să bei ceaiul măcar cu o oră înainte de ora de culcare. Este însă important să asiguri organismului hidratarea și pe timpul orelor de somn.



4. Cum să mă obișnuiesc să beau apă la birou?


Ia-ți apă de acasă pentru programul de muncă. Pregătește două bidoane de 500 ml cu apă, cu o seară înainte. Nu te baza că vei cumpăra un bidon de apă în drum spre birou – știi că ești pe fugă și vei uita. Iar dacă apuci să intri la muncă, nu vei mai face o pauză prea curând. Pe de altă parte, bidonul de 2 litri va fi așezat undeva jos, sub birou sau lângă scaun – destul de greu să dai cu ochii de el, nu? Un bidon de 500 ml îl poți așeza pe birou/spațiul de muncă fără să te încurce și îl vei avea mereu în raza ta vizuală. Iar asta înseamnă că gestul de a-l apuca și de a bea 5-6 înghițituri de apă va fi mult mai frecvent. Poate că băutul din bidon nu este cel mai elegant gest, însă de când am vărsat o cană de apă peste tastatură … am lăsat eleganța deoparte, în favoarea aspectului practic. Iar în plus, reumplerea acestuia poate fi un moment foarte bun de a lua o pauză de câteva minute, astfel îți odihnești ochii și îți limpezești mintea.



5. Nu prea îmi place să beau apă - nu are niciun gust


Ghinion! Apa e incoloră, inodoră și insipidă. Însă putem găsi o soluție – aromeaz-o cu ce îți place. Poți folosi zeamă și felioare de lămâie, mentă puțin zdrobită, chiar și un pic de ghimbir.

Când ieși la o terasă poți cere doar o apă plată la temperatura camerei – sigur va fi subiect de glume și ironii pentru prietenii de la masă dar ar trebui să le fii un model și să ai grijă de tine mai întâi.

De asemenea poți bea apa tot timpul din cana preferată, astfel încât să te atragă și să fie ceva plăcut.

Atenție! Ceaiurile și supele nu se pun la socoteală deoarece acestea au și funcții diuretice iar organismul le tratează puțin diferit.



6. Eu mereu uit să beau apă


Pune-o la îndemână, în zona în care lucrezi. Dacă ții bidonul pe birou este imposibil să nu dai cu ochii de el. Te vei întrerupe din lucru doar 5 secunde în care bei 3-4 guri de apă, nimic mai simplu.

Mergi mult cu mașina? Pune bidonul în suport sau pe scaunul din dreapta – la semafor sau într-un blocaj de trafic ia sticla și hidratează-te.

Ai senzație de foame din când în când? Înainte de a pune mâna pe biscuiți sau covrigei bea câteva guri de apă – e posibil de fapt să îți fie sete, nu foame.

Asociază băutul apei (în formele ei plăcute – limonadă, aromată, ceai) cu o activitate pe care o faci din plăcere: cititul, urmărirea unui film, o baie relaxantă.

Ca ultimă soluție, instalează-ți o aplicație pentru urmărirea consumului de apă, sau setează-ți alerte de reamintire pe telefon.



Ca răspuns la orice întrebare:


Corpul nostru este aproximativ 70% apă, deci suntem ca o floare. Dacă nu o uzi aceasta ofilește, se usucă și moare... te-ai simțit vreodată fără vlagă și fără energie? Câtă apă ai băut până atunci?

Dar dacă o uzi, floare crește și înflorește. Așa se întâmplă și cu corpul nostru. Apa este una dintre cele mai bune surse de energie pentru corp.


De asemenea, un lucru la care să te gândești, dacă corpul tău este precum o floare, ce se întâmplă cu acea floare dăcă o uzi doar cu cafea și sucuri?


O altă chesti foarte importantă la care vreau să te gânadești:

Cât rezistă un om fără aer? 4-7 minute

Cât rezistă un om fără apă? Până la 3 zile

Cât rezistă un om fără mâncare? Până la 30-40 de zile.


Deci, ce este mai important pentru corp, apa sau mâncarea?


Apa îți hidratează organele interne și le face să funcționeze optim

Apa reglează metabolismul și ajută la menținerea greutății

Apa este esențială pentru digestie și transportarea substanțelor în organism

Apa ajută la eliminarea toxinelor din organism

Apa previne constipația

Apa dă elasticitate pielii


Tu cum faci (sau vrei să faci) astfel încât să consumi mai multă apă zilnic?


634 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page