Caută

Cum sa transformi mancatul sanatos intr-un obicei care sa te tina o viata!


Buna,

Cum viata noastra este o serie de obiceiuri, pe care le facem zi de zi, saptamanal, lunar sau anual, astazi m-am decis sa vorbim fix despre asta. Statul pe telefon e un obicei, desertul dupa masa e un obicei, cafeaua de dimineata, spalatul pe dinti, si altele.


Zilnic, cei mai multi dintre noi daca ar fi sa se gandeasca la cum ar trebui sa decurga ziua ideala de munca ar fi ceva de genul acesta, si te rog sa imi spui daca ti se pare familiar: sa te trezesti fresh, sa bei o cafea, sa mergi la birou si sa manci ceea ce trebuie, sa mergi la sala dupa munca, sa nu mananci dulciuri, sa ai parte de o cina sanatoasa acasa si sa te culci devreme. Aici fiecare mai poate adauga dupa propriile preferinte.


Ai toata ambitia si intentiile bune sa obtii asta in fiecare zi, dar pana la sfarsitul zilei, doar jumatate din ceea ce ai crezut ca ai putea realiza se intampla de fapt. Ai mancat mai mult decat trebuia, lucrurile au durat mai mult decat te asteptai, si la naiba, sunt atat de multe emisiuni bune pe Netflix acum. Unele zile sunt mai bune decat altele, dar, in general, nu exista prea multa consecventa.


Unele obiceiuri sunt bune, altele sunt rele, iar ca sa putem sa lucram cu cele rele sau sa introducem obiceiuri noi bune, e nevoie sa intelegem ce e un obicei si cum functioneaza.


Ce este un obicei?


Obiceiul e actiunea pe care o repetam frecvent si pe care ajungem sa o facem aproape inconstient, pe pilot automat. Nimic nou pana aici, asa-i?

Dar ia gandeste-te cum ar fi sa ai un atfel de obicei si legat de mancare?

Cum ar fi sa mananci sanatos pe pilot automat fara sa ai nevoie de vointa?


Despre ce vom vorbi astazi?


Ca sa iti fie mai usor de parcurs acest material, ti-am pregatit mai jos structura acestuia:


1. De ce repetitia este importanta

2. Cat de mult trebuie sa repeti ceva pana devine obicei

3. 5 ponturi pentru a incepe sa iti formezi un obicei

4. Ce se intampla daca mai o iei pe langa?


Ca tot am inceput un an nou, probabil si tu ai cateva intentii in a face lucrurile diferit anul asta, vrei sa scapi de obiceiurile proaste si sa iti faci altele care sa te ajute cu adevarat. Probabil ti-ai stabilit un obiectiv sau mai multe (sa pregatesti masa, sa faci un smoothie verde in fiecare dimineata, sa nu te mai indopi cu mancare, etc.) si sa zicem ca tu chiar il mentii un timp, dar atunci cand emotia initiala de a face o schimbare se va estompa, va duce adesea la sentimente de stres, inadecvare si suparare pe tine insati, in concluzie la intensificarea foamei emotionale. Problema este ca avem impresia ca "a dori sa facem ceva" si "a sti de ce ar trebui sa facem" este suficient de motivant pentru a face acest lucru in mod regulat - dar nu este. Repetitia este singura modalitate de a face un nou comportament sa ramana cu adevarat si sa devina un obicei. "Rutinele zilnice ajuta la mentinerea unui comportament dorit fara efort si usor. Dupa ce intram in leaganul lucrurilor, trebuie sa ne gandim foarte putin la noul comportament.", spune Susan Albers, doctor, psiholog si autor al Hanger Management. Pentru a repeta ceva in mod consecvent si nedureros, trebuie sa iti structurezi viata intr-un mod care sa reduca la minimum contradictia dintre obiceiurile actuale si noile obiceiuri dorite. Pentru a contribui la realizarea obiectivelor tale in 2020, pentru a crea realitate - si a crea o baza pentru o sanatate de durata – am sa iti prezint motivul pentru care rutina este atat de importanta si iti voi da sfaturi pentru dobandirea unor noi comportamente specifice.

De ce repetitia este importanta?

Avantajul principal, si poate cel mai evident, al repetarii comportamentelor sanatoase este faptul ca repetitia face ca aceste comportamente sa fie extrem de usor de mentinut in timp, odata ce au fost fixate. Creierul nostru este in continua cautare de tipare si cadre care sa ii asigure calea spre fericire si implinire, iar cel mai important aspect pentru a ajuta creierul sa invete un cadru nou este repetarea si consecventa. De fapt, zeci de ani de cercetare psihologica arata ca simpla repetare a unei actiuni simple intr-un context consecvent duce, in timp, ca actiunea respectiva sa fie facuta pe pilot automat iar obiceiul sa persiste chiar si dupa ce motivatia constienta sau interesul se disipeaza. Obiceiurile odata trecute pe modul automat elibereaza resurse mintale pentru alte sarcini. Motivul pentru care comportamentele devin obisnuinta prin practica consecventa, este faptul ca repetitia iti poate schimba literalmente creierul. "Cand vom incepe sa ne angajam intr-un comportament, anumiti neuroni vor incepe sa traga impreuna pentru ca se conecteaza intre ei.", spune neurologul Nicole Lippman-Barile. Asadar, la inceput, in primele saptamani in care incerci sa stabilesti un nou comportament, este mai greu pentru ca, literalm