top of page
Caută

Cum sa ma opresc din a mai umple golul din mine cu mancare?



De unde vin dependentele?


Dependentele provin dintr-o lipsa de iubire de sine, pentru ca acum, sa fim sinceri, daca ne-am iubi cu adevarat si am sti cat valoram atunci ne-am trata altfel iar viata noastra ar fi cu totul diferita. Indiferent care este motivul pentru care alegi sa recurgi la mancare cand nu iti este cu adevarat foame, cauza care sta la baza acestui comportament este lipsa iubirii de sine.

De cate ori nu am vazut oameni care atunci cand erau suparati recurgeau la mancare, cand erau nervosi rontaiau chestii cat mai tari (cipsuri, seminte, bruschete, alimente care fac zgomot cand sunt mestecate) pentru a isi distrage atentia de la ganduri, femei nefericite care singurul loc de undeau puteau primi o doza de fericire (dopamina) era din dulciuri, si asa mai departe.

Faptul ca tu constientizezi ca actiunile tale sunt pe fond emotional este primul pas si stiu asta pentru ca ma urmaresti de ceva timp, altmiteri nu mai citeai astazi acest material. Majoritatea oamenilor mananca inconstient si habar nu au. Asadar, felicita-te! Serios. In plus este imperativ sa te tratezi cu dragoste si sa sarbatoresti pozitivul. Spune-ti ca ai facut bine! Noteaza-ti fiecare mic progres pe care il faci! Conteaza!

Odata ce lumina constientizarii ajunge asupra dependentelor tale, acestea nu pot fi niciodata aceleasi.

Sa stii totusi ca oamenii nu se schimba dintr-o data, iar tu va trebui sa o iei pas cu pas, zile la rand, pentru a ajunge unde iti doresti.


Cum poti incepe sa lucrezi cu poftele tale?

Sa zicem ca acum ai 4, 5 zile pe saptamana cand sentimentele te coplesesc si ajungi sa le domolesti prin mancare. Nu trebuie sa fii rea cu tine, uite ce ai de facut:


  1. Faci o analiza la saptamana curenta si vezi de cate ori ajungi in situatia aceasta.

  2. Poate daca la inceput ai 4, 5 zile pe saptamana cand nu mai poti si alegi sa mananci pentru a umple un gol foarte puternic din tine, propune-ti sa il analizezi atunci cand mananci

  3. Pasul urmator este ca tu dupa ce te analizezi si vezi cu adevarat in detaliu lipsurile, ranile, suferintele sau nevoile pe care le ai, te vei detasa usor de mancare si vei prelua treptat controlul

  4. Cand lucrurile merg spre bine si observi ca ajungi la 1, 2 zile pe saptamana sau episoade de mancat emotional, atunci este momentul sa planifici in avans. Un exemplu ar fi: incepi sa simti ca relatia de dependenta cu ciocolata se diminueaza si ai o pofta nebuna o data la 4 zile. Ce trebuie sa faci este sa nu mai astepti tu pofta nebuna sa preia controlul si sa o planifici in avans, cum ar fi: miercuri si sambata dupa masa de pranz mananc 4 bucati de ciocolata.

  5. De aici vei incepe cu adevarat sa preiei controlul si sa maresti fereastra dintre zile si sa micsorezi cantitatea

Nu zic ca e usor, nici de cum. Dar va trebui sa fii amabila cu tine si sa iti vorbeste cuvinte frumoase si pozitive. Asprimea si auto-deprecierea nu fac parte din aceasta ecuatie. Modul in care gandesti si simti despre tine va face parte din schimbarea ta.

18 Sugesti care sa te ajute sa umpli altfel acel gol emotional pe care il simti in tine


In afara de sugestiile de mai sus, ti-am mai pregatit o lista de lucruri pe care le poti face incepand de acum:


# Decide.


Decide ca vrei ceva diferit, vrei sa fii mai sanatoasa si mai fericita cu tine si viata ta.

Scrie intr-un jurnal un angajament fata de tine. Dateaza-l si semneaza-l. Angajamentul s-ar putea citi ceva de genul: „Astazi, imi iau angajamentul sa ma iubesc neconditionat si sa fiu constienta de obiceiurile mele alimentare. Mai mult, ma angajez sa fiu amabila si moale cu mine insami, ca si cum as fi propriul meu copil. Recunosc ca m-am ratacit printre probleme si ganduri negative si ma iert pentru toate lucrurile cu care mi-am gresit. Voi lucra pentru a fi mai blanda si mai iubitoare cu mine. Lumea din afara mea se schimba atunci cand imi schimb lumea interioara si eu pot face cu usurinta asta.” Semneaza-te cu numele si dateaza-l.


# Noteaza tot ce mananci. Tine-ti un jurnal in care sa treci tot ce ai pus in gura. Fii sincera.

Inceteaza sa cumpari dulciuri si mancaruri care te tenteaza. Daca nu le ai in acasa, iti va fi lene sa te duci sa cumperi, iar daca ajungi totusi la magazin cumpara doar pentru a iti satisface pofta de moment.


# Manca numai atunci cand iti este foame.


# Nu mai manca in fata televizorului. Majoritatea mancatului inconstient se intampla atunci cand suntem concentrati pe altceva. Aranjeaza frumos masa cu un servetel, furculita si cutit, farfurie si lingura, incearca sa tratezi atat mancarea cat si pe tine cu respect.


# Foloste mantre pentru a iti reprograma mintea inconstienta. Utilizeaza aceste mantre la trezire si inainte de somn.


De ce? Pentru ca atunci cand folositi mantrele in aceste momente optime, acestea vor aluneca in mintea subconstienta si vor rescrie programarea veche.

Mantra pe care o folosesc eu este : "Sunt suficient de bun, sunt suficent de puternic, sunt suficient de inteligent. Imi pot atinge obiectivele pentru ca intradevar sunt suficient pentru a-mi atinge obiectivele. Am asta in mine. Daca nu sunt inca acolo unde imi doresc eu, nu imi fac griji, voi ajunge acolo. Ma imputernicesc sa fac asta, ma motivez destul de mult. La naiba, eu pot face acest lucru pentru ca sunt suficient!"


# Golul interior vine din sentimentul ca nu avem pe nimeni. Nu stiu care sunt credintele tale, dar ceea ce m-a ajutat a fost sa recunosc si sa simt ca Dumnezeu este in mine. Toate exista chiar daca nu le poti vedea. Cu timpul le vei simti si asta din ce in ce mai puternic.


# Cauta o comunitate. Sa stam in acasa si sa ne pare rau pentru noi insine nu face bine nimanui. Exista o multime de grupuri pe facebook unde te poti inscrie, sau poate sa iti faci un grup pe WhatsApp cu prieteni de suflet, de ce nu, chiar si aici in comunitatea WildFood. Asta e valabil oriunde poti fi alaturi de oameni cu un suflet bun si o energie pozitiva. Iesi din zona de confort si fa ceva diferit. Toata lumea se simte mai bine cu un grup de prieteni care sa ii sustina.


# Investeste in sedinte cu un psiholog sau un coach care stie sa te ajute cu dependentele tale, sau recurge la alte metode care sa te ajute cum ar fi: acupunctura, masaj, antrenament fizic, sau oricine te poate ajuta sa te relaxezi, sa te incarci cu energie si sa primesti sprijinul emotional de care ai nevoie.


# Inconjoara-te de oameni pozitivi.


# Citeste carti pozitive si inaltatoare.


# Evita social media


# Evita discutiile negative si orice altceva te va duce in jos.


# Urmareste filme de comedie.


# Cauta cat mai multe resurse pe YouTube, Google, Facebook care sa te sprijine in eliminarea dependentelor.


# Cere ajutorul prietenilor pentru a depasi unele provocari


# Fii mereu atenta la cuvintele pe care le folosesti: “Este usor”, “Eu pot”, “Este diferit acum”, “Sunt mandra de mine”, “Sunt puternica”. Toate acestea te sustin in a iti schimba gandirea.


# Autodisciplina este cheia fericirii. Fara autodisciplina, avem haos, asa ca incearca zilnic sa te modelezi, sa devii o versiune mai buna de-a ta, mai buna decat ai fost ieri.


# Crede cu adevarat in tine. Poti sa o faci! EU CRED IN TINE!

246 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page