top of page
Caută

Cum sa iti vindeci imaginea negativa pe care o ai despre corpul tau


Te lupti cu imaginea corpului tau si te accepti cu greu cand te uiti in oglinda? Te-ai saturat sa te gandesti constant la corpul tau si sa te compari cu ceilalti? Nu te uiti la fotografiile tale, te trimit intr-o spirala negativa in jos?


Peste 90% dintre adulti duc aceasta lupta cu imaginea corpului lor. Ei investesc atat de mult timp si energie gandindu-se la felul in care arata, incat facand asta zi de zi, ora de ora, imaginele negative vor persista.


Nu este vina lor si nu este vina ta daca te regasesti in aceasta situatie. Epidemia de ura sau nemultumire corporala, ar trebui sa fie o stire principala, un subiect mega dezbatut, dar, din pacate, ramane o lupta silentioasa pentru atat de multi.


Ura saun nemultumirea corporala este o afacere mare in mass-media si, din pacate, ne pastreaza mici in spirit, constiinta, caracter, dezabilitare si ne impiedica sa pasim in potentialul nostru urias care este chiar acolo, asteptand sa se intample, dar imaginea de sine negativa este o boala urata, care preia controlul subtil si este greu de abordat.


Imaginatia este o forta extrem de puternica in psihicul uman. Ceea ce ne imaginam despre noi insine, despre viata, ne conduce emotiile, metabolismul, gandurile si comportamentele noastre. La un nivel mai profund, o imagine a corpului negativa spune: „resping corpul care mi-a fost dat. Sunt in razboi impotriva mea. Nu sunt buna. Nu sunt suficienta. Eu sunt de neacceptat. Nu merit sa experimentez simpla placere a existentei trupesti.”


O imagine a corpului negativa este mult mai mult decat o preocupare emotionala sau psihologica. Poate influenta dramatic sanatatea si fiziologia noastra. Ne-ar putea determina sa adoptam o dieta care nu este corecta nutritional, ceea ce poate duce la o lista lunga de simptome metabolice.


Stresul pur, simplu, fiziologic, de a ataca constant corpul cu presiune psihica, poate duce la o gama foarte larga de simptome, in special o digestie slaba, o asimilare slaba a nutrientilor, oboseala, inflamatie, probleme de dispozitie, provocari imune, niveluri de energie diminuate, si reducerea metabolismului si a capacitatii de ardere a caloriilor.

Imaginea corporala negativa poate avea un impact negativ si asupra provocarilor legate de alimentatie, cum ar fi mancatul in exces si mancatul pe fond emotional.


Tacticile de „dieta” pentru a obtine „corpul perfect” (oricare ar fi acesta) sunt defapt incercarile tale de a pierde in greutate, astfel incat sa poti avea o imagine a corpului mai frumoasa.


Daca am dreptate aceasta tactica functioneaza de fapt impotriva ta si, mai degraba, te impinge sa experimentezi mai in de aproape incapacitatea ta de a pierde in greutate, ceea ce sporeste si mai mult frustrarea fata de corp.


Vezi mancarea precum un dusman?


Majoritatea persoanelor care au o problema cu imaginea lor corporala au o relatie precara cu mancarea pentru ca ele cred ca alimentul este in esenta inamicul.


Chiar daca pot iubi mancarea, este o sursa de stres intens, deoarece, paradoxal, ofera aparent o mare placere si implinire, dar duce la kilograme in plus si grasimi corporale.


Aceasta creeaza o lupta fundamentala in minte care nu poate fi rezolvata logic. Din cauza aceasta, imaginea corporala negativa traieste in frica, lupta si frustrare. Daca vezi mancarea ca pe un inamic, atunci de fiecare data cand vei manca, corpul tau, ca si raspuns fiziologic automat, va procesa acea mancare intr-un mod negativ, cu un grad ridicat de stres, ceea ce duce la o gama larga de simptome mentionate mai sus.


Cum poti lucra cu imaginea corpului tau? Cum o poti schimba, accepta?


Imaginea corporala este determinata in interiorul fiecaruia dintre noi printr-o combinatie de factori - cultura, religie, familie, colegi, media si experiente personale cat si lectiile sufletesti dobandite de-a lungul vietii.


Din experienta mea, imaginea negativa de sine provine din intrepretarea subiectiva, sau transanta, a unor evenimente din viata cu un impact putenic negativ.


Ura si rusinea corpului sunt IMPOSIBIL de preluat pentru o minte matura, capabila sa proceseze cu succes si sa monteze un raspuns imun la orice atac din exterior la propria persoana.


Si uite asa, mintea tanara (la propriu in copilarie), preia lucrurile din afara, apare rusinea, stanjeneala, si isi asuma mesajul, nefiind capabila sa interpreteze obiectiv situatia si sa gaseasca un raspuns imun pentru a se proteja.


Doar un comentariu rautacios, poate fi suficient pentru ca cineva sa ia acele cuvinte, sa le “rumege putin” coplesit de emotii, si sa le introduca in harta sa mentala astfel incat sa le repete ca un blestem intreaga viata.


Asadar, daca te confrunti cu o imagine a corpului negativa, vreau sa stii ca NU ESTE GRESEALA TA.


Nemultumirea, ura si rusinea legate de corpul tau sunt greutati puternice, invizibile, nu doar pentru copiii nevinovati, ci si pentru adulti. Stiu ca aceasta afirmatie pare o chestie SF pentru ca aceasta greutate nu se poate masura sau vedea, dar nu inseamna ca ea nu exista! Eu am simtit-o pe umerii mei mai bine de 25 de ani…


Pentru a te ajuta sa iti orientezi focusul catre vindecarea imaginii corpului tau, vreau sa trec in revista convingerile FALSE cele mai des intalnite sau “folosite”, astfel incat sa poti inceta sa iti pierzi TIMPUL si ENERGIA, mergand pe o cale care nu are niciun steag al victoriei care sa te asteapte la urma.


# 1 Credem in mod fals ca putem vindeca imaginea corpului schimband corpul


Majoritatea oamenilor cauta sa-si vindece imaginea corporala negativa schimband corpul intr-un standard imposibil de atins. La un moment dat in viata, simtim ca fizicul nostru actual este de neacceptat si ca nu este demn sa fie iubit de nimeni. Si spune tu acum, de ce ar vrea corpul tau sa faca echipa cu tine si sa mergeti in aceeasi directie daca tu il vezi precum un dusman respingator?


Prima solutie la care se gandesc oamenii atunci cand au probleme cu imaginea corpului este: “Sa scoatem dracul de acolo.” … si e atat de gresit…


Atunci cand ne nastem formam un intreg cu corpul nostru, care fie ca vrem sa credem sau nu, el reprezinta sursa noastra (la un calculator, sursa este componenta care furnizeaza energie si face unitatea centrala sa functioneze).


Separarea de sursa se numeste dezmembrare. Dezmembrarea duce la rusine (eu nu sunt suficienta, eu sunt de neiubit ), ceea ce duce la necesitatea controlului (alimente, oameni, bani, greutate, etc), deoarece controlul = siguranta. Nevoile mari de control duc la o cautare a perfectionismului si apoi (surpriza) atunci cand nu putem atinge greutatea perfecta sau corpul perfect, cadem intr-o spirala a abuzului de sine si a atacului de sine care duce la si mai multa dezmembrare.


** Dezmembrare -> Rusine-> Control-> Perfectionism-> Abuz de sine **


Mintea spune asa: „Atunci cand lucrurile vor fi perfecte, viata mea va fi perfecta, atunci voi avea cu adevarat controlul, si viata mea va fi in regula pentru totdeauna”. Perfectionismul, in sine, este o boala. Este un obiectiv imposibil, care ii prinde pe oameni ca un virus rau, le preia mintile si le distruge adevaratul potential.


Perfectionismul este atat de tentant pentru ca lasa falsa presupunere cum ca atunci cand va fi atins se va termina cu munca, nu va mai fi nimic de facut, “Nu voi mai suferi”, „Voi avea in viata numai bunatati”, „Voi fi dincolo de critici si nu voi mai putea fi atinsa de judecata altora”.


Perfectionismul duce aparent, si total gresit, la siguranta pentru a iesi din suferinta durerii.

Pana si... purtarea unui „corp perfect” din punct de vedere cultural, social, etc. nu garanteaza dragostea de sine si o imagine a corpului buna.


# 2 Credem in mod fals ca putem vindeca imaginea corpului pierzand din greutate


Multi oameni simt ca odata ce ating acel „numar magic”, la fel ca atingerea „formei perfecte”, lumea va fi buna cu ei, se vor simti confortabil in propria piele si se vor simti fericiti cu ei insisi si in viata.


Dar ce se intampla cand ajungi la acest numar magic si lucrurile nu sunt cum te asteptai? Inca nu esti fericita, oamenii nu se poarta mai frumos, tot nu te iubesti si accepti, asa-i?


Te gandesti: „Dar imi amintesc acum cativa ani cand aratam bine ca ma simteam fericita”. Sigur, poti obtine un spor temporar al fericirii din pierderea in greutate prin dieta extrema si exercitii fizice, si te poti simti excelent pentru o perioada, dar nu este suficient. Pur si simplu atunci in trecut, tu erai alta, iar viata ce o traiai era diferita.


Aceste experiente de sporire a gradului de fericire in cazul in care atingi kilogramele dorite sunt „false pozitive” - sunt niste blocaje temporare pe ecran, care, in general, nu sunt durabile si, in cele din urma, te aduc inapoi la lupta si nemultumire.


Pot doar sa urlu in stanga si in dreapta si sa iti scriu chiar acum tie: NU EXISTA PERFECTIUNE!


Nici macar greutatea ideala (perfecta pentru varsta, inaltimea si sexul tau), este o prostie cand auzi ca ar trebui sa ai greutatea X. Daca acest lucru ar fi previzibil, toti ar fi la fel si total plictisitori, tocmai de aceea fiecare dintre noi este unic.


Din pacate, numerele legate de greutate sunt mereu fluturate in fata noastra de cantar, la programe de dieta, la mass-media, imi aduc aminte si acum cand eu la 1.90 inaltime am ajuns la 84 de kilograme si aratam si ma simteam foarte bine.


Nu stii si nici eu nu stiu, care va fi acest numar atunci cand vine vorba de „greutatea ta naturala”.


Eu sunt aici sa iti spun sa lasi deoparte numerele, sa te relaxezi si sa pleci intr-o calatorie de transformare!


Ce vreau sa zic este ca daca TU pleci spre 59 de kilograme de la 67 si ajungi acolo, dar esti aceeasi TU, nu ai facut nimic decat ai tinut o dieta…te vei ingrasa la loc…vei slabi…te vei ingrasa, si asa mai departe…vei fi blocata…


Si iti promit ca, daca poti sa-ti indepartezi numerele astea pe care le ravnesti de cativa ani poate, iti vei lua o presiune, o asteptare de pe umeri, si vei incepe sa vezi cu adevarat cum acel obiectiv de kilograme iti amortise evolutia.


Majoritatea oamenilor ce incep sa lucreze cu mine nu mai revin niciodata la un astfel de obiectiv, isi dau seama ca aceea nu este greutatea lor ideeala. Si ajung sa fie mai fericiti, mai sanatosi, sa se simta grozav in pielea lor.


# 3 Credem in mod fals ca ne putem vindeca printr-o dieta


Efortul de a obtine un corp “acceptabil” prin infometare, chin si exercitii fizice, este ceva la care multi apeleaza cand vor sa faca schimbari. Corpul se schimba, dar ceea ce inca ramane imposibil de rezolvat prin aceasta “dieta” este ca nu ai ajuns sa te iubesti pe tine insati, sa iti iubesti corpul si sa mentii obiceiurile pe care ai incercat sa le creezi in aceasta perioada. Motiv pentru care…


96-99% dintre persoanele care doar tin o dieta isi castiga greutatea inapoi intr-un an.


Acesta este motivul pentru care imaginea corporala negativa nu este de fapt o „problema ce se rezolva usor, printr-o dieta” ci chiar se accentueaza prin o alimentatie restrictiva, pentru ca duce la cresterea foamei emotionale, cum spunem noi in WildFit, iar emotiile vor fi si mai greu de controlat si stresul creste.


De multe ori, restrictia legata de mancare (cantitate, tipuri, ore, combinatii, etc.) devine un razboi al „binelui si raului” si ceva ce TREBUIE SA NE CHINUIM sa facem in comparatie cu ceva ce DORIM sa facem.


De asemenea, exercitiul fizic acum nu mai este folosit pentru a ne simti bine, ci a devenit precum o arma folosita pentru a arde cele 100 de calorii in plus pe care „nu ar fi trebuit” sa le manci in acea zi, sau ca o pedeapsa pentru un „weekend destrabalat”, ori pentru ca te-ai vazut in oglinda in aceasta dimineata si ai spus comentarii ingrozitoare despre tine.


Adunate, inca o data, aceste lucruri creeaza stres asupra organismului si o multitudine de consecinte emotionale si fiziologice. Cand oamenii devin obsedati de hrana si exercitii fizice pentru a obtine corpul perfect, acestia nu simt corpul si nu sunt cu adevarat in el pentru ca nu il accepta.


De aceea este esential sa se schimbe focusul de pe corp, pe experienta, transformare si calatorie. Acest lucru este motivul pentru care 99,9% din oameni nu reusesc sa slabeasca sau sa mentina schimbarile o viata.


# 5 Credem in mod fals ca ne putem vindeca, urandu-ne corpul pana cand nu vom mai rezista (se va umple paharul) si ne vom schimba


Intr-un fel credem ca daca ne vom uri corpul, il vom ataca, ii spunem ca e in cine stie ce feluri, il ignoram, nu ii satisfacem nevoile, ii respingem intelepciunea, incercam sa-l fortam sa faca tot felul de lucruri si apoi DOAR cand va pierde din greutate il vom iubi. Din pacate asta se numeste iubire falsa.


Tu iti iubesti mai mult prietena sau copilul daca ar pierde mai mult in greutate?? Desigur ca nu, este ipocrizie.


Intregul scop (in mintea noastra) de a pierde in greutate este ca noi sa ne putem iubi mai mult pe noi insine, sa fim fericiti … dar cum sa te gandesti ca mergand pe un drum al atacului de sine va duce intr-un final la iubire si acceptare?


Aceasta este ABSURDITATE LOGICA! Acesta este un alt motiv pentru care atat de multi oameni care pierd in greutate sau isi schimba forma corpului prin operatii estetice tot nu se simt bine in propriul corp si nu il accepta.


Vindecarea imaginii corpului inseamna trecerea de la iubirea conditionata a corpului la iubirea neconditionata a acestuia


Iubindu-ti corpul, acest vehicul in care te afli acum, care literalmente va fi alaturi de tine pe toata durata vietii tale si a transformarii tale, nu inseamna ca te consideri perfecta. Nu inseamna ca nu doresti sa iti modelezi corpul. Inseamna pur si simplu sa nu mai urasti sau blamezi anumite aspecte la tine si le accepti neconditionat.


Calatoria ta formeaza destinatia si pentru asta trebuie sa te iubesti in acest proces de pierdere in greutate si de transformare. Nu te poti ura, neaccepta. Pur si simplu nu merge asa, trebuie sa fiti prieteni, trebuie sa fii mandra de tine si de corpul tau. Trebuie sa fii mandra de fiecare 100 de grame pierdute, pentru fiecare masa sanatoasa, pentru fiecare pofta eliminata, pentru fiecare schimbare in bine, pentru cea mai mica imbunatatire a ta ca om.


Atacul de sine inseamna, literalmente, ca esti atacat si la ce duce asta? Rezistenta, persistenta si lupta cu kilogramele in plus, evident!


Este intelept sa NU iti masori succesul cu imaginea corpului prin cata greutate pierzi sau cum iti schimbi forma. Evalueaza, cat de bine poti, daca ai facut o schimbare interioara, daca ai progresat, daca esti mai buna azi decat ai fost ieri, si ulterior daca simti cu adevarat ca te iubesti mai mult.


Ia in considerare acest lucru: o imagine corporala negativa are in permanenta ca si cauza judecata corpului, vorbindu-i intr-un mod ranitor si executand acte de pedeapsa prin dieta si exercitii fizice.


Viata nu trebuie sa fie o respingere constanta si silentioasa a propriei persoane. Astfel, fiecare mic act de dragoste de sine este un medicament, o vindecare, o reprogramare a bolii virulente, un pas spre adevarata tu, spre libertate.


In incheiere…


Vreau sa iti spun ca parerea pe care o ai fata de propriul corp si iubirea neconditionata a acestuia, nu se poate repara ca prin minune.


Poate fi vindecata, si ulterior cultivata. Vindecarea imaginii de sine inseamna legatura cu un scop mai inalt pentru viata ta si anume TRANSFORMAREA TA.


Imaginea corporala negativa este, in cele din urma, o problema spirituala, sufleteasca - o provocare de a gasi un sens mai profund al vietii si invataturi de crestere personala atunci cand vine vorba de fenomenul de a fi un „suflet intr-un corp”.


Incepe sa vezi provocarile imaginii corpului tau ca pe o etapa frumoasa din viata ta pentru crestere si vindecare, mai degraba decat un blestem.


Vindecarea imaginii corpului necesita curaj, cercetare de sine si, uneori, sentimente incomode sau dureroase, este o practica constanta de a face pasi inainte. Ai curaj, stiu ca poti!


Nu lasa acest lucru sa domine si sa te afecteze o viata, asa cum o fac multi. POTI trai o viata care nu este dominata de ura trupului. Meriti sa te simti bine, sa te simti confortabil, incepand de ACUM in corpul in care te afli!


Fii libera de conditionari, numere si mancare! Poti!

379 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page