Caută

Cum sa iti vindeci imaginea negativa pe care o ai despre corpul tau


Te lupti cu imaginea corpului tau si te accepti cu greu cand te uiti in oglinda? Te-ai saturat sa te gandesti constant la corpul tau si sa te compari cu ceilalti? Nu te uiti la fotografiile tale, te trimit intr-o spirala negativa in jos?


Peste 90% dintre adulti duc aceasta lupta cu imaginea corpului lor. Ei investesc atat de mult timp si energie gandindu-se la felul in care arata, incat facand asta zi de zi, ora de ora, imaginele negative vor persista.


Nu este vina lor si nu este vina ta daca te regasesti in aceasta situatie. Epidemia de ura sau nemultumire corporala, ar trebui sa fie o stire principala, un subiect mega dezbatut, dar, din pacate, ramane o lupta silentioasa pentru atat de multi.


Ura saun nemultumirea corporala este o afacere mare in mass-media si, din pacate, ne pastreaza mici in spirit, constiinta, caracter, dezabilitare si ne impiedica sa pasim in potentialul nostru urias care este chiar acolo, asteptand sa se intample, dar imaginea de sine negativa este o boala urata, care preia controlul subtil si este greu de abordat.


Imaginatia este o forta extrem de puternica in psihicul uman. Ceea ce ne imaginam despre noi insine, despre viata, ne conduce emotiile, metabolismul, gandurile si comportamentele noastre. La un nivel mai profund, o imagine a corpului negativa spune: „resping corpul care mi-a fost dat. Sunt in razboi impotriva mea. Nu sunt buna. Nu sunt suficienta. Eu sunt de neacceptat. Nu merit sa experimentez simpla placere a existentei trupesti.”


O imagine a corpului negativa este mult mai mult decat o preocupare emotionala sau psihologica. Poate influenta dramatic sanatatea si fiziologia noastra. Ne-ar putea determina sa adoptam o dieta care nu este corecta nutritional, ceea ce poate duce la o lista lunga de simptome metabolice.


Stresul pur, simplu, fiziologic, de a ataca constant corpul cu presiune psihica, poate duce la o gama foarte larga de simptome, in special o digestie slaba, o asimilare slaba a nutrientilor, oboseala, inflamatie, probleme de dispozitie, provocari imune, niveluri de energie diminuate, si reducerea metabolismului si a capacitatii de ardere a caloriilor.

Imaginea corporala negativa poate avea un impact negativ si asupra provocarilor legate de alimentatie, cum ar fi mancatul in exces si mancatul pe fond emotional.


Tacticile de „dieta” pentru a obtine „corpul perfect” (oricare ar fi acesta) sunt defapt incercarile tale de a pierde in greutate, astfel incat sa poti avea o imagine a corpului mai frumoasa.


Daca am dreptate aceasta tactica functioneaza de fapt impotriva ta si, mai degraba, te impinge sa experimentezi mai in de aproape incapacitatea ta de a pierde in greutate, ceea ce sporeste si mai mult frustrarea fata de corp.


Vezi mancarea precum un dusman?


Majoritatea persoanelor care au o problema cu imaginea lor corporala au o relatie precara cu mancarea pentru ca ele cred ca alimentul este in esenta inamicul.


Chiar daca pot iubi mancarea, este o sursa de stres intens, deoarece, paradoxal, ofera aparent o mare placere si implinire, dar duce la kilograme in plus si grasimi corporale.


Aceasta creeaza o lupta fundamentala in minte care nu poate fi rezolvata logic. Din cauza aceasta, imaginea corporala negativa traieste in frica, lupta si frustrare. Daca vezi mancarea ca pe un inamic, atunci de fiecare data cand vei manca, corpul tau, ca si raspuns fiziologic automat, va procesa acea mancare intr-un mod negativ, cu un grad ridicat de stres, ceea ce duce la o gama larga de simptome mentionate mai sus.


Cum poti lucra cu imaginea corpului tau? Cum o poti schimba, accepta?


Imaginea corporala este determinata in interiorul fiecaruia dintre noi printr-o combinatie de factori - cultura, religie, familie, colegi, media si experiente personale cat si lectiile sufletesti dobandite de-a lungul vietii.


Din experienta mea, imaginea negativa de sine provine din intrepretarea subiectiva, sau transanta, a unor evenimente din viata cu un impact putenic negativ.


Ura si rusinea corpului sunt IMPOSIBIL de preluat pentru o minte matura, capabila sa proceseze cu succes si sa monteze un raspuns imun la orice atac din exterior la propria persoana.


Si uite asa, mintea tanara (la propriu in copilarie), preia lucrurile din afara, apare rusinea, stanjeneala, si isi asuma mesajul, nefiind capabila sa interpreteze obiectiv situatia si sa gaseasca un raspuns imun pentru a se proteja.


Doar un comentariu rautacios, poate fi suficient pentru ca cineva sa ia acele cuvinte, sa le “rumege putin” coplesit de emotii, si sa le introduca in harta sa mentala astfel incat sa le repete ca un blestem intreaga viata.


Asadar, daca te confrunti cu o imagine a corpului negativa, vreau sa stii ca NU ESTE GRESEALA TA.