top of page
Caută

Care sunt valorile tale personale si cum iti influenteaza acestea viata?

Actualizată în: 7 oct. 2022

Valorile sunt lucrurile pe care le consideram a fi importante in felul in care traim.


Sunt acele puncte de reper care ne determina prioritatile si sunt unitatile de masura pe care le folosim pentru a verifica daca viata noastra este sau nu asa cum ne-am dori sa fie.


De exemplu, poate vrei sa slabesti si sa mananci sanatos, dar asta poate fi o corvoada daca aceste 2 lucruri nu sunt legate cu valorile tale principale.


Tocmai de accea cei care urmeaza Programul WildFit 14 Days Reset pentru a rezolva mancatul emotional, compulsiv si a isi schimba stilul de viata, lucreaza si pe partea aceasta alaturi de Radu Sofronea - nutriționist și coach desemnat WildFit Coach of the Year, la nivel mondial.


Ceea ce facem si felul in care ne purtam zilnic se potriveste cu valorile noastre, simtim ca viata noastra e minunata, suntem bucuroase, multumite. Dar cand actiunile si comportamentele noastre nu sunt aliniate valorilor noastre, atunci lucrurile incep sa devina dificile.


Ti-ai dori sa iti cumperi o casa sau sa iti petreci un an intreg calatorind in toata lumea? Iti doresti un salariu constant sau un program flexibil? Vrei sa pui bani deoparte sau vrei sa te rasfeti cu un cadou scump?


Pentru unele din noi raspunsurile la aceste intrebari sunt evidente, dar e important sa stim ca raspunsul nostru depinde de valorile noastre.


Daca siguranta si stabilitatea sunt foarte importate pentru noi, cu siguranta nu ne-ar atrage ideea de a calatori in intreaga lume pentru un an sau de a cheltui banii pe cadouri scumpe, asa cum ar alege cineva care are ca valoare varietatea.


Valorile si credintele noastre ne ghideaza deciziile, iar deciziile noastre ne modeleaza viata.

Chiar daca suntem constiente de acest lucru, nu ne concentram intotdeauna pe valorile si credintele care ne fac mai puternice si care ne ajuta sa inaintam cu succes in viata.


E atat de usor sa ne pierdem in credinte limitative care ne fac rau si ne trag in jos – credinta cum ca niciodata nu reusim sa indeplinim ceva bun; sau cea cum ca nu vom reusi niciodata sa ajungem la greutatea dorita sau sa ne vindecam corpul; sau aceea care spune ca nu vom avea niciodata o relatie frumoasa de iubire.


In fiecare zi putem alege ceea ce vrem sa credem si ce valori dorim sa avem, ce vrem sa facem si ce nu, ce vrem sa observam in jurul nostru si ce nu. Acolo unde se indreapta atentia noastra, se indreapta si energia noastra, iar aceste lucruri dau forma vietii pe care o traim.



Ce s-ar intampla daca ne-am alege in mod constient valorile?


De multe ori daca suntem intrebate rapid care sunt valorile si credintele noastre, nu stim ce sa raspundem.


Sunt foarte multe persoane care nu au stat poate niciodata sa se gandeasca serios ce anume e cu adevarat important pentru ele. Copiaza modele pe care le vad in jurul lor si cred ca asa ar trebui sa se desfasoare si viata proprie.


Din acest motiv multi oameni ajung sa urmeze visul sau ideea de succes a altei persoane, si se trezesc la jumatatea vietii tristi, frustrati, neimpliniti, cu probleme de sanatate, probleme in familie, in cariera.


Oare cum ar fi daca am reusi sa ne alegem in mod constient valorile si sa facem o ierarhie a lor? Crezi ca ne-am simti diferit? Cu siguranta.


Daca nu stim exact care este cel mai important lucru pentru noi, in ce anume credem, cum am putea sa incepem sa ne crestem stima de sine sau sa avem capacitatea de a lua decizii eficiente?


Daca au existat in trecut situatii in care ne-a fost foarte greu sa luam decizii, motivul a fost ca nu am avut clar in minte ce anume este cel mai important lucru pentru noi in situatia respectiva. Toata puterea noastra de a lua decizii sta in clarificarea valorilor noastre personale.


Atunci cand stim cu exactitate ce este cel mai important pentru noi, ne e mult mai usor sa luam decizii, aceasta sarcina devine una usoara. Pe de alta parte, pentru cei care inca nu au definit acest lucru, luarea de decizii devine o pedeapsa, o tortura de care abia astepta sa scape.


Din acest motiv e atat de important sa realizam ca directia pe care o ia viata noastra e controlata de forta magnetica a valorilor noastre.


Valorile sunt forta care ne directioneaza pentru a lua decizii, pentru a ne stabili drumul si destinatia vietii noastre.


Pentru a avea rezultate pozitive, e important ca atunci cand am stabilit ce e important pentru noi, sa decidem ca vom trai conform acestor valori, indiferent de ce se intampla in viata noastra, sa nu ne oprim in loc chiar daca mediul exterior nu ne recompenseaza pentru standardele noastre.


Cel mai bun mod de a avea parte de fericire pe termen lung este sa ne traim idealurile cele mai inalte, si sa ne comportam si sa actionam in conformitate cu felul in care ne dorim sa fie viata noastra.


Ai observat ca multi oameni stiu ce isi doresc sa aiba, dar nu au nicio idee cine isi doresc sa fie?


Partea proasta este ca acumularea de lucruri nu ne face sa ne simtim implinite, ci doar atunci cand traim ceea ce credem ca este corect – atunci cand traim dupa valorile noastre cele mai inalte – vom simti acel sentiment de putere interioara la care visam, si pe care il meritam.


Daca intampini dificultati in a decide care valori si credinte sunt cele mai importante pentru tine, lista de mai jos s-ar putea sa iti vina in ajutor:

  • Aprecierea – te simti bine atunci cand esti apreciata de ceilalti si cand simti validarea din partea lor?

  • Creativitatea – e importanta pentru tine imaginatia si crearea de noi concepte sau noi proiecte?

  • Generozitatea – daca crezi cu adevarat ca secretul vietii este sa daruiesti, atunci cu siguranta generozitatea este una din valorile tale.

  • Independenta – simti nevoia sa fii independenta si sa nu trebuiasca sa te bazezi pe cei din jurul tau sau sa depinzi de ei?

  • Sinceritatea – cum reactionezi atunci cand cineva te minte sau nu isi asuma propriile actiuni?

  • Autenticitatea – te simti cea mai implinita atunci cand poti fi tu insati si nu te lasi influentata de opiniile celorlalti?

  • Cresterea si dezvoltarea – daca in mod constant cauti modalitati sa iti “hranesti” mintea cu noi informatii si iti face placere sa citesti si sa porti discutii cu alti oameni pentru a afla mai multe de la ei si a iti largi sfera de cunostinte, invatarea e cu siguranta una din cele mai importante valori pentru tine.

  • Sanatatea – esti preocupata de ceea ce mananci, te asiguri ca mancarea ta este curata, nu mananci fast food, citesti etichetele produselor pe care le cumperi, citesti informatii noi despre acest subiect, iti place sa faci miscare, prioritizezi odihna, depui eforturi sa iti vindeci corpul?

  • Familia - daca in mod constant esti preocupata de membrii familiei tale, viata ta se invarte in jurul lor si pe intreg parcursul zilei gandurile tale se indreapta spre ei, cum sa ii ajuti, protejezi, incurajezi, cum sa le fii alaturi, familia ta este cu siguranta in topul valorilor tale.


Desi aceasta nu e o lista completa de valori, acesta e un punct de pornire, care te va ajuta sa incepi sa iti faci o idee cu privire la valorile tale si ce anume ai dori sa schimbi in lista ta actuala de valori.


Valorile noastre ne dicteaza felul in care interactionam cu cei din jurul nostru si felul in care ii judecam pe acestia. Tot ele ne ghideaza si felul in care ne vedem pe noi insine si cum vedem lumea din jur.


Avem o imagine foarte clara despre cum ar “trebui” sa fie lucrurile, oamenii, evenimentele din viata noastra, pentru a ne simti bine. Aceste reguli ne modeleaza si nu e nimic rau in acest lucru.


Problema apare atunci cand regulile noastre nu mai sunt rezonabile si ne aduc frustrari, ne imbolnavesc, ne ingreuneaza viata si relationarea cu ceilalti – atunci e momentul in care trebuie sa ne reevaluam si restabilim credintele si valorile pentru a putea crea armonie si pentru a elimina sau diminua conflictul.




5 intrebari pe care ni le putem pune pentru a ne recrea sistemul de valori


Pentru ca de multe ori valorile noastre ne pot ingreuna existenta, e important sa le reevaluam si sa vedem ce mai este de actualitate si ce nu. Imi amintesc zilnic cuvintele lui Tony Robbins cand spunea cat de important este sa invatam sa punem intrebari mai bune, pentru ca doar asa vom ajunge la alte raspunsuri, care la randul lor ne vor ajuta sa crestem. Vreau sa te ajut sa iti pui intrebari mai bune, care sa te ajute sa ai constientizari, sa vezi ce anume functioneaza la modelul tau actual de lucru si ce nu. Tu esti singura persoana care poate decide pentru tine, si e important sa iti asumi aceasta putere, sa iei fraiele vietii tale si sa raspunzi la urmatoarele intrebari, care te vor ajuta sa iti recreezi sistemul de valori, pentru a putea incepe sa faci o schimbare in viata ta, care te va ajuta sa te dezvolti:


1. Cum ar trebui sa fie valorile mele pentru a imi putea crea o viata extraordinara, pentru a fi cea mai buna varianta a mea posibila?

2. Ce alte valori ar trebui sa adaug pentru a avea succes?

3. Ce valori ar trebui sa elimin din lista mea pentru a avea o viata excelenta?

4. Ce beneficiu as avea daca as schimba ierarhia valorilor mele?

5. In ce ordine trebuie sa fie aranjate valorile mele pentru a avea cel mai mare succes in viata mea?



Cum sa ne prioritizam valorile personale?


Odata ce am ajuns sa avem o lista de valori, e foarte importanta prioritizarea lor. De ce? Pentru ca prioritizarea lor ne ajuta sa definim si mai bine ceea ce e important pentru noi.

O lista lunga de valori s-ar putea sa ne creeze putina confuzie, de aceea ierarhizarea lor e foarte importanta. De exemplu daca punem sanatatea in topul valorilor noastre, vom sti foarte clar ca sanatatea trebuie sa devina prioritara, ne vom preocupa mai mult ce alimente cumparam, ce si cum gatim, vom fi atente la cate ore dormim pe zi, la cat alcool consumam pe luna, la cata miscare alegem sa facem. De asemenea daca punem in cap de lista aventura ca valoare, putem incepe sa planificam in sfarsit concediul mult dorit intr-un loc nou pe care nu l-am mai vizitat.

Prioritizarea valorilor ne determina sa ne asiguram ca din timpul nostru limitat dedicam atentie sporita valorilor de top. Astfel vom reusi sa alocam suficient timp lucrurilor importante, care vor avea cel mai mare impact asupra vietii noastre.

Rezerva-ti putin timp pentru a rearanja valorile in lista ta, pana cand te simti confortabila cu felul in care aceasta arata.



Cum sa ne traim valorile cu integritate si sa le folosim pentru a lua decizii


A avea o lista de valori pe o foaie de hartie sau intr-un document Word e frumos, dar acest lucru nu schimba cu nimic felul in care se desfasoara viata noastra. Pentru a putea crea schimbare, trebuie sa incepem sa traim conform valorilor noastre.


  • Folosirea valorilor pentru a ne seta obiective

La momentul actual poti spune ca traiesti conform valorilor tale? Alegerile tale in cariera reflecta valorile tale? Dar activitatile din viata personala? Iti petreci timpul facand lucruri importante pentru tine?


Daca raspunsurile tale sunt negative, nu te ingrijora, toti trecem prin momente de acest gen, important este ca exista o rezolvare pentru asta.


Pentru fiecare din valorile tale, fa o lista de lucruri pe care le poti face pentru a pune acele valori in practica. De exemplu daca in topul valorilor tale este invatarea, poti alege sa urmezi un curs, un seminar, sa citesti carti, sa te inscrii la facultate, sau orice altceva ce suna atragator pentru tine.


Nu lua in considerare piedicile in acest moment. Scrie pe foaie toate posibilitatile, chiar daca crezi ca nu ti le poti permite financiar sau chiar daca momentan nu dispui de timp sa le indeplinesti. Fa lista lucrurilor pe care le-ai putea face pentru a iti trai valorile.

Ar trebui sa ajungi la o lista de actiuni posibile pentru fiecare valoare, iar urmatorul pas este sa le transformi in obiective pentru urmatoarea saptamana, luna, an sau chiar pentru o durata mai lunga de timp.


Daca deja ai obiective stabilite anterior, te rog sa te intrebi daca acestea sunt in acord cu valorile tale personale. Daca nu, de ce le ai in lista ta? Daca nu au motive intemeiate pentru a fi acolo, te rog sterge-le si focuseaza-te pe noi obiective care te vor ajuta sa traiesti conform valorilor tale.



  • Luarea deciziilor in functie de valorile personale

A trai conform valorilor noastre inseamna mai mult decat a trai pentru a ne atinge obiectivele pe termen lung. In momentul prezent, poti spune ca reactionezi conform valorilor tale personale?


Daca ai ca valoare compasiunea, oferi compasiune persoanelor din jurul tau, sau adeseori ii judeci si invinovatesti? Daca ai ca valoare sanatatea, ai mereu grija de corpul tau sau uneori ajungi sa mananci mancare nesanatoasa?


Nu e mereu usor sa aliniem actiunile noastre cu valorile noastre personale. O simpla dorinta de recompensare imediata ne poate scoate de pe drumul cel bun, uitand de bunele noastre intentii si actionand in feluri care nu reflecta valorile noastre.


Ca modalitati de reamintire si de constientizare constanta, putem folosi urmatoarele:

  • Recitirea valorilor proprii in fiecare dimineata cand ne trezim

  • Afisarea valorilor pe peretele din camera noastra pentru a le vedea in mod constant si pentru a ne gandi la ele des

  • Schimbarea imaginii de fundal a telefonului nostru cu o imagine cu mesaj care sa ne reaminteasca de valorile noastre

  • Setarea de remindere pe telefon

  • In cazul in care ne abatem de la valorile noastre, e important sa analizam situatia si sa ne intrebam ce anume am putea face diferit


Nu in ultimul rand e important sa nu uitam ca putem realiza absolut orice daca ne dorim cu adevarat acest lucru, daca avem gandirea programata pe succes si pe lucruri pozitive. Modul in care ne privim viata are o influenta majora asupra felului in care actionam, iar de fiecare data cand alegem sa vedem partea buna a evenimentelor din viata noastra, suntem in castig.


Daca iti place acest subiect și ai probleme cu mancatul emotional sau kilograme in plus si simti ca iti doresti sa faci o schimbare Eu deja am atins 40 de kilograme date jos, iar sutele de oameni care au lucrat cu mine îmi calcă treptat pe urme.


Iar atunci întrebarea este simplă:


Sunteți interesați să veniți alături de mine într-un program special în care vă ajut să scăpați de mâncatul pe fond emoțional și să slăbiți până la 15 kilograme în 3 luni de zile, fără să vă înfometați și fără să apelați la voință?


Dacă simți că a venit timpul să faci o schimbare și îți dorești să eliberezi până la 15 kilograme în 3 luni fără înfometare, rezolvând mâncatul emoțional,


poți aplica pentru o discuție online gratuită de 1 la 1 cu mine în care să vedem concret cu ce probleme te confrunți, dacă te pot ajuta fix pe ce îți dorești tu și cum mai exact pot face asta pentru tine.


Abia aștept să ne cunoaștem mai bine.

Tony Robbins in cartea lui “Trezeste uriasul din tine” povesteste in detaliu despre valorile personale, cum ne influenteaza ele si cum le putem folosi ca pe un compas pentru a produce schimbari pozitive si de lunga durata in viata noastra. Poti achizitiona cartea lui Tony Robbins dand click pe link-ul acesta.

16.972 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page