Meditatia este o abordare de antrenare a mintii, similara cu modul in care fitness-ul antreneaza corpul.
Meditatia a fost ceva care acum 7, 8 ani mi s-a parut “ciudat” sa fac pentru ca nu eram foarte bine informat, nu ii stiam beneficiile, cum sa fac corect, si asa mai departe.
Ulterior, oameni pe care ii urmaream, oameni de succes, autori de carti, au inceput sa spuna si ei ca mediteaza, si am inceput fara sa vreau sa cunosc motivele pentru care acestia aveau acest obicei zilnic si care erau beneficiile.
Exista atat de multe motive pentru ca noi oamenii sa incepem sa meditam macar 5 minute zilnic, dar de multe ori apare frica de ridicol, de a da gres sau de a nu face ceea ce trebuie, incat nici nu incep.
Undeva prin 2015, treceam printr-o perioada destul de dificila in special cu munca, eram foarte stresat si obosit, si am urmarit un video pe Youtube despre meditatie, care ma indemna in timpul exercitiului sa ma eliberez de ganduri, sa imi pun mintea pe pauza, si am simtit ca asta este fix ceea ce aveam eu nevoie.
Exista multe tipuri de meditatie: pentru abundenta, pentru rezolvarea conflictelor interioare, auto-vindecare, dar pentru moment vom vorbi de lucrurile de baza, pentru incepatori.
Meditatia este un exercitiu de concentrare puternic, iar majoritatea oamenilor vor practica meditatia pentru o lunga perioada de timp, uneori o viata, inainte de a putea trece printr-o intreaga sedinta fara ca gandurile sa ii distraga atentia.
Ideea este ca in timpul meditatiei sa fie “impinse” gandurile. Daca alegi sa imi urmezi acest indemn de a medita macar 5 minute pe zi, te indem sa identifici ce gand iti distrage atentia, apoi elibereaza gandul respectiv. Poti chiar sa stai cu un caiet, sa notezi gandurile care isi fac loc si apoi sa continui meditatia.
In ultimii 4 ani m-am asigurat ca aloc timp zilnic, macar 5 minute pentru asta. Exista atat de multe motive pentru a medita zilnic, iar acestea sunt cele 7 beneficii principale pe care le-am experimentat personal:
Te invata cum sa te concentrezi rapid in momentele de stres.
Meditatia te face mai fericita
Meditatia ajuta sa gestionezi anxietatea, stresul si depresia
Iti creste nivelul general de rabdare
Obtii claritate asupra obiectivelor tale
Descoperi idei noi
Te simti mai odihnita cu mai putin somn
1. Te invata cum sa te concentrezi rapid in momentele de stres.
Cand trecem printr-o perioada stresanta, este normal sa reactionam negativ, permitand furiei sau fricii sa ne conduca reactiile si chiar interactiunile noastre cu ceilalti.
O practica regulata de meditatie te invata cum sa te concentrezi. Pentru mine asta inseamna ca daca incep sa devin stresat si suparat, ma pot concentra si ma pot scoate din starea negativa.
A fi capabil sa ma concentrez mai bine, de asemenea, imi permite sa gandesc mai clar la solutii pentru problema mea sau sa evaluez din exterior situatia in care ma aflu.
2. Meditatia te face mai fericita
Oamenii care mediteaza, in general, duc vieti mai fericite decat cei care nu o fac. Meditatia este cunoscuta pentru a spori fluxul de ganduri constructive si emotii pozitive. Chiar si cateva minute petrecute meditand in mod regulat pot face o diferenta mare. Dovada stiintifica sustine aceasta afirmatie, s-a descoperit ca, cortexul (partea asociata cu fericirea), este foarte activ in timpul meditatiei dar si pe durata intregii zile.
3. Meditatia ajuta sa gestionezi anxietatea, stresul si depresia
Nu trebuie subestimat potentialul transformator al meditatiei. Studiile au dovedit ca meditatia are efecte fiziologice asupra creierului. De exemplu, cercetatorii au descoperit ca partea creierului care regleaza stresul si anxietatea se micsoreaza atunci cand meditatia este practicata in mod constant. Concentrandu-se pe experiente de moment, cei care mediteaza isi antreneaza mintea sa ramana calma, chiar si in situatii mai putin placute.
4. Creste nivelul general de rabdare
Am observant, de cand am inceput sa meditez zilnic, ca rabdarea mea a crescut foarte, foarte mult. Lucrurile care ma deranjau sau ma suparau rapid, nu o mai fac. Sunt capabil sa raman mai calm si sa-mi controlez temperamentul, chiar si fara efort.
5. Obtii claritate asupra obiectivelor tale
Daca esti si tu ca mine, poate ai in permanenta peste 20 de idei, planuri, obiective, si toate se invart in jurul “urgentelor” zilnice.
Problema este ca viata de zi cu zi iti ocupa atat de multa energie, incat sa gasesti timp pentru a te concentra pe obiectivele si planurile tale de viitor si sa le vezi clar, este aproape imposibil.
Atunci cand intri in meditatie, in acele cateva momente in care iti potolesti mintea, vei obtine o anumita claritate, calmul din mintea ta te va ajuta enorm pentru ca te va ajuta sa vezi si sa te concentrezi mult mai usor asupra obiectivelor tale.
6. Descoperi idei noi
Ai de rezolvat o anumita problema? Meditatia te poate ajuta sa o rezolvi! Claritatea mintii si solutionarea fricilor te pot ajuta sa vezi raspunsurile pe care le-ai putea omite din cauza ca mintea ta a fost ocupata cu altele.
7. Simte-te mai odihnita cu mai putin somn
Meditarea m-a ajutat sa ma simt mai odihnit, chiar si fara sa dorm mai mult, zilnic ma trezesc la 5 dimineata, chiar daca lucrez de acasa.
De fapt, in unele zile dorm si cate 5, 6 ore si ma simt in continuare odihnit. Apoi am cercetat putin si am constatat ca, de fapt, au existat studii care arata ca meditarea poate ajuta corpul sa se simta mai odihnit cu mai putin somn.
Acestea sunt cele mai importante 7 beneficii pe care le-am observant eu inca din primele luni de cand am inceput sa practic meditatia, dar in niciun caz nu sunt singurele.
Daca imi asculti sfatul si incepi sa meditezi, peste cateva luni iti recomand ca practici si meditatii mai profunde, care lucreaza la conectarea cu copilul interior, rezolvarea conflictelor interioare, la convingerile limitative, abundenta, fericire, iertare, si asa mai departe. Te vor ajuta enorm.
Vreau sa meditez, ce trebuie sa fac?
Acum, daca ti-am captat atentia si vrei sa ii dai o sansa acestei metode, de multe ori, se poate sa simti ca este mult mai greu decat pare. Nu este vorba doar de a gasi o pozitie care este suficient de confortabila pentru a te odihni timp de cateva minute, fara a deveni teapana sau intepenita.
Exista o multitudine de tehnici de meditatie pentru incepatori, cea focusata pe respiratie este cea mai usoara si se face timp de 5 minute:
a. Aseaza-te undeva confortabil, poti chiar si pe o perna.
b. Inchide ochii
c. Nu face niciun efort pentru a controla respiratia; pur si simplu respira natural.
d. Concentreaza-ti atentia asupra respiratiei si asupra modului in care corpul se misca cand inspiri si expiri. Observa miscarea corpului. Cum se misca pieptul, umerii, si burta. Pur si simplu concentreaza-ti atentia asupra respiratiei fara a controla ritmul sau intensitatea acesteia.
e. Daca mintea ta rataceste, intoarce-ti atentia inapoi la respiratie într-un mod calm, fii bândă cu tine pentru că este normal să se întâmple așa la început.
Dupa ce ai facut cateva zile aceasta meditatie, iti recomand sa treci la pasul urmator, si pentru a usura aceasta practica, eu iti recomand meditatiile de pe Youtube, pentru ca acolo vei gasi o multitudine de meditatii ghidate, care te vor ajuta enorm, atat in romana cat si in engleza.
Cand este cel mai bine sa meditez?
Ca toate obiceiurile, meditatia este mai eficienta atunci cand devine o parte din viata ta de zi cu zi. Cu toate acestea, incadrarea unei meditatii zilnice in programul tau prezinta adesea o provocare.
Pot medita dimineata? La pauza de pranz? Inainte de culcare? Timpul de meditatie este o alegere profund personala. Prin urmare, va depinde in intregime de stilul tau de viata, precum si de motivul tau pentru care apelezi la aceasta practica.
Daca esti in cautarea de a usura stresul de la locul de munca, meditand dimineata, pentru a iti pregati corpul si mintea pentru ziua respectiva, este posibil sa iti fie mai bine. Daca esti proaspat mamica sau suferi de anxietate, o meditatie de somn ghidata ar putea fi raspunsul.
Meditatia este pentru toata lumea, pretutindeni: nu doar yoghini, nu doar guru. Poate fi modelata pentru a se potrivi cu orice stil de viata, este o practica in materie de actualitate.
Este un moment de recalibrare - o modalitate de a “stoarce” un moment de calm in viata ta, indiferent de ce se intampla in restul zilei tale.
Acesta a fost materialul pe ziua de azi, sper ca ti-a fost de folos, si in incheiere vreau sa te intreb daca ai meditat vreodata, care sunt experientele tale cu meditarea? Ai observat vreun avantaj?
Astept cu drag mesajul sau comentriul tau!
Comments