Caută

Adevaratii dusmani sunt in noi!

Cati sunt oamenii care tin in ei sentimentul revoltei? Revolta contra unei situatii pe care o considera insuportabila, sau impotriva unei persoane pe care o socotesc necinstita, sau nedreapta… Dar oare revolta aceasta este, intr-adevar, atat de necesara?


Viata este grea pentru foarte multi dintre noi. Problemele ne iau cu asalt, zilnic, din toate directiile. Ai uneori senzatia ca te sufoci sub greutatea stresului si chiar atunci cand zici ca ai de toate, parca tot nu te simti implinita sau fericita. Mereu apare “ceva” care sa-ti strice toata bucuria.


Grijile si problemele sunt de diferite feluri: financiare, de sanatate, familiale, emotionale, etc. Pentru toate acestea omul gaseste de fiecare data un tap ispasitor. Niciodata nu suntem noi de vina.


Daca o duci rau din punct de vedere material, dai vina pe stat, pe straini, pe partenerul de viata, pe soarta, pe oricine mai putin pe tine. Nu de putine ori auzim vorbe de genul: “din cauza conducatorului X suntem saraci, din cauza lor nu avem nimic” sau “au venit strainii peste noi si ne-au luat tot” ori scoti ochii partenerului “din cauza ta am ajuns cum am ajuns, ca nu ai fost in stare de nimic in viata asta” si exemplele pot continua.


Vezi vreo problema pana aici?


Problema e mereu la altii, niciodata la noi. In ziua de azi suntem liberi sa fim exact cine ne dorim, dar totusi nu o facem.


Uneori, ba chiar ne multumim sa aruncam vina pe altii sau sa invidiem cat putem de mult pe cel care a reusit. Intr-adevar, sunt si persoane carora pur si simplu le surade norocul in viata fara sa fi facut nimic, dar mai greu e sa se mentina, iar cazurile sunt foarte rare.


De fiecare data cand cauti tapi ispasitori pentru problemele tale sau pentru situatia in care te afli, pierzi. Ce pierzi? Pierzi timp pretios in care ai putea sa faci ceva pentru tine in loc sa cauti tot felul de scuze.


Te simti revoltata de ce am scris mai sus?


Chiar daca suna putin ciudat, asta este exact starea pe care o cautam.

Daca simtiti nevoia de a te revolta pentru toti asa zisii factori exteriori care nu sunt asa cum ti-ai dori tu, iti spun ca decat sa intri in razboi cu tot ce te inconjoara si te nemultumeste, revolta-te chiar inauntrul tau.


Nu crezi ca toate slabiciunile tale, toate defectele tale, toate blocajele tale sunt suficiente motive de indignare si ca ele trebuiesc combatute? Nu crezi ca ele te-au adus in punctul in care esti acum si atrag nefericirea, nemultumirea, revolta?


Atunci cand vei fi pregatita, vei sti precis unde, cand, cum si impotriva a ce sa te revolti… Trebuie sa te revolti, dar numai impotriva lucrurilor care s-au instalat in tine sub forma de slabiciuni, tipare gresite din copilarie, si care te macina, te inseala. Cati dintre noi nu sunt nefericiti pentru ca suntem constienti de defectele noastre, de slabiciunile noastre! Da, dar asta inseamna ca nu ne-am revoltat inca suficient impotriva acestor defecte, pentru a lua decizia de a scapa de ele pentru totdeauna.


Asa incat, inceteaza in a te mai revolta zilnic impotriva sotului, a sefului, a guvernului etc. si revolta-te pe ce se afla in interiorul tau, pentru ca adevaratii dusmani zac in tine, bine camuflati si mereu preocupati de a iti intinde curse sub forma tentatiilor, a poftelor, a dorintelor necontrolate. Iar tu, fara sa iti dai seama, ii mangai, ii alinti, ii hranesti. Ei bine, de azi incolo impotriva acestor dusmani va trebui sa te revolti.


Cum sa te revolti pe defectele tale si sa le elimini


Pentru ca aici vorbim despre un subiect destul de sensibil si greu, exercitiul va fi un pic mai complex si trebuie sa fii deschisa si sa il faci din suflet.


1. Inchide ochii si gandeste-te bine, bine la toate lucrurile pentru care esti revoltata (slabiciuni, defecte, tipare)

2. Aminteste-ti cat de mult te-au facut sa suferi aceste lucruri inca din copilarie. Cat mai multe cu putinta, de cand erai la gradinita, pana in prezent. (au ras copii de tine, ai fost batjocorita, lovita, trata rau). Cat mai multe.

3. Acum gandeste-te cum te vor afecta acestea in viitor (boli, exemple proaste copiilor, divort, alta relatie gresita, faliment) cat mai multe si cat mai negative.