„O DECIZIE RADICALA este o schimbare de paradigma intr-o arie de viata importanta, cu consecinte pe termen lung, de la care nu mai exista cale de intoarcere.” Andy Szekely
Luarea unei decizii radicale de transformare si pierdere in greutate poate fi intr-adevar interesanta si in acelasi timp infricosatoare. Vrei sa slabesti, dar atunci incep “discutiile” ... „Si daca nu reusesc?” „O sa mor de foame?”, „Daca voi cheltui banii din nou aiurea?”… lista continua.
Tot abordez in articolele pe care le scriu subiecte precum tipare, reguli dupa care ne ghidam, traume, etc. imbinate cu tehnici si intrebari de coaching. De ce? Pentru ca trebuie sa intelegi de unde vii, ce experiente ai avut in trecut. Trebuie sa abordezi acele temeri, deoarece daca nu o faci, atunci acestea se vor manifesta si vor fi extrem de perturbatoare pentru succesul tau.
In urma experientei am reusit sa identific cele mai comune temeri care stau la baza amanarii deciziei de transformare radicala a corpului, a scaderii in greutate, si in plus ti-am pregatit si cateva sfaturi despre cum sa le depasesti.
#1 Pierderea motivatiei
Esti entuziasmata, 100% dedicata, si apoi * poof * * totul dispare ca prin magie in cateva zile si “calci stramb”. Simti ca tragi cu dintii de tine sa te redresezi cand te simti invinsa, poate dezamagita, iar obiectivul tau de a pierde inca 10 kilograme dintr-o data nu mai pare atat de important sau atat de urgent.
Solutie:
Fa o viziune clara asupra obiectivului tau. Care este obiectivul din spatele obiectivului? Trebuie sa meargi mai adanc decat obiectivul scaderii in greutate. Vrei sa poti tine pasul cu copiii tai? Vrei sa fii un exemplu bun? Sa nu mori de diabet de la o varsta frageda? Vrei sa ajungi o batranica energica care se bucura de nepotii ei si nu isi chinuie familia zacand la pat? Vrei sa ai o sanatate de fier?
Scrie pe o hartie cat mai multe, recomand minim 20, chiar daca va fi putin greu, dar le gasesti sigur.
Recunoaste efectele pozitive ale unei alimentatii sanatoase in slabit. Cum te face sa te simti? Cum se aliniaza acest lucru cu obiectivul (obiectivele) din spatele obiectivului de a slabi? Privind mancarea in aceasta perspectiva te va ajuta sa construiesti o relatie respectabila si sanatoasa cu alimentele.
Accepta-ti imperfectiunile. Este ok sa mai gresesti, LUCRURILE ASTEA SUNT NORMALE. Acestea sunt momentele in care inveti cel mai mult, multumeste pentru ele! Inceteaza sa te mai simti jenatata de ce vor zice sau crede ceilalti despre tine. Tu nu esti pe o DIETA, sau nu ar trebui sa fii vreodata, tu esti intr-un proces de a te schimba ca om, mentalitate, calitati, autocontrol, mod de functionare, sau mai frumos spus, esti intr-un proces de „trezire”.
Atunci cand iti vei traspune obiectivul de slabit in cat mai multe arii ale vietii, vei constientiza toate benefiiciile pe care le vei avea slabind, iar asta iti va oferi energie si nerabdare sa ajungi acolo. Iar daca la toate acestea mai adaugi si placerea de a te transforma de la o zi la alta, de a deveni mai buna, atunci lipsa motivatiei va fi de domeniul trecutului.
#2 Trisatul
Esti perfecta toata saptamana, dar apoi, te abati de la rutina ta normala si consumi ceva ce „nu ar trebui”, ceva irezistibil si trisezi. Te simti vinovata si, in loc sa revii mai buna, mai puternica, lasi acest lucru, sau aceasta scuza, sa influenteze ce manci pentru tot restul zilei, sau zilelor ce urmeaza, si trisatul se accentueaza.
Probabil cunosti expresii de genul “Acum daca am calcat stramb barem sa o fac bine”, “Mananc azi pe saturate prajituri si maine ma infometez sa echilibrez cantarul”, “Clar, asa sunt eu, o mica pofticioasa”, “Nu are rost sa ma mai chinui, evident eu nu pot”, etc.
Solutie:
Recunoaste ca este o diferenta uriasa intre a manca pentru a te hrani si a manca din placere, indiferent daca incerci sa slabesti sau nu. Cand mancarea iti spala creierul si pierzi controlul, este o „PROBLEMA” pentru ca starea ta de spirit depinde de aceasta pofta.
Crezi totusi in instinctele tale. Daca doresti cu ardoare ciocolata, mananc-o, nu te abtine, fa-ti pofta pana la capat, nu te abtine, simti ca mai vrei, ca mai poti, atunci mananca, dar cand faci asta sa fii constienta.
Gandeste-te mereu ce iti ofera ciocolata, cum te face sa te simti, ce amintiri ai din copilariei cand mancai ciocolata, cum iti simti corpul acum cand mananci, dar la 30 de minute dupa, care este starea ta de spirit?
Daca vrei sa slabesti, nu va trebui sa te simti restrictionata de la mancare! DEPRIVAREA ESTE MOTIVUL NUMARUL UNU PENTRU EXECUTARE. Pur si simplu nu trebuie sa consumi CU MINTEA GOALA nicio cantitate de combustibil pentru corpul tau de care nu are nevoie cu adevarat. Profita de pofta pentru a exersa, pentru a experimenta, pentru a deveni mai buna.
Vorbesc mereu despre echilibru, si anume echilibru intre o alimentatie corecta si psihic, pentru ca aceasta este singura modalitate de a obtine rezultate pe termen lung.
Trisatul este o pofta pe care nu ai mai putut sa o tii in frau pentru ca are radacini putenice. Nu incerca sa te lupti cu pofta ci sa te folosesti de ea. Doar asa vei putea atinge libertatea.
#3 Teama de esec
Aceasta nu este prima ta lupta impotriva kilogramelor in plus, de ce ar putea fi acum diferit? De ce sa mai incerci?
Sa iti asumi actuala greutatea corporala (sincer tu ai „muncit” zi de zi la asta) si sa iei decizia radicala de a slabi, suna ca o sarcina destul de mare, si iti amintesti acel sentiment teribil de a nu-ti atinge obiectivul din incercarile anterioare.
Solutie:
Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa recunosti ceea ce nu a avut efect, si anume: urmatul unei DIETE. Trebuie sa abordezi pierderea in greutate nu ca dieta, dupa cum ti-am mai spus, ci ca un proces.
Trebuie sa gasesti un drum de mijloc, flexibil, pentru ca tu esti responsabila acum de nutrientii pe care ii dai corpului, de testele legate de pofte pe care alegi sa le faci, de discutiile tale interioare si asa mai departe.
In plus, nu te judeca! Suntem cei mai rai critici ai nostri. Cand se intampla lucruri pe care nu le-ai dorit sa fie asa, spune-ti „Vreau sa imbunatatesc [a, b, c] la mine si am sa lucrez la asta.”
Un alt aspect foarte important este sa constientizezi ca aceasta transformare a ta nu se va petrece doar ajungand la destinatie, ci este compusa din foarte multe victorii mici pe parcurs, si o multime de experiente de care este esential sa te bucuri.
Sparge obiectivul mare in alte obiective mai mici pentru a identifica mai usor progresul, cum ar fi sa ai 2 fructe pe zi, sa mananci minim o salata, sa iei in fiecare zi un mic dejun sanatos, si asa mai departe.
Ai de gand sa lasi trecutul sa te defineasca? Schimba-ti gandirea dupa aceste recomandari si abordeaz-o intr-un mod proaspat, mai putin agresiv.
#4 Tu iubesti mancarea
Poate ca esti o „Gurmanda”. Gandul la pierderea in greutate inseamna ca trebuie sa renunti la alimentele preferate si nu esti sigura daca vei face acest sacrificiu final.
Solutie:
Bun! E in regula sa iti placa mancarea, si mie imi place mancarea dar nu sunt intr-o relatie de dragoste cu ea, ca sa zic asa! Mancarea poate fi si sanatoasa si al naibii de gustoasa! Da, e valabil chiar si pentru prajituri!
Din nou, si aici trebuie sa acorzi atentie modului in care aceasta te face sa te simtiti, in special psihic. Trebuie sa te gandesti cum te poti rasfata altfel, cum poti sa ai o relatie mai frumoasa cu sotul, cum poti gasi iubire, placere, rasfat, acceptare in jurul tau? Cum ti le poti oferi chiar tu, fara sa ai asteptari de la altii?
Nu uita si aici sa scoti restrictiile. Cand iei restrictiile, te vei relaxa atat fizic cat si psihic, si vei fi surprinsa ca vei incepe sa iei decizii alimentare din ce in ce mai bune, elimina restrictiile si vei incepe sa acorzi atentie rolului pe care il joaca cu adevarat mancarea in viata ta.
#5 Nu stii pe ce cale sa o apuci, ce dieta sa alegi
Ce se intampla daca nu numar caloriile corect? Ce se intampla daca nu mananc suficienti carbohidrati? De unde sa stiu daca e bine sa mananc alimentul x,y? Oare chiar e bine sa ma infometez?
Solutie:
Cea mai buna dieta este cea care functioneaza pe toate nivelurile.
Singura modalitate de a sti cu adevarat daca functioneaza pentru tine, este sa-ti permiti sa-ti asculti intelepciunea corpului si sa ai incredere in tine. Stiu, suna ciudat, dar este adevarat!
Te simti constransa? Simti o urgenta in corp? Cum iti simti stomacul la 15 minute dupa masa? Cum este nivelul tau de energie? Castigi sau pierzi in greutate? Dar digestia ta? Balonare? Te imbolnavesti des?
In timp, pierdem capacitatea de a avea incredere in propriile instincte, si este timpul sa incepem sa ascultam mai mult. De multe ori, oamenii simt ceea ce este potrivit pentru ei, dar nu isi dau permisiunea sa aiba incredere in aceste instincte. Ori poate chiar au raspunsul, stiu concret care este, dar legatura emotionala cu mancarea este atat de puternica incat o aleg pe ea, chiar daca nu isi asuma asta sau se mint pe ei insisi.
#6 Frica de necunoscut
Teama de necunoscut poate fi uneori foarte dificil de descris, deoarece aceasta teama nu este altceva decat un obstacol mental. De cele mai multe ori, aceasta limiteaza capacitatea unei persoane de a atinge potentialul maxim in diferite domenii de viata, inclusiv transformarea si pierderea in greutate.
Solutii:
Reaminteste-ti de adevaratul risc. Daca nu pierzi in greutate iti scurtezi durata de viata? Vei fi un exemplu prost pentru copii tai? Iti creste riscul de diabet si alte probleme grave de sanatate? Pierzi oportunitati? Te poti indeparta de partenerul de viata, poate chiar sa si divortati? Poti scrie pe o hartie riscurile la care te expui ramanand neschimbata, iti recomand 20. Sigur le vei gasi.
Vizualizeaza acum succesul! In mintea ta, imagineaza-ti cum vei fi daca iei decizia radicala despre care ti-am vorbit azi, ai avea atat de mult de castigat! Nu va mai fi un teren necunoscut, tu ai vazut totul, stii la ce sa te astepti, stii beneficiile, daca inschizi ochii le poti chiar si simti.
Citind acest material, urmandu-mi sfaturile si exercitiile, te vei simti din ce in ce mai bine. Scopul meu este sa te ajut sa castigam batalia din mintea ta, inainte sa te faca sa suferi si mai mult!
Sunt aici sa te ajut!
Kommentare