top of page
Caută

Cum ne afecteaza conservantii alimentari sanatatea si ce sa facem pentru a ii evita

Actualizată în: 31 oct. 2019

Am intrat in weekend intr-unul din supermarketurile din oras, pentru a face cumparaturile si ceva mi-a atras atentia. Parinti si copii stansi in jurul unui raion dedicat produselor alimentare pentru Craciun. Am privit uimita, deoarece e abia luna Octombrie si rafturile deja roiau cu turta dulce, Mosi Craciuni si reni, fel de fel de dulciuri aromate si foarte aspectuoase. Copiii erau foarte entuziasmati si isi trageau parintii de maneca, sa le cumpere macar ceva dulce de acolo. M-am apropiat de rafturi si am luat primul dulce spre care mi-am indreptat privirea: un pachet foarte frumos decorat de turta dulce, si l-am intors, vrand sa vad eticheta cu ingredientele. In cateva secunde l-am pus inapoi pe raft. Zahar, conservanti (E-uri), arome – acestea erau ingredientele regasite pe pachet, si la fel pe celelalte variante de dulciuri.

Cand te-ai uitat ultima data pe etichetele produselor pe care le-ai cumparat? Pe langa cantitatile foarte mari de zahar pe care le au produsele procesate, ele contin si arome si conservanti, care in timp ne distrug sanatatea, ne afecteaza corpul in feluri in care nu ne-am gandi ca ar fi posibil. Din pacate foarte multe dintre noi nu dam o prea mare importanta ingredientelor din produse, spunandu-ne ca daca nu mancam in cantitati foarte mari aceste alimente, nu vom pati nimic. Din pacate nu e chiar asa, si am sa iti povestesc mai jos de ce spun asta.

Ce sunt conservantii alimentari?

Conservantii sunt chimicale adaugate produselor alimentare pentru a le stopa degradarea si a le prelungi viata pe rafturile magazinelor si in bucatariile noastre. Cele mai multe din produsele alimentare impachetate pe care le cumparam din magazine contin agenti de conservare, meniti sa ne protejeze de toxiinfectii alimentare cauzate de produsele stricate.

Exista doua tipuri de conservanti alimentari:

1. Conservantii naturalicompozitia chimica a acestora nu este schimbata si ei nu sunt mixati cu alte produse sintetice. Acestia au rol antioxidant, ceea ce prelungeste rezistenta produselor alimentare. Cei mai curati conservanti naturali sunt sarea si uleiul, avand capacitatea sa pastreze calitatea alimentelor o lunga perioada de timp, iar alimentele nu se altereaza si nu sunt daunatoare corpului nostru. Un alt conservant foarte des intalnit in alimentele procesate este zaharul. Zaharul pastreaza culoarea produselor alimentare, e un bun conservant pentru ele, dar in schimb e cat se poate de daunator pentru sanatatea noastra.

2. Conservantii artificiali sau chimicali acesti conservanti sunt folositi tot pentru incetinirea procesului de degradare sau contaminare a mancarii, dar ei sunt produsi artificial sau sintetic. Pe etichetele produselor ii gasim sub denumirea de aditivi alimentari. Pe acestia ii gasim in abundenta in ketchup, sucuri “naturale”, dulciuri, ciocolata, sosuri, pateuri, gemuri, si asa mai departe. Ii putem recunoaste dupa denumirile de E-uri: sorbati (200-203), benzoati (210-218), sulfiti (220-228), propionati (280-283), nitriti (249-250).

Inainte sa imi schimb complet obiceiurile alimentare, nu imi dadeam seama cat de multe astfel de produse ce contineau conservanti consumam pe zi. Ma uitam vag pe listele de ingrediente, daca vedeam ca un produs are un singur conservant, imi spuneam ca e totusi mai bun decat altul cu o lista intreaga de aditivi. De multe ori citeam rapid etichetele produselor si daca nu imi sarea in ochi cuvantul “zahar”, puneam alimentul in cosul de cumparaturi, fara a sti ca Dextroza sau Sucroza sunt tot inlocuitori ai zaharului, si sunt folosite tot pe post de agenti de conservare. Ma gandeam ca un produs de acest fel nu poate sa imi faca atat de mult rau, dar din pacate nu consumam doar un singur astfel de produs pe saptamana, nici macar un singur produs pe zi, dimpotriva, consumam mult mai multe produse de acest fel la o masa, fara sa iau in calcul ca desi cantitatile ce le mancam erau mici, ele se strangeau toate in corpul meu sub forma de toxine care incet, incet mi-au distrus sanatatea.

Principalele efecte secundare ale conservantilor:

  • Boli cardiovasculare – aceste boli sunt tot mai des intalnite, iar prezenta conservantilor in alimente este una din cele mai mari cauze ale bolilor de inima. Aditivii alimentari slabesc tesuturile celulare ale inimii, crescand riscurile de deteriorare a acesteia.

  • Probleme respiratorii – conservantii si chimicalele prezente in alimente pot creste si agrava problemele respiratorii. Evitarea consumului de produse ce contin aditivi alimentari reduce semnificativ astmul si bolile respiratorii cu care se confrunta atat de multi oameni.

  • Cancer – unul din cele mai daunatoare efecte ale aditivilor alimentari este abilitatea acestora de a se transforma in agenti cancerigeni. Anumite alimente contin nitrozamine – un conservant ce contine nitriti si nitrati, care in contact cu sucul gastric se transforma in agent cancerigen.

  • Probleme gastrointestinale – datorita acestor conservanti artificiali, foarte multe persoane se confrunta cu boli inflamatorii intestinale, dureri de stomac si, de asemenea, greata si diaree ca reactii alergice la cantitatea de aditivi consumata.

  • Acumulare de grasimi in corp – ingrasarea apare datorita consumului de produse ce contin conservanti, deoarece acestea contin o cantitate mare de zahar adaugat, de indulcitori, hormoni sau substante care interfereaza cu sistemul nostru hormonal.

Cum evitam consumul de conservanti?

Adevarul este ca foarte multe produse procesate de pe piata contin conservanti. Cu toate acestea, din luna Februarie 2019, de cand am inceput sa ma alimentez WildFit nu mai consum produse care contin conservanti si ma simt excelent. Sunt foarte atenta atunci cand merg la cumparaturi, si nu pun in cos alimente ale caror etichete nu le citesc intai. Am gasit multe produse care sunt conservate natural, tot ce trebuie este putina rabdare si curiozitate, pentru a descoperi alimente noi.

Mai jos vei gasi sfaturile mele pentru a reduce cantitatea de alimente procesate:

  • Citeste cu atentie etichetele cu listele de ingrediente ale produselor pe care le cumperi, iar daca dai peste denumiri suspecte, scoate-ti telefonul si cauta rapid pe Google denumirea respectiva pentru a vedea ce inseamna.

  • Redu pe cat poti de mult alimentele procesate – sunt pline de zahar si aditivi alimentari, pentru a le pastra gustul, culoarea, prospetimea.

  • Cumpara cat mai multe fructe si legume organice, acestea te vor ajuta si sa iti hranesti corpul cu nutrientii de care are nevoie, si sa il detoxifici de tot ceea ce s-a strans nociv in el pe parcursul anilor .

  • Gateste cat de mult poti acasa, evita alimentele semipreparate, contin si acestea foarte multi aditivi si zahar, si tot ce fac e sa iti distruga sanatatea.

  • Pregateste acasa deserturi sanatoase, si evita sa cumperi produse gata preparate din magazine – in produsele pe care tu le gatesti stii exact ce ingrediente adaugi, si sunt zeci de retete de dulciuri fara zahar pe care le poti pregati pentru tine si familia ta. Daca ne urmaresti pe Facebook (da click aici), in fiecare saptamana impartasim cu tine o reteta sanatoasa si gustoasa.

Te invitam sa fii alaturi de noi si sa incepi si tu revolutia alimentara, sa incepi sa fii atenta ce alimente cumperi din magazine pentru tine, pentru copiii tai si intreaga familie. Cele mai multe alimente daunatoare corpului nostru le consumam in cantitati mari atunci cand mancam emotional si dorim sa umplem golurile din sufletul nostru cu mancare. Ne recompensam cu mancare, ne alinam cu mancare, si ajungem sa ne imbolnavim, sa acumulam kilograme in exces, sa ne pierdem energia si vitalitatea, lasand mancarea sa castige. Dar nu trebuie sa fie asa!!! Noi suntem alaturi de tine si vrem sa te ajutam sa te eliberezi de mancatul emotional, de consumul alimentelor care nu iti fac bine. Din acest motiv am creat un curs complet gratuit, in care te poti inscrie chiar acum. Sute de persoane l-au parcus deja si au beneficiat de indrumarea coach-ului nostru certificat WildFit – Radu Sofronea – care le-a explicat cum sa procedeze pentru a isi schimba relatia cu mancarea pentru a se putea elibera de mancatul emotional. Daca doresti si tu sa faci acest pas, nu putem decat sa iti spunem ca suntem foarte bucurosi si entuziasmati pentru tine, pentru ca alegi sa faci o schimbare in bine pentru viata ta. Tot ce trebuie sa faci este sa dai un click aici, si sa te inregistrezi, iar in urmatoarele 7 zile vei pasi alaturi de noi intr-o noua etapa a vietii tale.

Live Free!


2.995 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page