top of page
Caută

Zaharul si impactul lui asupra tenului nostru

Actualizată în: 4 nov. 2019


Te ridici dimineata din pat si te indrepti spre chiuveta pentru a iti spala fata. Iti clatesti obrajii, ii stergi cu un prosop si iti studiezi tenul in oglinda.. nu e asa cum ti-ai dori sa fie, nu-i asa? Ai investit o gramada de bani in produse de ingrijire a tenului, dar fara vreun real folos. Tenul tau e neuniform, cu roseata sau acnee, inflamat, si liniile fine nu inceteaza sa apara si sa se adanceasca. Nu iti dai seama ce e de facut. Ai incercat si sa bei mai multa apa, dar totusi nu ai rezultatele pe care ti le-ai dori. Oare de unde poate fi problema?

S-ar putea sa crezi ca zaharul iti afecteaza doar silueta, dar nu e tocmai asa. Zaharul influenteaza foarte mult felul in care arata tenul nostru.

Ce este glicatia si de ce ar fi bine sa stii despre ea?

Atunci cand consumam o cantitate mare de zahar si carbohidrati precum orez, paine sau paste, nivelul zaharului din sange creste foarte mult. Ca rezultat, moleculele de zahar se lipesc de alte molecule, cum ar fi proteinele si lipidele, iar acest lucru poate determina moleculele sa devina rigide, inflexibile. Colagenul este una din substantele proteice afectata de aceste proces, avand ca rezultat pierderea elasticitatii pielii. Procesul de glicatie de asemenea cauzeaza formarea de radicali liberi, stres oxidativ si inflamatie, iar toate acestea accelereaza imbatranirea.

Din ce motiv apar cosurile si ridurile?

Zaharul din pacate nu doar compromite producerea de colagen – care in fapt determina aparitia ridurilor, dar si deshidrateaza profund corpul. Zaharul creste productia de sebum si deshidrateaza celulele, iar acest lucru favorizeaza pierderea fermitatii pielii noastre, facand-o sa devina terna si adaugandu-i si cearcane negre sub ochi.

Tot zaharul rafinat si carbohidratii sunt responsabili si pentru cresterea brusca a insulinei, care la randul ei creste nivelul de testosteron, ce contribuie la aparitia cosurilor. De asemenea poate cauza o productie excesiva de sebum, iar astfel porii se blocheaza si apoi apar inflamatiile de la nivelul pielii.

Cum sa evitam imbatranirea tenului?

1. Sa fim mult mai atente la ce alimente alegem sa mancam

De fiecare data cand mergem la cumparaturi, e important sa citim lista de ingrediente de pe etichetele produselor. Daca produsul contine zahar sau inlocuitori ai zaharului, ar fi de preferat sa il inlocuim cu un aliment natural. Zaharul se ascunde in alimente in care nu te-ai fi gandit sa il cauti, cum ar fi painea, sosurile, covrigeii, chips-urile, lactatele, condimente, dressinguri. Rezerva-ti timp pentru a verifica ce anume contine mancarea pe care alegi sa o consumi, nu fa rabat de la sanatatea ta.

2. Sa reducem nivelul de stres

Stresul creste producerea de radicali liberi si stres oxidativ in tot corpul nostru, iar acesta declanseaza imbatranirea. Totodata, stresul creste productia de cortizol, care de asemenea distruge colagenul. Nivelul crescut al stresului nu doar ne imbatraneste corpul, ci ne afecteaza si functiile organelor, determinand astfel imbolnavirea. E importanta practicarea zilnica a metodelor de relaxare, iar aici recomand plimbarile lungi pe jos, exercitiile de respiratie, timpul petrecut in natura, timpul petrecut alaturi de familie, yoga, meditatiile, sau orice alta activitate care implica dedicarea de timp pentru propria persoana, si relaxarea profunda. Meritam asta!

3. Sa dormim mai mult

Faptul ca suntem deprivate de somn influenteaza procesul de glicatie. E important sa ne asiguram ca avem zilnic cele 6-8 ore de somn. Acest lucru ne va ajuta sa avem mai multa energie pe parcursul zilei, si sa nu mai recurgem atat de rapid la alimente dulci sau care contin zahar ascuns, pentru a ne creste nivelul de energie.

Ce alimente putem consuma pentru a ne proteja mai mult pielea?

  • Fructe si legume verzi – datorita continutului crescut de fibre, ele ne ajuta sa ne imbunatatim digestia, sa scadem inflamatiile din corp, sa ii dam organismului aportul de nutrienti si antioxidanti necesari bunei functionari. Un alt rol foarte important al fructelor si legumelor verzi este ca regleaza nivelul zaharului din sange, lucru care previne imbatranirea prematura a corpului.

  • Grasimi sanatoase – acestea au un rol important in sanatatea intregului corp, nu doar a pielii si e indicat sa avem grija sa i le oferim corpului nostru in mod constant. Cateva din aceste grasimi sanatoase sunt: avocado, peste gras (somon, macrou, etc.), nuci (migdale, fistic, nuci de Brazilia, seminte de floarea soarelui, de dovleac, etc.), ulei de masline, ulei de cocos, etc. Pestele gras este bogat in Omega 3, un acid gras necesar pentru a pastra pielea supla, ferma si hidratata. De asemenea contine si vitamina E (care are un rol puternic antioxidant) si Zinc (care reduce inflamatia si ajuta la productia de noi celule si asigura sanatatea pielii). Avocado sunt o sursa excelenta de vitamina E si C. Pielea are nevoie de vitamina C pentru a crea colagenul, iar lipsa vitaminei C lasa pielea uscata, aspra, sensibila, predispusa la imbatranire. Nucile sunt o sursa excelenta de grasime sanatoase, avand in componenta vitaminele E, C, seleniu, zinc, toate ajutand pielea sa isi pastreze sanatatea si vitalitatea.

  • Cartofii dulci, morcovii, ardeii rosii sau galbeni – acestia sunt o sursa foarte buna de beta-caroten, care functioneaza ca si provitamina A, mai exact se transforma in vitamina A atunci cand ajunge in corpul nostru. Beta-carotenul creaza o bariera care ne protejeaza pielea, formand un filtru UV excelent, care totodata impiedica imbatranirea prematura a tenului.

  • Rosiile – sunt pline de vitamina C si contin carotenoide, inclusiv licopen. Beta-carotenul, luteina si licopenul s-au dovedit a avea efect de protectie a pielii impotriva razelor UV si de protectie impotriva aparitiei ridurilor.

E important sa ne asiguram ca alimentatia noastra contine nutrientii necesari pentru a ne proteja pielea si a ii pastra aspectul sanatos. Schimbarea vine din interior, nu din produsele pe care le aplicam pe piele, ci in primul rand din alimentatia pe care o avem. Putem sa cumparam cele mai scumpe produse de ingrijire a tenului, daca felul in care ne alimentam e unul defectuos, intregul organism va avea de suferit, iar pielea, fiind cel mai mare organ al corpului nostru, ne va da semnale ca ceva din ceea ce facem nu este bine.

WildFit e un program excelent care te poate ajuta sa scapi de consumul de zahar, sa iti vindeci corpul, sa iti recapeti energia, vitalitatea, sa ai un somn mai odihnitor, sa iti imbunatatesti aspectul tenului si al siluetei. De asemenea WildFit se axeaza si pe a te invata cum sa scapi de mancatul emotional sau compulsiv. De ce este acest lucru important? Pentru ca de fiecare data cand mancam emotional, alegem alimente care ne fac rau, alimente care contin zahar, si care in timp ne degradeaza sanatatea si nu doar atat, ci ne si adauga kilograme in plus, pe care niciuna din noi nu ni le dorim.

Daca vrei sa faci un pas pentru sanatatea ta, daca vrei sa pornesti o schimbare in viata ta, te incurajez sa te inscrii in programul gratuit de 7 zile, in care vei invata tot ce trebuie sa stii despre Foamea emotionala si despre cum o poti depasi. Acest curs gratuit a fost urmat pana acum de sute de persoane care au avut rezultate excelente. Si tu poti fi una din aceste persoane, tot ce trebuie sa faci este sa dai click aici si sa te inscrii. Alege libertatea in fata mancarii, alege sanatatea, alege-te pe tine.


273 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page