top of page
Caută

Puterea cuvintelor asupra starii noastre

Actualizată în: 4 nov. 2019


Cuvintele au avut dintodeauna o inseamnatate deosebita pentru noi, ne pot aduce un zambet, o bucurie enorma sau, dimpotriva, tristete sau frustrare. Cuvintele au puterea sa vindece sau sa provoace durere. Prin ele ne putem exprima dorintele arzatoare sau cele mai frumoase intentii pe care le avem fata de cei din jurul nostru.

Cuvintele au puterea de a ne crea si transforma emotiile si faptele. Ne pot inspira sau distruge, deoarece impactul lor este foarte puternic. Majoritatea convingerilor noastre sunt create de cuvinte si tot la fel convingerile noastre pot fi schimbate tot cu ajutorul cuvintelor. Multe dintre noi suntem constiente de puterea cuvintelor si de rolul pe care acestea l-au jucat de-a lungul istoriei noastre, de forta marilor vorbitori care au reusit sa ne impresioneze, dar nu foarte multe dintre noi suntem constiente de propria noastra forta de a folosi aceleasi cuvinte pentru a ne impresiona din punct de vedere emotional, pentru a ne stimula, pentru a ne intari, pentru a trece la fapte si a cauta bogatia ascunsa a acestui dar numit viata.

Alegerea eficienta a cuvintelor folosite pentru a descrie experientele prin care trecem, ne poate duce la trezirea unor emotii pozitive, pe cand alegerea gresita a cuvintelor ne poate trage in jos cu rapiditate. De cele mai multe ori luam decizii inconstiente cu privire la cuvintele pe care le rostim, grabite fiind, ne bazam pe automatism, pe obisnuinta si nu ne dam seama cat de mare este impactul lor asupra felului in care ni se desfasoara ziua, asupra felului in care ne simtim.

Am sa iti dau un exemplu concret. Marea majoritate a vietii mele am fost o fire prapastioasa, priveam totul foarte dramatic, gaseam nod in papura des, pentru ca asa am fost crescuta, si faceam acest lucru ca pe un automatism, inconstient scoteam pe gura cuvinte despre propria persoana sau despre evenimentele din viata mea, care nu erau deloc pozitive. Datorita faptului ca eram obisnuita astfel, nu mi-am dat seama ca as face ceva rau, pana cand o persoana care m-a ajutat mult sa ma dezvolt si sa imi depasesc anumite blocaje, mi-a atras atentia asupra cuvintelor pe care le foloseam pentru a descrie diverse situatii: „nu suport”, „e groaznic”, „sunt vai s-amar”, „eu sunt realista, asta nu va functiona”, „de ce mi se intampla toate relele numai mie?”. Ti se par cunoscute aceste cuvinte? Poate le-ai folosit si tu la un moment dat. De multe ori nu suntem constiente de impactul pe care acest vocabular il are asupra psihicului nostru, asupra felului in care ne simtim. Daca in viata noastra se produce un eveniment neplacut, iar noi tot ce facem e sa il incarcam si mai mult cu negativism, cu stres, cu suparare, dezamagire, nervi, acest eveniment va parea a fi dintr-o data sfarsitul lumii, cand de fapt nu e. Cuvintele impacteaza felul in care comunicam cu noi insine si totodata si ceea ce traim noi ca experienta de viata.

Mintea – un oras cu milioane de strazi

Mintea noastra este ca un oras mare cu milioane de strazi. Odata ce ne stabilim punctul de plecare pe una din strazile repective, mintea noastra ne va duce pe acel drum in mod automat.

Daca am fi expuse la anumite cuvinte pozitive pentru cateva secunde, este foarte posibil sa gandim pozitiv pentru urmatoarele 5 minute. Daca, de dragul experimentului, ne-am expune la a asculta cuvinte legate de bunatate, este foarte probabil sa avem dorinta sa exprimam bunatate fata de cei din jurul nostru pentru urmatoarele minute.

Ce putem deduce cu usurinta din aceste exemple? Faptul ca putem trece rapid de la o stare la alta, folosindu-ne de cuvinte. Atunci cand purtam o discutie cu cineva, chiar daca subiectul discutiei nu are legatura cu partea emotionala, felul in care ne alegem cuvintele le poate afecta profund comportamentul si starea.

Daca emotiile si comportamentul nostru poate fi modificat de cuvinte, atunci cu siguranta vizualizarile zilnice pot avea un impact si mai puternic.

La ce fel de mesaje ne supunem zilnic? Rezerva-ti o clipa si gandeste-te:

  • La ce filme alegi sa te uiti?

  • Ce fel de melodii alegi sa asculti de sute de ori pe saptamana?

  • Ce alegi sa citesti?

  • Cu ce mesaje iti hranesti creierul?

  • Te inveti singura sa fii neputincioasa, fara sa iti dai seama de asta?

  • Iti furi singura puterea fara sa fii atenta la ce se intampla in mintea ta?

Vocabularul nostru ne transforma

Daca dorim sa ne controlam existenta in mod constient, ar trebui sa ne evaluam si sa ne imbunatatim vocabularul permanent, pentru a ne asigura ca el ne indreapta in directia dorita si nu inspre cea pe care ne dorim sa o evitam. Limbajul este plin de cuvinte care, pe langa intelesul lor propriu-zis, transmit si o intensitate emotionala mare. Te-ai suprins spunandu-ti des ca iti displac diverse lucruri – „nu imi place cum arata parul meu”, „urasc locul meu de munca”? Aceste cuvinte sporesc intensitatea starii emotionale negative mult mai mult decat daca am folosi cuvinte cum ar fi „prefer altceva”.

Utilizarea unor cuvinte cu incarcatura emotionala poate transforma propria noastra stare sau a celor din jurul nostru.

Am experimentat acest lucru pe propria piele, inlocuind cuvintele zilnice incarcate negativ cu alte cuvinte, care sa nu dramatizeze atat de mult situatia prin care am trecut. Am luat un pix si o foaie si am notat un eveniment care ma supara foarte tare. Apoi am rescris povestea, inlocuind toate cuvintele negative de genul „nu suport”, „urasc”, „groaznic” cu variante mai putin intense, cum ar fi „prefer altceva”, „e greu, dar reusesc sa ma descurc”, „e neplacut, dar fac fata”. Schimband cuvintele din frazele respective, am schimbat intensitatea starii emotionale negative si dintr-o data situatia nu imi mai parea atat de dificila. Acest lucru necesita exercitiu, perseverenta, dar efortul depus merita. Daca vei testa si tu acest procedeu, vei vedea ca te vei simti semnificativ mai calma de la o situatie la alta.

Modificarea cuvintelor negative, cu altele cu o intensitate redusa e o practica folosita si de Tony Robbins, iar el si-a denumit tehnica „Vocabularul Transformational”, spunand ca toate cuvintele pe care le atasam experientei noastre devin experienta in sine. Din acest motiv e foarte important sa alegem constient cuvintele pe care le folosim pentru a descrie starile noastre emotionale, pentru ca altfel ne pedepsim singure prin faptul ca ne cream o suferinta si mai mare decat cea furnizata de realitate.

Cuvintele sunt folosite pentru a ne re-prezenta ceea ce este experienta noastra de viata. In aceasta reprezentare ele ne modifica perceptia si sentimentele noastre. Daca 3 persoane traiesc aceeasi experienta, fiecare o va percepe diferit: o persoana se va simti furioasa, alta suparata si alta necajita. Acest lucru ne da de gandit ca senzatiile pot fi categoric schimbate prin interpretarea personala a fiecaruia, iar cum cuvintele sunt principalul nostru instrument de interpretare sau de traducere, felul in care ne etichetam experienta modifica imediat senzatiile produse la nivelul sistemului nostru nervos. Intr-adevar, cuvintele creeaza un efect biochimic.

Cuvintele, dialogul intern si stima de sine

Cuvintele influenteaza felul in care evaluam lucrurile si, deci, felul in care gandim, de aceea e important sa intelegem ca intotdeauna cuvintele modeleaza convingerile noastre si au un impact direct asupra faptelor noastre. Cuvintele sunt materialul din care se croiesc toate intrebarile pe care ni le punem zilnic despre viata, oamenii din jurul nostru si propria persoana. Tot ele influenteaza nivelul stimei noastra de sine, deoarece cuvintele pozitive sau negative pe care le rostim in mod repetat in mintea noastra devin ca niste incantatii care ne modifica felul in care ne privim pe noi insine. De acest dialog intern depinde daca luam anumite decizii sau nu, daca atunci cand ne privim in oglinda ne zambim sau ne ferim privirea, daca credem despre noi insine ca suntem capabile sa depasim anumite blocaje sau ne limitam singure.

Toate aceste cuvinte negative ne determina sa ne dezvoltam convingeri limitative in legatura cu cine suntem si de ce suntem capabile. Dialogul nostru intern ne spune apoi ca daca nu am reusit un lucru in trecut, cu siguranta nu vom putea sa avem succes nici in viitor, si ajungem sa devenim „realiste”. Tony Robbins spune despre oamenii care se descriu a fi „realisti” ca de fapt traiesc cu teama, fiind foarte speriati sa nu fie dezamagiti din nou, iar din aceasta frica isi formeaza convingeri care ii fac sa ezite si sa nu mai arate de ce sunt capabili. Aminteste-ti ca cei mai mari lideri sunt foarte rar „realisti”, ci mai degraba inteligenti si exacti.

Felul in care ne reprezentam lucrurile in gandul nostru determina felul in care ne traim viata. Astfel, daca anumite conotatii ale cuvintelor pe care le folosesti iti creeaza stari negative, scapa de aceste cuvinte negative si inlocuieste-le cu altele care iti dau forta. Daca te intrebi „la ce e bun sa te joci cu aceste cuvinte?”, raspunsul este ca daca schimbi doar un cuvant, atunci experienta nu se schimba. Important e aici ca acel cuvant schimbat sa produca o intrerupere a stereotipurilor emotionale cu care te-ai obisnuit, iar atunci se produce schimbarea.

Asa ca te provoc ca astazi sa incerci sa schimbi cuvintele pe care le folosesti pentru a iti descrie propria persoana si evenimentele pe care le traiesti. Incepe cu un eveniment odata, cel care iti provoaca o stare negativa si te scoate din sarite, si incearca sa schimbi cuvintele pe care le folosesti pentru a il descrie. Repeta acest lucru de fiecare data cand intampini o situatie care te enerveaza, si observa ce se intampla.

Daca doresti sa aprofundezi mai mult despre acest subiect, iti recomand cu caldura cartea lui Tony Robbins – „Trezeste uriasul din tine”, pe care o gasesti accesand link-ul acesta. Constientizarea tiparelor este esentiala pentru a reusi sa facem schimbari de durata, schimbari care sa ne ajute sa crestem si sa avem succes in fiecare domeniu al vietii noastre.


1.342 afișări0 comentarii
bottom of page