top of page
Caută

Ce se intampla in corpul tau atunci cand consumi prea mult zahar?

Actualizată în: 4 nov. 2019


Ti-ai pus vreodata aceasta intrebare? Inainte de a imi schimba complet modul in care ma alimentez, nu mi-am dat seama in cat de multe alimente este ascuns zaharul. Abia dupa ce am avut constientizarea necesara am inceput sa fiu foarte atenta ce pun in cosul de cumparaturi, ce contin alimentele pe care le consum, ce inseamna denumirile notate pe listele de ingrediente.

De multe ori imi aud prietenele spunand “ah, dar eu nu consum zahar oricum”, iar cand ma uit sa vad ce consuma intr-o zi obisnuita, imi dau seama ca mananca zahar la fiecare masa: cafea cu lapte si zahar, biscuiti, ciocolata, sucuri, sau alimente sarate cum ar fi mezeluri si orice aliment procesat, covrigei, chips-uri, paine, sosuri, mustar, vegeta, etc.

Deoarece imi doresc foarte mult sa iti cresc constientizarea cu privire la consumul de zahar si ce efecte are acesta asupra corpului nostru, am decis sa iti povestesc mai jos cum ne impacteaza zaharul diferite parti ale corpului.

1. Pielea

Zaharul este motivul pentru care pielea noastra nu arata asa cum ne-am dori. Cele mai multe dintre noi suntem preocupate de felul in care le arata tenul, si visam la o piele luminoasa, sanatoasa si fina. Din pacate multe persoane se confrunta cu acnee severa de la varsta adolescentei pana la varsta adulta, iar zaharul este unul din motivele pentru care aceasta se produce. Odata ingerat, zaharul se transforma in corpul nostru in glucoza, iar glucoza determina cresterea masiva a nivelului de insulina. Cand nivelul de insulina creste foarte mult, acesta ne influenteaza corpul sa produca mai mult sebum la nivelul pielii, iar acest sebum ne infunda porii si asa apare acneea.

2. Creierul

Atunci cand consumam zahar, corpul nostru secreta la nivelul sistemului nervos substanta numita dopamina. Dopamina este substanta care ne face sa ne simtim bine, si se considera ca ar crea dependenta, facandu-ne sa ne dorim sa mancam si mai mult zahar. Totodata, zaharul ne pacaleste creierul pentru a crede ca daca il consumam, vom avea o crestere rapida a energiei, dar reversul monedei este ca aceasta energie scade brusc si apoi ne simtim letargice, deoarece glicemia noastra scade foarte mult. Aceste schimbari bruste ne poate afecta sistemul nervos, iar daca ne numaram printre persoanele care consuma zilnic cantitati mari de zahar suntem mult mai predispuse sa ne confruntam si cu depresie.

3. Dintii

Parintii tai nu au glumit cand te atentionau atunci cand eram copila ca zaharul iti va distruge dintii. Este foarte adevarat, zaharul este „mancarea” preferata a bacteriilor bucale, iar consumul lui determina aparitia cariilor.

4. Incheieturile

Ti-ai auzit vreodata parintii sau bunicii spunand ca ii dor incheieturile? Poate chiar tu te confrunti cu aceste dureri. Din pacate zaharul creaza inflamatii foarte mari la nivelul muschilor, tesuturilor si incheieturilor, iar acest lucru da dureri foarte mari de incheieturi.

5. Ficatul si pancreasul

Asa cum am povestit si mai sus, consumul unei cantitati mari de zahar ne creste nivelul insulinei foarte mult. Daca acest lucru se repeta foarte des, corpul nostru nu va mai putea produce insulina, sau va deveni imun la insulina pe care o produce. Aceste modificari poarta denumirea de Diabet de tipul 2, iar asa cum stim, aceasta boala nu este una usoara si presupune verificarea zilnica a nivelului de zahar si insulina din sange, lucru care poate fi evitat daca ajugem la constientizarea ca zaharul ne face atat de mult rau si suntem dispuse sa renuntam la el.

6. Inima

Potrivit unui studiu facut la Harvard pe o durata de 15 ani, oamenii a caror alimentatie a fost in procent de 25% calorii ce contineau zahar, au fost de 2 ori mai predispusi sa moara de boli de inima, in comparatie cu oamenii care isi iau 10% din caloriile consumate din zahar. Zaharul ne creste tensiunea arteriala si astfel inimii ii e mult mai greu sa pompeze sangele in corpul nostru. Mai mult decat atat, zaharul cauzeaza si cresterea in greutate, iar persoanele obeze sau supraponderale sunt mult mai predispuse sa sufere de boli de inima.

7. Sistemul digestiv

Zaharul ne afecteaza si sistemul digestiv, provocand inflamatii, balonari. Excesul de zahar care nu poate fi absorbit de catre corp, ramane in intestine, unde fermenteaza, si hraneste bacteriile rele si candida, provocand balonari, care duc la crampe, spasme si dureri. Toate acele zile in care te-ai simtit rau si nu te-ai putut bucura de timpul pentru tine pentru ca aveai dureri de burta sau erai balonata, pot fi o amintire indepartate odata ce alegi sa ai grija mai multa de ce alegi sa mananci.

8. Sistemul hormonal

Desi zaharul e asociat foarte des cu cresterea in greutate, pentru femei o alimentatie care contine foarte mult zahar (aici vorbim despre toate tipurile de zaharuri, inclusiv carbohidrati) poate duce la dereglari hormonale seminificative. Dezechilibrul insulinei poate da, in cazul femeilor, sindromul de ovare polichistice, ale caror efecte secundare pot fi acneea, menstruatia neregulata, infertilitate sau depresie.

De multe ori atunci cand mancam ne gandim doar la a ne satisface o pofta imediata, fara sa ne gandim si ca mancarea pe care o ingeram ne afecteaza corpul pe termen lung. Faptul ca aceste informatii nu apar pe toate gardurile este un motiv in plus pentru care Industria Alimentara are un mare minus din partea mea, deoarece ascunde zaharul in marea majoritate a alimentelor, pentru a ne determina sa mancam cat mai mult si sa le crestem marilor producatori vanzarile anumitor produse. Partea proasta este ca mancam aceste alimente cu continut mare de zahar si arome artificiale si credem ca ne-am hranit corpul, cand organismul nostru sufera, se imbolnaveste si e privat de nutrientii de care are atat de multa nevoie.

Daca si tu vrei sa faci o schimbare in viata ta, alege sa faci acest lucru astazi, nu mai amana deoarece sanatatea ta este in joc. Intr-adevar, toate efectele secundare despre care ti-am povestit mai sus se produc in timp, dar vreau sa te intreb – tu de cat timp mananci zahar si cat timp ii mai dai corpului tau pana cand va incepe sa se imbolnaveasca?

Pentru ca obiectivul nostru este sa ajutam 100.000 de oameni sa duca o viata sanatoasa si sa renunte la zahar, te invit cu drag sa te inscrii la cursul gratuit de 7 zile pregatit special pentru tine de catre colegul meu, Radu Sofronea (Coach Certificat WildFit) si sa afli cum sa intelegi foamea emotionala si cum poti scapa de ea, pentru a putea sa incepi sa iti vindeci corpul. De ce incepem cu foamea emotionala? Deoarece atunci cand mancam emotional, compulsiv, mereu alegem alimente care contin zahar (ciocolata, prajituri, covrigei, chips-uri, etc.) pentru a ne umple un gol emotional sau pentru a ne recompensa. Aceasta este sansa ta de a scapa de acest obicei nesanatos care ii dauneaza corpului tau.

Pentru a te inscrie, tot ce trebuie sa faci este sa dai click aici si sa te inregistrezi.

Live Free!


1.069 afișări0 comentarii
bottom of page