top of page
Caută

Scapa de procrastinare si bucura-te la maxim de viata ta

Actualizată în: 4 nov. 2019


Ti se intampla des sa trebuiasca sa faci un lucru, dar sa nu te poti aduna sa il incepi? Cu siguranta ai trecut prin asta cel putin o data. S-ar putea sa amani un lucru important chiar acum in timp ce citesti acest articol. Ce anume din noi blocheaza inceputul acestui lucru? De ce ne ferim atat de mult de el? De ce il amanam? In acest articol as vrea sa povestim despre procrastinare si despre cum depasirea acesteia ne poate aduce un succes fantastic in toate domeniile vietii noastre.

Ce este procrastinarea?

Procrastinarea se refera la o actiune repetata de a amana un lucru (care de obicei este perceput a fi neplacut sau pare a fi o povara) pentru un moment din viitor. De cate ori nu s-a intamplat sa amanam ceva ori acasa ori la serviciu, acel document care asteapta de cateva saptamani pentru a fi completat, acel apel telefonic pe care trebuie sa il faci catre o persoana dificila din viata ta, curatenia din intreaga casa, vizitarea rudelor plictisitoare sau chiar o atentie mai mare acordata sanatatii tale.

De ce facem aceste lucruri? Le amandam cat de mult putem si apoi ne simtim vinovate pentru ca nu am luat nicio decizie, nu am facut niciun pas pentru a le bifa de pe lista noastra de task-uri. Procrastinam atat de mult, sperand ca vom avea o stare mai buna legat de ele. Le amanam pana cand acestea devin si mai dificile. Pana cand suntem certate pentru ca nu am finalizat acel document la serviciu, pana cand persoana dificila din viata noastra e atat de suparata pe noi pentru ca nu am contactat-o incat nu mai vrea sa ne vorbeasca, pana cand apartamentul nostru e intors pe dos si nu ne mai putem relaxa atunci cand ajungem acasa, pana cand sanatatea noastra s-a deteriorat foarte mult.

Procrastinarea poate aparea din mai multe motive:

  • Frica de succes

  • Frica de esec

  • Frica de a fi judecati de ceilalti

  • Frica de necunoscut

  • Perfectionism

  • Planificare excesiva

  • Asteptari nerealiste

  • Stima de sine scazuta

  • Lipsa unui scop sau a unei directii

Rezerva-ti o clipa si gandeste-te – tu de ce amani lucrurile care iti par dificile sau plictisitoare? Cum crezi ca ar arata viata ta daca ai reusi sa finalizezi toate sarcinile pe care iti propui sa le faci, fara a le mai amana? Crezi ca te-ai simti coplesita?

De multe ori acest sentiment ne invaluie si nu ne da voie sa actionam. Totodata atunci cand avem cate o sarcina nefinalizata, avem senzatia ca ne sta pe cap si acest lucru ne determina sa fim si mai putin productive si sa nu ne putem concentra la ceea ce ar trebui sa facem in ziua respectiva, pentru ca gandul nostru e mereu la acel lucru nefinalizat.

10 pasi pentru a scapa de procrastinare

Mai jos iti voi prezenta 10 pasi recomandati de Tony Robbins, pe care ii poti urma pentru a scapa de procrastinare, iar acest lucru te va ajuta sa iti imbunatatesti semnificativ viata si starea mentala si emotionala pe care o ai zilnic.

1. Imparte si castiga

Te uiti la lista ta de task-uri si instant te simti coplesita? In loc sa vezi acele lucruri pe care le ai de facut ca pe o sarcina imensa pe care trebuie sa o rezolvi, sparge sarcinile mari in unele mai mici si mai usor de rezolvat.

Alege 1-2 sarcini si adauga-le la planul tau de actiune zilnic, pana cand toate task-urile din lista ta sunt finalizate.

2. Gestioneaza-ti eficient timpul

Noteaza-ti pe o foaie toate sarcinile mici, care dureaza 10-15 minute si verifica daca le poti grupa. De exemplu: trebuie sa mergi la posta sa ridici un colet, daca in drumul tau gasesti si un supermarket, iti poti face si cumparaturile cu aceasta ocazie. Trebuie sa participi la o conferinta telefonica – ai putea sa iti faci si cumparaturile in acelasi timp? Aranjeaza-ti task-urile intr-un mod eficient in functie de importanta lor, pentru a nu mai fi necesar sa pierzi timpul pentru revizuirea lor.

3. Stabileste-ti termene limita

Ia-ti angajamentul sa respecti un termen limita pentru fiecare din sarcinile tale si dedica timp zilnic rezolvarii acestora.

4. Aduna toate informatiile de care ai nevoie inainte de a incepe sa lucrezi la un proiect

Daca vei face acest lucru, te vei simti mult mai pregatita pentru a depasi procrastinarea, deoarece vei avea toate resursele la indemana.

5. Gandeste-te care sunt beneficiile aduse de finalizarea acestor sarcini astazi

Daca ai finaliza sarcina pe care o amani de mult timp, ai avea mai mult timp sa te implici intr-o activitate distractiva in acest weekend? Ai avea mai mult timp pentru tine, sa te recreezi, sa te odihnesti?

6. Cauta modalitati sa te recompensezi daca finalizezi sarcina respectiva

Atunci cand vorbesc despre recompensare, ma refer la lucruri simple, cum ar fi o baie relaxanta cu spuma, dupa o zi obositoare la munca. Totusi incearca sa nu apelezi la mancare pentru a te recompensa, nu e o idee prea buna.

7. Cel mai bun mod de a finaliza un lucru este sa il incepi

Fa orice reuseste sa te ajute sa pornesti motorul – subliniaza lucrurile esentiale dintr-un document la care trebuie sa lucrezi, fa lista de cumparaturi, scrie astazi inceputul articolului pe care trebuie sa il predai, iar concluzia maine. Aminteste-ti ca orice lucru inceput e pe jumatate facut!

8. Incepe cu ceea ce nu iti place si continua pana cand finalizezi

Perseverenta este esentiala, iar atunci cand procedam astfel, ne autoincurajam, iar urmatoarele sarcini din lista ne vor parea mult mai simple si mai realizabile.

9. Fa-ti intentiile publice

Impartaseste cu cineva aceste task-uri pe care le-ai tot amanat. Astfel persoana respectiva te va putea incuraja sau verifica din cand in cand sa vada ce status au task-urile tale.

10. Ocupa-te de fiecare sarcina o singura data

Daca ai inceput sa lucrezi la ceva, asigura-te ca finalizezi acea sarcina, nu o lasa din mana pana cand nu e gata.

Cum ti se par aceste sfaturi propuse de Tony Robbins? Pe mine toate acestea ma ajuta foarte mult atunci cand am multe lucruri de facut, iar parerea mea este ca pot fi aplicate in fiecare domeniu al vietii noastre.

Fie ca vorbim despre munca sau viata personala, haosul si lipsa rezolvarii sarcinilor pe care le-am primit sau pe care ni le-am propus sa le facem, creaza un stres care in loc sa scada, creste, deoarece galeata cu acele sarcini nerezolvate, procrastinate, devine tot mai plina, pana cand simtim ca nu le mai putem face fata, si gandul nostru este doar acolo.

Procrastinarea grijii fata de noi insine

La fel cum amanam sarcini legate de munca sau legate de oamenii sau evenimentele din viata noastra, la fel ne amanam si pe noi insine. Ne simtim obosite, dar nu ne rezervam timp pentru odihna. Ne simtim stresate, dar amanam orice practica ce ne-ar ajuta sa ne relaxam, pentru ca nu avem timp, mereu apare ceva mai important. Ne propunem sa incepem sa avem grija de sanatatea noastra si de felul in care ne alimentam, dar nu de astazi, ci incepand de maine. Iar maine se face poimaine, si poimaine se face raspoimaine, iar noi nu ne ocupam de acest aspect.

Te-ai gandit oare de ce amani aceste lucruri? Poate fi pentru ca nu le-ai considerat suficient de importante incat sa le treci pe lista de lucruri de facut. Poate pentru ca nu ai avut probleme majore de sanatate pana acum, care sa iti ridice semne de exclamare. Poate pentru ca desi ai avut probleme de sanatate, ai fost invatata sa apelezi la medicamente pentru a iti rezolva boala respectiva, nestiind ca o schimbare a alimentatiei iti poate vindeca trupul cu adevarat. Poate ca inca nu ai pus sanatatea in topul 3 al celor mai importante valori ale tale, dar nu este prea tarziu sa faci asta. Cheia este la tine, iar atunci cand cauti raspunsuri in aceasta directie, usile potrivite ti se vor deschide.

Foarte des suntem grabite sa alergam dupa urmatorul obiectiv important, sa ii ajutam pe altii si uitam de noi. Dar pentru a putea fi prezente pentru toate momentele frumoase din viata noastra si pentru toti oamenii pe care ii pretuim, trebuie intai sa ne umplem propriul rezervor, pentru a putea umple si rezervoarele celor din jur.

Ce e important sa pastram in minte este ca daca noi nu ne facem o prioritate, si amanam sa ne ocupam de propria persoana asa cum ar trebui, corpul nostru isi va cere drepturile, ne va cere inapoi ceea ce i-am refuzat atat de mult timp. Eu am invatat pe propria piele ca nimic nu este mai valoros decat propria sanatate, aceasta este cea mai de pret comoara.

Pentru ca scopul nostru, al echipei WildFood90, este sa ajutam cat mai multi oameni sa isi redobandeasca sanatatea, am creat un program complet gratuit, de 7 zile, in care tu vei putea testa pe propria piele cum e sa fii coordonat de un coach, si sa inveti despre foamea emotionala si cum aceasta iti impacteaza corpul si sanatatea. Daca sanatatea ta si corpul tau sunt importante pentru tine, nu mai procrastina, rezerva-ti 2 minute si inregistreaza-te la acest curs (click aici), care poate fi exact ceea ce ai nevoie pentru a iti schimba viata.

Live Free!


169 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page