Caută
  • Marilena Cristea

Scapa de procrastinare si bucura-te la maxim de viata ta

Actualizată în: 4 Nov. 2019


Ti se intampla des sa trebuiasca sa faci un lucru, dar sa nu te poti aduna sa il incepi? Cu siguranta ai trecut prin asta cel putin o data. S-ar putea sa amani un lucru important chiar acum in timp ce citesti acest articol. Ce anume din noi blocheaza inceputul acestui lucru? De ce ne ferim atat de mult de el? De ce il amanam? In acest articol as vrea sa povestim despre procrastinare si despre cum depasirea acesteia ne poate aduce un succes fantastic in toate domeniile vietii noastre.

Ce este procrastinarea?

Procrastinarea se refera la o actiune repetata de a amana un lucru (care de obicei este perceput a fi neplacut sau pare a fi o povara) pentru un moment din viitor. De cate ori nu s-a intamplat sa amanam ceva ori acasa ori la serviciu, acel document care asteapta de cateva saptamani pentru a fi completat, acel apel telefonic pe care trebuie sa il faci catre o persoana dificila din viata ta, curatenia din intreaga casa, vizitarea rudelor plictisitoare sau chiar o atentie mai mare acordata sanatatii tale.

De ce facem aceste lucruri? Le amandam cat de mult putem si apoi ne simtim vinovate pentru ca nu am luat nicio decizie, nu am facut niciun pas pentru a le bifa de pe lista noastra de task-uri. Procrastinam atat de mult, sperand ca vom avea o stare mai buna legat de ele. Le amanam pana cand acestea devin si mai dificile. Pana cand suntem certate pentru ca nu am finalizat acel document la serviciu, pana cand persoana dificila din viata noastra e atat de suparata pe noi pentru ca nu am contactat-o incat nu mai vrea sa ne vorbeasca, pana cand apartamentul nostru e intors pe dos si nu ne mai putem relaxa atunci cand ajungem acasa, pana cand sanatatea noastra s-a deteriorat foarte mult.

Procrastinarea poate aparea din mai multe motive:

  • Frica de succes

  • Frica de esec

  • Frica de a fi judecati de ceilalti

  • Frica de necunoscut

  • Perfectionism

  • Planificare excesiva

  • Asteptari nerealiste

  • Stima de sine scazuta

  • Lipsa unui scop sau a unei directii

Rezerva-ti o clipa si gandeste-te – tu de ce amani lucrurile care iti par dificile sau plictisitoare? Cum crezi ca ar arata viata ta daca ai reusi sa finalizezi toate sarcinile pe care iti propui sa le faci, fara a le mai amana? Crezi ca te-ai simti coplesita?

De multe ori acest sentiment ne invaluie si nu ne da voie sa actionam. Totodata atunci cand avem cate o sarcina nefinalizata, avem senzatia ca ne sta pe cap si acest lucru ne determina sa fim si mai putin productive si sa nu ne putem concentra la ceea ce ar trebui sa facem in ziua respectiva, pentru ca gandul nostru e mereu la acel lucru nefinalizat.

10 pasi pentru a scapa de procrastinare

Mai jos iti voi prezenta 10 pasi recomandati de Tony Robbins, pe care ii poti urma pentru a scapa de procrastinare, iar acest lucru te va ajuta sa iti imbunatatesti semnificativ viata si starea mentala si emotionala pe care o ai zilnic.

1. Imparte si castiga

Te uiti la lista ta de task-uri si instant te simti coplesita? In loc sa vezi acele lucruri pe care le ai de facut ca pe o sarcina imensa pe care trebuie sa o rezolvi, sparge sarcinile mari in unele mai mici si mai usor de rezolvat.

Alege 1-2 sarcini si adauga-le la planul tau de actiune zilnic, pana cand toate task-urile din lista ta sunt finalizate.

2. Gestioneaza-ti eficient timpul

Noteaza-ti pe o foaie toate sarcinile mici, care dureaza 10-15 minute si verifica daca le poti grupa. De exemplu: trebuie sa mergi la posta sa ridici un colet, daca in drumul tau gasesti si un supermarket, iti poti face si cumparaturile cu aceasta ocazie. Trebuie sa participi la o conferinta telefonica – ai putea sa iti faci si cumparaturile in acelasi timp? Aranjeaza-ti task-urile intr-un mod eficient in functie de importanta lor, pentru a nu mai fi necesar sa pierzi timpul pentru revizuirea lor.

3. Stabileste-ti termene limita

Ia-ti angajamentul sa respecti un termen limita pentru fiecare din sarcinile tale si dedica timp zilnic rezolvarii acestora.