top of page
Caută

5 Obiceiuri care pot distruge un corp sanatos si cum sa te feresti de ele

Actualizată în: 4 nov. 2019


Avem atat de multe lucruri pe care vrem sa le facem zilnic, dar in acelasi timp fiecare din noi avem la dispozitie doar 24 de ore pe zi, in care trebuie sa includem serviciul, timpul cu familia, somnul, timpul pentru noi si multe altele. De cele mai multe ori suntem pe repede inainte si din dorinta de a prioritiza, uitam sa ne punem pe noi insine pe primul loc, uitam sa avem grija mai multa de noi, si in sinea noastra speram ca dispunem de resurse nelimitate chiar daca nu ne dam noua insine minimul necesar pentru a avea energie si sanatate pentru a le face pe toate.

Din aceste motive dezvoltam obiceiuri care lucreaza impotriva noastra. De multe ori nu suntem constiente de ele, pentru ca impactul lor nu il simtim imediat, dar dupa saptamani sau luni in care ne-am neglijat corpul, acesta incepe sa isi ceara drepturile si ne da toate semnalele de alarma posibile pentru a ne opri din loc si a ii da ceea ce are nevoie.

Mai jos vei regasi 5 din aceste obiceiuri care, dupa parerea mea, sunt factori care incet incet ne distrug corpul, ne fura energia si sanatatea:

1. Rontaitul de gustari nesanatoase

Stiu, am trecut si eu pe aici, mancam la serviciu orice gaseam a fi atragator la automatul din cantina: ciocolata, chips-uri, covrigei, napolitane, orice mi-ar putea astampara putin foamea, pentru ca nu aveam niciodata timp sa mananc la pranz si servitul mesei pentru mine se prelungea foarte mult. Ma gandeam „macar am ceva in stomac si asta imi da energie sa pot continua treaba”. Dar bineinteles ca acele gustari ma faceau sa ma simt rau fizic, imi ingreunau munca, pentru ca nu puteam sa ma concentrez din cauza ca dupa ce aveam o crestere mare de energie data de dulcele ce imi crestea glicemia, aceasta scadea rapid si dintr-o data, iar eu simteam ca ma misc si mai greu decat inainte. Stomacul imi era gol in continuare, nu aveam energie, asa ca recurgeam la inca ceva dulce, si tot asa pana finalizam ce avem de facut.

A trecut ceva timp de atunci, iar acum imi dau seama ca nu pot pleca niciunde daca nu imi iau la mine o gustare sanatoasa. Acum aleg sa imi iau cu mine la pachet morcovi taiati sau telina apio fasii, migdale, fistic, nuci de Brazilia, iar atunci cand le mananc, nu imi mai este rau, glicemia mea nu mai oscileaza, nu mai am scaderi de energie si ma simt excelent.

E foarte important sa ne facem timp sa ne pregatim gustari, sa le luam cu noi la serviciu, pentru a ne asigura ca atunci cand ni se face foame, nu apelam la ceva nesanatos, care ne distruge corpul, ci alegem sa mancam alimente sanatoase.

2. Lipsa miscarii

Si la aceasta categorie ridic mana, pentru ca toata viata am fost impotriva miscarii. La scoala aveam mereu scuturi la sport, in familie nu am crescut cu ideea ca miscarea ar fi importanta, iar mai apoi nu aveam dorinta sa ma tin de sala sau de orice altceva.

Nu, aici nu ma refer la a merge la sala. Ma refer la faptul ca in ultimii ani cu totii am devenit foarte sedentari. Preferam sa luam masina pentru a merge oriunde, daca nu avem masina personala, luam taxi, daca nu luam taxi, luam tramvaiul sau autobuzul, chiar daca trebuie sa mergem 1 sau 2 statii doar. Suntem mereu pe fuga si nu avem timp de nimic. Spunem ca suntem prea obosite sa mergem pe jos, desi mersul pe jos e una din activitatile care ne-ar putea inviora foarte mult, pentru ca ne schimba fiziologia corpului. Pe langa asta, mersul pe jos ne pune limfa in miscare. Limfa este lichidul-minune care ne curata organismul de toxine. Acesta este un lichid vascos care, spre diferenta de sistemul circulator, nu are o pompa care sa il ajute sa circule prin organism. De aceea curgerea limfei prin corp este mult mai lenta decat a sangelui, si stilul de viata dezechilibrat si sedentar o face sa fie stagnanta. Cum o putem pune cel mai usor in miscare? Mergand pe jos. Mersul pe jos nu doar face piciorul frumos, ci iti ajuta corpul sa se simta mai bine, iti elibereaza mintea, te ajuta sa fii mai prezenta si mai conectata cu ce se intampla in jurul tau, si sa lasi deoparte grijile de la munca sau din viata personala.

Ideal ar fi sa facem 10.000 pasi pe zi, dar de cele mai multe ori nu facem nici macar 2.000. Te provoc sa iti acorzi timp sa umbli mai mult pe jos. Daca mergi cu masina, parcheaza cat mai departe de intrarea in localul in care trebuie sa ajungi, daca locuiesti la etaj, renunta sa mai iei liftul si urca pe scari. Mici modificari de acest gen transformate in obiceiuri iti vor schimba viata.

3. Lipsa hidratarii

Lipsa hidratarii e un obicei foarte des intalnit. L-am practicat aproape toata viata mea, pana cand am vazut ca o fosta sefa a mea, care lucra cu mine in birou, bea enorm de multa apa comparativ cu mine. Atunci mi-am dat seama ca ceva nu e in regula si am intrebat-o cum reuseste sa bea atat de multa apa, pentru ca mie imi era foarte greu sa trec de 1 litru pe zi. Mi-a spus sa o iau treptat, sa am mereu un pahar plin cu apa langa mine, si cand fac cate o pauza, sa il beau. Mi-am dat seama ulterior ca cel mai usor mi-a fost sa cresc cantitatea de apa consumata pe zi avand langa mine un pahar mic, si o sticla de 2 litri de apa. Vazand paharul mic si cat de repede reuseam sa beau apa din el, acest lucru m-a impulsionat sa cresc de pe o zi pe alta cantitatea de apa consumata.

Din acest motiv mereu recomand sa incepem cu pasi mici, deoarece atunci cand vrem sa facem pasi mari, sarcina ni se pare imposibila sau descurajanta. Dar daca zi de zi bem un pahar in plus de apa, corpul nostru se obisnuieste si ne va cere apa, fara ca noi mai apoi sa ne fortam sa o bem.

4. Nemancatul atunci cand ne este foame

Acest obicei l-am practicat si eu o lunga perioada de timp. Stii acele momente cand esti prea grabita sa iei micul dejun si bei o cafea, sa iti impinga foamea pe mai tarziu? Sau momentul in care nu iti poti lua pauza de masa la serviciu si nu ai nici gustare la tine? Sau ajungi acasa foarte obosita, dupa o zi plina si nu mai ai energie sa iti faci de mancare si adormi desi iti este foarte foame? Nemancatul impacteaza foarte mult organismul nostru. Lipsa nutrientilor afecteaza buna functionare a corpului, facandu-l sa fie mereu in alerta. Datorita faptului ca ne infometam, voit sau nu, atunci cand ii dam corpului in sfarsit ceva de mancare, acesta inmagazineaza tot ceea ce a primit. De ce se intampla asta? Pentru ca in momente de lipsa de hrana, sistemul de supravietuire al corpului nostru se activeaza, acesta intrand intr-un stres foarte mare, si orice aliment pe care il mancam dupa ore de flamanzit e considerat a fi bun de inmagazinat. Din acest motiv nici dietele care presupun infometari nu dau rezultate.

E foarte important sa mancam de fiecare data cand ne este foame. Daca mancarea pe care o mancam este sanatoasa, nu ne vom ingrasa, ci vom avea energia necesara pentru a indeplini toate sarcinile zilnice, si la final de zi nu ne vom simti stoarse de vlaga. Te incurajez sa iti pregatesti mancarea in avans, pentru a te asigura ca ai mereu ceva sanatos de mancat in frigiderul tau. Astfel cand ajungi acasa obosita de la munca, nu vei mai infuleca gustari nesanatoase, care nu iti aduc niciun aport de nutrienti, si nici nu te vei culca nemancata, ci ii vei da corpului tau nutrientii de care are nevoie dintr-o mancare sanatoasa gatita acasa.

5. Lipsa odihnei

Ultimul obicei despre care vreau sa iti povestesc, dar nu si cel din urma, este lipsa odihnei. Ma uit in jurul meu si vad in permanenta oameni obositi, care se plang foarte des ca nu au dormit destul, ca nu s-au odihnit bine, ca s-au trezit toata noaptea, sau ca nu au putut dormi deloc. Daca cineva mi-ar fi spus in trecut ca felul in care ma alimentez mi-ar putea impacta somnul, as fi ras cu siguranta. Dar din fericire (si nu din pacate), acest lucru este adevarat. De ce spun „din fericire”? Pentru ca este atat de simplu sa iti imbunatatesti si acest aspect al vietii tale, fara a fi necesar sa iei pastile de somn sau sa fii a doua zi dependent de cafea pentru a te putea mentine treaz si functional. Toate obiceiurile prezentate mai sus impacteaza felul in care te odihnesti noaptea. Eu personal de cand am fost adolescenta pana la varsta de 31 de ani nu am dormit bine, nu puteam adormi, aveam cosmaruri, ma trezeam noaptea, iar dimineata abia ma ridicam din pat, obosita si dornica sa mai dorm cel putin inca 2-3 ore. Lucrul acesta s-a schimbat odata cu modificarea felului in care ma alimentez, si pot spune ca este unul din motivele pentru care sunt atat de recunoscatoare pentru ca am avut norocul sa urmez programul WildFit, care pe langa ca mi-a vindecat corpul, m-a ajutat sa reusesc sa ma odihnesc foarte bine pe timpul noptii.

Formarea obiceiurilor bune necesita in primul rand constientizare. Constientizarea ca ceea ce faci acum poate nu e cel mai bun lucru pe care l-ai putea alege pentru tine. De asemenea formarea de noi obiceiuri necesita timp si consecventa, si, dupa experinta proprie, elanul e mai mare si rezultatele mult mai vizibile atunci cand faci schimbarile impreuna cu un grup de oameni care merg cu totii in aceeasi directie cu tine. Din acest motiv WildFit este atat de eficient. Nu doar ca iti aduce constinetizari masive si te ajuta sa iti schimbi definitiv relatia cu mancarea, te ajuta sa iti formezi noi obiceiuri, ci iti ofera si cadrul propice pentru a creste – un grup de oameni care lupta pentru acelasi scop ca si tine, un grup in care tu sa te simti in siguranta, un grup alaturi de care sa cresti si cu care sa poti impartasi experientele de pe toata durata programului, si dupa ce acesta se finalizeaza.

Daca ceea ce ai citit mai sus ti-a starnit curiozitatea, da click aici si descopera in cursul gratuit de 7 zile o parte din materialul cuprins in programul WildFit. Acest curs este complet gratuit si e conceput pentru a te ajuta sa incepi sa ai constientizari si sa faci microschimbari in obiceiurile tale zilnice. Te incurajez sa faci acest pas, meriti sa iti redobandeste sanatatea, energia si vitalitatea!

Live Free!


51 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page