Caută
  • Marilena Cristea

De ce infometarea este periculoasa si nu te ajuta sa scapi definitiv de kilogramele in plus

Actualizată în: 4 Nov. 2019


Scapatul de kilogramele in plus este o problema cu care se confrunta marea majoritate a femeilor. Faptul ca ne privim pe noi insine in oglinda si corpul nostru nu arata asa cum ne-am dori, ne afecteaza in mult mai

multe moduri decat avem curajul sa recunoastem. Iar pentru ca visam mereu la silueta perfecta, suntem dispuse sa ne expunem corpul la tot felul de experimente, care mai de care mai periculoase, la diete, pastile, prafuri, ne infometam si speram ca astfel sa obtinem rezultatele dorite intr-un timp cat mai scurt. Problema este nu doar ca aceste variante nu sunt sanatoase, ci si ca odata ce am finalizat cura respectiva, corpul nostru incepe sa acumuleze din nou grasimile date jos anterior, iar corpul nostru arata mai rau ca inainte, iar noua ni se reactiveaza insecuritatile.

Din ce este format corpul nostru?

Corpul nostru este compus din “tesut gras” – adica tesutul adipos, si din “tesut slab” – adica tesutul muscular, osos sau cel din compozitia diferitelor organe interne.

Pentru a ne schimba compozitia corpului, nu ar trebui sa ne concentram strict pe pierderea in greutate, ci sa ne gandim la doua lucruri: reducerea tesutului gras si cresterea tesutului muscular. De ce ar trebui sa ne concentram pe schimbarea compozitiei corpului nostru in loc sa ne gandim la scaderea in greutate? Deoarece cresterea tesutului muscular ne va ajuta sa aratam mai suple, chiar daca cifrele de pe cantar nu se schimba, iar motivul din spatele acestui lucru este ca muschii sunt mai compacti decat grasimea, 1 kg de muschi este considerabil mai mic ca volum decat 1 kg de grasime, asa cum poti observa in imaginea de mai jos.

Cred ca ai avut un soc vazand aceasta imagine, nu-i asa? La fel am patit si eu cand am vazut-o prima data. Astfel am realizat cel mai usor ca e important sa ma concentrez pe compozitia corpului decat sa ma focusez pe pierderea grasimilor. Acest lucru ne poate ajuta sa ne imbunatatim aspectul intregului corp si sa reducem cantitatea de grasime, crescand masa musculara si automat crescand si rezistenta corpului nostru.

De ce alegem sa ne infometam?

Modalitatea standard de pierdere in greutate aleasa de cele mai multe persoane este calorii ingerate vs calorii consumate, iar urmatoarea in lista este infometarea. Eu personal nu sunt de acord cu niciuna din ele si nici cu dietele, prafurile sau pastilele. Am practicat intr-o perioada varianta cu caloriile ingerate vs calorii consumate, dar mi-am dat seama rapid ca ceva nu functiona, nu ma simteam bine, si nu stiam de ce. Eram mereu balonata, ma simteam obosita, nu ma odihneam bine. Am observat foarte clar la prietenele mele care foloseau aceasta metoda, cum se infometau enorm si mergeau la sala pentru a arde putinele calorii consumate, simtindu-se epuizate zilnic, infometate, iar cand vointa ceda, incepeau sa infulece orice vedeau inaintea ochilor.

De asemenea, intr-o perioada, acum multi ani, ma abtineam de la mancare, ma restrictionam foarte mult de la a manca exact atunci cand imi era extrem de foame, si din nou, corpul meu nu era bine. Slabeam o vreme, iar apoi ma ingrasam la loc, de cele mai multe ori mult mai mult decat slabisem initial, deoarece corpul imi cerea cu disperare nutrienti, iar eu mancam orice doar sa nu mai am in corp senzatia de foame.

Daca e sa raspund la intrebarea de ce alegem sa ne infometam, as spune ca nu avem educatia necesara in privinta alimentatiei, nu suntem suficient de informate, nu stim ce ne face bine si ce nu, si ne dorim rezultate rapide, de pe-o zi pe alta. Doar ca singurul lucru pe care il obtinem infometandu-ne este ca ne distrugem corpul, sanatatea, iar in loc sa fim pline de vitalitate, ne trezim si ne culcam stoarse de energie, incercand sa facem fata zilelor consumand 1-2-3-4 cesti de cafea, care sa ne tina treze.

Ce se intampla in corpul nostru atunci cand ne infometam?

Studiile arata ca oamenii care au tinut timp de 3 luni diete pentru a scadea in greutate, infometandu-se, si se alimentau cu 50% din necesarul de energie, intr-adevar, au scazut in greutatea totala a corpului, dar totodata le-a scazut si masa musculara cu 5% (poti citi mai multe informatii aici). Daca oamenii se infometeaza in mod constant, masa lor musculara poate scadea pana la 20% (mai multe informatii aici).

Totodata, un studiu realizat pe soareci arata ca masa lor musculara a scazut semnificativ in perioada infometarii, iar cantitatea de grasime din corp era aproximativ aceeasi la soarecii care tineau o dieta cu cea a soarecilor obezi care erau supusi la diete hipo-calorice.

Atunci cand slabim prin infometare, pierdem atat masa musculara, cat si masa corporala (apa, masa osoasa, etc). Reducerea masei osoase este problematica, deoarece odata cu scaderea densitatii oasoase, suntem mult mai predispuse spre accidentari. Cresterea masei musculare ajuta de asemenea la cresterea masei osoase, la intarirea oaselor si la cresterea densitatii acestora.

Infometarea cronica ne schimba metabolismul, ne da peste cap intregul organism si corpul nostru nu se mai simte in siguranta, e