top of page
Caută

Cum ne influenteaza zaharul viata si cum putem scapa de aceasta dependenta

Actualizată în: 4 nov. 2019


Cred ca marea majoritate a oamenilor cand aud prima data ca zaharul le-ar putea da dependenta, rad si li se pare o exagerare. La fel simteam si eu in trecut. Nu voiam sa cred ca putin dulce mancat zilnic ar putea sa imi impacteze viata intr-un mod atat de nociv. De ce spun acest lucru? Pentru ca acel “putin” nu era putin deloc, doar ca nu stiam la vremea respectiva ca si alimentele pe care nu scrie cuvantul “zahar”, dar contin maltoza, dextroza, sirop de porumb, etc. tot zahar procesat contin. Zaharul procesat se gaseste in marea majoritate a alimentelor ambalate, de la paine, biscuiti, covrigei, compoturi, conserve, otet, mezeluri, lactate, pana la toate produsele pe care scrie mare si frumos “nu contine zahar adaugat”. Sigur, produsul nu contine zahar procesat adaugat, ci contine o multitudine de alti indulcitori, care zi dupa zi ne distrug sanatatea si ne fac sa acumulam kilograme in plus.

Mancam excesiv, dar de ce?

Te-ai intrebat vreodata de ce mezelurile si orice alt aliment sarat ar contine zahar? In primul rand zaharul procesat este un conservant excelent, iar in al doilea rand, zaharul ne determina sa nu ne putem opri din mancat, deoarece nu ne da senzatia de satietate. Satietatea e senzatia pe care o avem cand ne potolim foamea cu mancare hranitoare si delicioasa. E senzatia ca nevoile corpului nostru au fost satisfacute.

Atunci cand mancam zahar rafinat sau carbohidrati cu amidon, nu ajungem sa satisfacem niciodata nevoile organismului nostru, deoarece acele alimente nu contin nutrientii necesari pentru buna functionare a corpului. Totusi, ceea ce ne ofera zaharul procesat si carbohidratii e o crestere a nivelului glicemiei, urmata de o scadere rapida. Iar aceasta scadere, fiind insotita de o stare inconfortabila, o socotim a fi o dorinta de a manca, dar de fapt este foamea cauzata de glicemia scazuta, o senzatie ce apare in corp atunci cand ne scade glicemia. Aceasta nu este o foame adevarata. Din pacate in loc sa potolim aceasta senzatia de foame cu alimente bogate in nutrienti, ii dam corpului nostru ceea ce credem ca sunt produsele noastre preferate, alimente care nu contin nutrientii de care corpul are nevoie, drept urmare aceasta foame nu reuseste sa fie potolita si ciclul continua la nesfarsit.

Zaharul chiar ne aduce fericirea mult dorita?

Care sunt motivele pentru care pe parcursul unei zile mananci zahar procesat? Mai jos gasesti cateva din motivele mentionate de clientii nostri:

  • Plictiseala – “imi tine mintea ocupata”

  • Tristete – “ma ajuta sa uit ca sunt singura”

  • Nostalgie – “imi aminteste de momentele cand eram fericita si parca retraiesc acele clipe”

  • Stres – “ma ajuta sa ma deconectez si sa uit de griji”

  • Rutina – “e ceva ce fac pur si simplu in anumite momente ale zilei”

  • Recompensa – “e micul meu rasfat” sau “sarbatoresc reusitele mele in acest fel”

Te regasesti in vreunul din motivele de mai sus? Eu inainte sa renunt la zahar, m-am regasit in toate, dar ce e important este ca am ajuns la concluzia ca fericirea nu este un efect secundar al consumului de zahar procesat. Sigur, sarbatorim evenimente fericite cu torturi si ciocolata, dar acesta nu este decat un obicei. Fericirea noastra la aceste evenimente nu da nastere unei nevoi sau dorinte de a manca tort sau ciocolata. De fapt atunci cand suntem foarte fericite, dorinta noastra de a manca prostii este mult mai scazuta.

Am fost crescute cu ideea ca daca suntem cuminti, vom fi rasplatite cu ceva dulce. Astfel in mintea noastra s-a intiparit foarte bine faptul ca dulciurile reprezinta o recompensa. Daca am fi fost rasplatite cu mere cand am fost cuminti, am fi crescut privind merele ca fiind o mare recompensa.

Creierul e pacalit sa creada ca obtinem o placere sau sprijin din mancarea pe care o consumam

Aceasta e conceptia gresita care ne opreste sa ne eliberam de mitul ca zaharul procesat ne-ar oferi o mare placere sau un sprijin cand ne e greu. Chiar daca creierul poate fi pacalit sa creada ca totul e in regula daca mancam in continuare zahar procesat, pentru ca asa am fost invatate sa o facem, adevarul e exact pe dos.

Primul pas inainte de a incepe sa elimini zaharul procesat din viata ta este constientizarea. E important sa constinentizezi ce impact are zaharul procesat asupra corpului tau, cat de multe inflamatii iti produce, cum iti imbolnaveste organele, cum produce balonare, acumulare de kilograme, etc.

Exista 2 mituri care stau in calea renuntarii la zahar:

  1. Mitul ca alimentele cu carbohidrati dulci, procesati industial sau care contin amidon iti ofera placere sau sprijin in momentele dificile

  2. Mitul ca a rupe acest obicei este imposibil.

Ceea ce percepi ca placere atunci cand consumi zahar procesat e de fapt o iluzie, deoarece acesta provoaca o alinare temporara si partiala a unui nivel scazut de glucoza, creat ultima data cand ai consumat zahar procesat. Daca vei continua sa crezi ca obtii vreo placere sau confort din faptul ca mananci zahar procesat, fara el vei simti mereu o deprivare. De asemenea, te vei teme si de faptul ca viata ta fara el va fi o viata fara bucurii, iar aceasta e una din cele mai mari minciuni pe care noi oamenii ne-o putem spune, si vorbesc din propria experienta. Adevarul este ca atunci cand vei reusi sa scapi de zaharul procesat din alimentatie, vei fi mai bucuroasa si mai sanatoasa decat ai putea crede, insa cat timp esti prinsa in capcana e greu sa vezi asta.

Mitul conform caruia e greu sa evadezi din capcana este perpetuat si de convingerea ca ai o nevoie sau o dorina de a consuma produse cu zahar sau procesate industrial sau cu amindon, si ca daca vrei sa renunti la ele ai nevoie de o vointa uriasa. Convingerea e intarita si de propriile tale incercari esuate de a tine regim, precum si de incercarile esuate ale altora. In ciuda faptului ca ti-ai pus la bataie intreaga vointa, nu ai reusit sa ai succes. Insa ce e important sa stii este ca nu a fost esecul tau, ci al metodei pe care ai urmat-o. Orice metoda ce se bazeaza pe vointa e sortita esecului. Din acest motiv WildFit functioneaza atat de bine, deoarece nu se bazeaza pe vointa, ci te ajuta sa ai constientizarile de care ai nevoie, pentru a putea sa iti revolutionezi felul in care te alimentezi, pentru totdeauna.

Atunci cand te incurajez sa renunti la zahar, vreau sa stii ca de fapt nu renunti la nimic, ci scapi de o boala. Vei fi mai sanatoasa si mai fericita, pentru ca te vei simti mult mai bine in corpul tau, vei scapa de kilogramele in exces si vei avea mult mai multa energie constanta, fara a avea fluctuatiile produse de consumul de zahar procesat. Probabil ai amintiri frumoase de la petreceri unde ai consumat alimente cu zahar procesat, dar vreau sa te intrebi – de unde iti venea adevarata placere? Din consumul mancarii sau din compania celorlalti, din conversatiile pe care le-ai purtat si din pura bucurie de a fi alaturi de prietenii tai sau familie?

Chiar daca acel eveniment nu ar fi inclus mancare, tot ar fi fost un eveniment placut. In schimb, daca nu ai fi avut compania oamenilor, mancarea nu ar fi fost mare lucru, nu-i asa?

Ce incerc sa iti transmit nu este sa nu mai mananci, ci sa mananci mancare adevarata, plina de nutrienti, care sa iti ajute corpul sa functioneze la capacitate maxima. In plus, faptul ca vei scapa de sentimentele apasatoare de vina, de remuscare si dispret fata de sine ca ai cedat in fata exceselor alimentare, e extrem de important.

Ce spui, accepti provocarea noastra de a renunta pentru o saptamana la zaharul procesat? Fa aceasta schimbare pentru tine si observa beneficiile rezultate in urma eliberarii de zaharul procesat care iti afecteaza organismul. Ai toata sustinerea noastra. In acest sens, gasesti mai jos o lista cu toate denumirile ascunse ale zaharului, pentru a sti sa il recunosti atunci cand mergi la cumparaturi.

Daca vrei sa mergi mai departe in aceasta calatorie de vindecare a corpului tau, de constientizare, de revolutionare a felului in care privesti mancarea, te invit sa dai click aici, si sa citesti mai multe despre programul WildFit si cum acesta te poate ajuta sa scapi de dependentele de alimente si sa devii libera.

Live Free!


114 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page