top of page
Caută

Cum ne dam seama daca mancam emotional si ce sa facem pentru a opri acest obicei distructiv

Actualizată în: 4 nov. 2019


Ce este mancatul emotional? E acel moment in care alegem sa ne recompensam sau sa umplem un gol emotional folosindu-ne de mancare. Fiecare dintre noi am facut acest lucru cel putin o data in viata. Primele momente in care acest mancat emotional s-a infiripat in mintea noastra au fost cele in care, copii fiind, am fost recompensate de parintii nostri atunci cand faceam o fapta buna sau, atunci cand eram necajite, ni se oferea ceva bun pentru a ni se lua gandul de la durere.

De cele mai multe ori cand mancam emotional, o facem gandindu-ne la momente placute din trecut, in care mama, tata, bunica, matusa ne rasfatau cu o mancare delicioasa, iar noi ne simteam speciale, importante. De fiecare data cand suntem intr-un moment cu impact emotional puternic si ne simtim coplesite, vrem sa revenim la starea aceea minunata pe care o aveam cand eram mici. Singura problema este ca in mintea noastra s-au produs asocieri eronate, deoarece nu mancarea ne dadea acea stare, ci conexiunea cu celelalte persoane care ne faceau sa ne simtim iubite si importante.

Motivul numarul 1 pentru care ne ingrasam este ca atunci cand mancam, de cele mai multe ori o facem pe baza emotionala, nu pentru ca simtim cu adevarat o foame fizica. Foamea fizica apare treptat ca o senzatie pe care o simtim in stomac, toate mancarurile ni se par atragatoare si daca mancam, aceasta senzatie dispare si ne simtim bine fizic.

Cei mai multi dintre noi mancam cand apare foamea emotionala. Aceasta se produce brusc, ne dorim mancaruri specifice si ajungem sa rontaim nonstop fara ca aceasta senzatie sa dispara. Dupa ce stomacul ne este plin, apare senzatia de vina apasatoare pentru ca am facut-o din nou, am mancat pana la refuz, dar emotional tot nu ne simtim bine. De ce se intampla acest lucru? Pentru ca nu ne este foame de mancare, ci incercam sa acoperim anumite goluri emotionale, sa ne eliberam de stres, sa ne distragem atentia, sa luam o pauza sau sa ne recompensam. E foarte important sa ne dam seama care este emotia pe care evitam sa o simtim atunci cand mancam emotional, deoarece acea emotie pe cat dorim sa o ocolim, sa o respingem, sa o ascundem, va reveni si mai puternica si o vom percepe a fi din ce in ce mai mare si mai fioroasa.

Testul Broccoli

Mai jos vei gasi o modalitate foarte simpla prin care iti poti da seama daca foamea pe care o simti este fizica sau este emotionala.

Pune-ti urmatoarea intrebare: “As manca broccoli crud acum?”

  • Daca raspunsul tau este DA, este clar ca organismul tau are nevoie de mancare si foamea pe care o simti este una fizica.

  • Daca raspunsul tau este NU, inseamna ca este instalata foamea emotionala. Aceasta nu este o foame reala, deoarece nu ai nevoie de mancare, ci doar cauti in mancare refugiul sau rezolvarea pentru stresul care te framanta, ai nevoie de o pauza, de o recompensa sau incerci sa umpli un gol emotional.

Ideea din spatele acestui exercitiu este sa te ajute sa intelegi ca atunci cand simti foamea fizica, orice tip de mancare este atragatoare. Daca gandul de a manca legume nu te atrage, inseamna ca nu iti este foame cu adevarat.

Primul pas pentru a scapa de foamea emotionala este constientizarea, deoarece constientizarea ne ajuta sa luam decizii mai bune, ca mai apoi sa avem rezultate mai bune.

Mi-am dat seama ca mananc emotional, dar ce sa fac mai departe?

In primul rand sfatul de a manca mai putin si de a te misca mai mult nu functioneaza, deoarece nu se adreseaza psihologiei scaderii in greutate. Atunci cand nu avem obiceiurile, mentalitatea si constientizarile necesare, suntem intr-o situatie similara cu persoanele care merg la operatii de slabit fara a intelege in primul rand de ce se supra-alimenteaza, iar efectul secundar al acestui lucru este faptul ca dupa ce au facut operatia respectiva, ajung sa se ingrase si sa arate la fel cum aratau inainte de operatie. A nu avea constientizarea necesara si a nu schimba obiceiurile ne duce, inevitabil spre acelasi rezultat.

Fara o fundatie, eforturile noastre sunt in van. De aceea dietele nu functioneaza pe termen lung, pentru ca ele nu schimba obiceiurile si comportamentele si nu se focuseaza pe mentalitate si psihologie.

Cei mai multi oameni in ziua de astazi incep diete alimentare, dar adevarul este ca daca singurul lucru pe care il schimba este mancarea pe care o mananca, acea schimbare nu va rezista in timp si vor reveni la vechile lor obiceiuri, ingrasandu-se de multe ori mai mult decat au reusit sa slabeasca.

O solutie excelenta care te va ajuta sa adresezi foamea emotionala este sa incepi sa iti pui cateva intrebari, care sa te ajute sa progresezi. Rezerva-ti cateva momente, ia o foaie de hartie si raspunde cu sinceritate la aceste intrebari:

  • Ce anume ma deranjeaza de fapt? (sunt singura, nu am cu cine sa vorbesc, nu ma simt iubita, respectata, importanta, ma simt coplesita, etc.) De ce am de fapt nevoie? (iubire, conexiune, echilibru, etc.)

  • Ce pot sa fac in aceasta privinta? (actiuni concrete)

  • De ce nu fac nici o modificare legat de acest lucru? (daca raspunzi cu sinceritate la aceasta intrebare, te va ajuta sa iesi din zona de confort si sa actionezi)

Atunci cand mancam emotional alegem sa fim neputincioase, deoarece ne lasam purtate in “transa mancatului”, in care, in sfarsit, mintea noastra ia o pauza, si tot stresul, toate grijile si senzatia ca ne simtim coplesite, dispar. Mintea noastra nu se mai oboseste sa gandeasca, ci se concentreaza strict pe placerea pe care ne-o ofera mancatul.

Problema este ca la cateva secunde dupa ce am terminat de mancat, incepem sa ne simtim vinovate si sa regretam ca am apelat la mancare pentru a umple acel gol emotional. Din acest motiv mancarea poate provoca adictie, pentru ca vrem ca acea senzatie de placere, pe care o avem cand mancam, sa se pastreze cat mai mult posibil. Astfel intram foarte rapid in cercul vicios al mancatului emotional.

Mancatul emotional suprima emotiile, nu le schimba si nu le vindeca. Ceea ce le vindeca este ca noi sa le dam voie sa iasa la suprafata, sa le lasam sa se manifeste si sa nu ne temem de ele.

A da ochii cu emotiile noastre ne face sa fim mai puternice, ne ajuta sa alegem sa iesim din neputinta si sa actionam, sa ne ascultam si astfel sa ne dam seama ca exista o rezolvare chiar si pentru cea mai grea si apasatoare problema care ne apasa.

Tocmai pentru ca vrem sa iti fim alaturi, si vrem sa crestem constientizarea, sa ajutam cat mai multi oameni sa isi redobandeasca libertatea in fata mancarii si odata cu asta si sanatatea, avem pregatit pentru tine un curs GRATUIT de 7 zile prin care sa poti sa inveti mai multe despre relatia ta cu mancarea, si despre cum poti iesi din cercul vicios in care te invarti atunci cand mananci emotional. Vei invata care sunt cele 6 tipuri de foame, cum influenteaza ele mancatul emotional si cum sa le depasesti, pentru a avea parte de libertate.

Pentru a te inregistra la curs, te invit sa dai click AICI.


195 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page