top of page
Caută
Poza scriitoruluiMarilena Cristea

De ce consumul unui curcubeu de fructe si legume este extrem de benefic pentru corp

Actualizată în: 4 nov. 2019


In ziua de astazi ne confruntam cu un consum excesiv de chimicale, aditivi, coloranti, alimente junk, si un consum mult prea mic de fructe si legume proaspete. E mult mai usor si mai tentant sa mancam un curcubeu de produse ce contin zahar procesat, pentru ca acestea ne iau ochii, iar papilele noastre gustative au uitat ce inseamna sa se bucure de gustul natural, curat al produselor proaspete.

Industria alimentara ne-a sucit mintile, produsele nesanatoase sunt din ce in ce mai atractive, aromele artificiale adaugate sunt din ce in ce mai savuroase si ne dau senzatia ca daca nu le consumam, vom suferi o pierdere enorma. Daca esti pregatita sa spui ca nu am dreptate, te invit sa te gandesti cand ai mancat ultima data pizza acasa, si apoi, drept recompensa finala ai ales o tabla de ciocolata cu aroma preferata, sau o inghetata, sau poate o prajitura delicioasa, desi stomacul tau era deja mult prea plin.

Foarte multe persoane considera ca aceste tipuri de mancaruri sunt nutritive, doar pentru ca ele umplu stomacul si ne fac sa ne simtim satule, dar corpul nostru de fapt striga dupa nutrienti.

Varietatea de culori a alimentelor e atat de importanta pentru sanatate

A consuma un curcubeu de fructe si legume este absolut necesar pentru buna functionare a corpului nostru. De multe ori gasim anumite fructe sau legume care devin preferatele familiei si tot pe acelea le cumparam, intrand intr-o rutina si nedandu-i corpului varietatea de care are nevoie. Adevarul este ca organismul nostru are o mare nevoie de varietate, deoarece din fiecare aliment pe care il consumam, corpul nostru isi ia nutrientii, vitaminele si mineralele necesare pentru buna sa functionare.

De ce sunt fructele si legumele atat de colorate?

Fiecare culoare a fructelor si a legumelor este determinata de anumiti fitonutrienti, care sunt substante din categoria antioxidantilor, ce lupta impotriva procesului de imbatranire si ne protejeaza de declansarea unor boli grave.

Cei mai cunoscuti fitonutrienti sunt:

  • Carotenoidele – prezente in fructele si legumele cu pigmenti galbeni sau portocalii

  • Flavonoidele – prezente in fructele si legumele cu pigmenti rosii

  • Isoflavonoidele – prezente in leguminoase, nuci, linte

Efectele pozitive ale consumului de fitonutrienti sunt urmatoarele:

  • Intaresc sistemul imunitar

  • Reduc si blocheaza dezvoltarea celulelor canceroase

  • Previn dezvoltarea bolilor cardiovasculare

  • Accelereaza digestia grasimilor si scad colesterolul

  • Previn aparitia infarctului miocardic

Culorile fructelor si legumelor si beneficiile lor pentru organismul nostru

Acum ca am aflat ce anume determina culoarea fructelor si legumelor, haide sa vedem pentru ce anume este indicat consumul acestor alimente.

1. Fructele si legumele ROSII – reduc riscul dezvoltarii multor tipuri de cancer, regleaza tensiunea, reduc riscul de diabet si boli ale inimii, imbunatatesc aspectul tenului, incetinesc imbatranirea si protejeaza creierul de boala Alzheimer.

Culoarea vibranta rosie a fructelor si a legumelor nu e menita doar sa ne stimuleze ochii, aceste alimente rosii sunt si o sursa excelenta de licopen – un pigment si fitochimical rosu aprins care ajuta in lupta impotriva cancerului. Fructele si legumele care au aceasta culoare contin si acid elagic, quercetina, fibre, vitamina A si C, iar cateva exemple de astfel de alimente sunt: pepenele verde (lubenita), capsunele, ciresele, rosiile, ardeii rosii, ceapa rosie, rodia, zmeura, mere rosii, struguri, sfecla rosie.

2. Fructele si legumele PORTOCALII – imbunatatesc sistemul imunitar, scad colesterolul si regleaza tensiunea, lupta impotriva radicalilor liberi, promoveaza sanatatea articulatiilor, reduc riscul de cancer de prostata.

Cu siguranta iti vei dori sa introduci in alimentatia ta cat mai multe din aceste alimente delicioase si vesel colorate. Nu doar au gust foarte bun, dar contin si licopen, flavonoide, potasiu, vitamina C si beta-caroten. Cateva exemple de fructe sau legume portocalii sunt: portocalele, grapefruitul, lamaile, mango, papaya, morcovii, cartoful dulce, dovleacul, ardeii galbeni si portocalii, ananasul, piersicile, caisele.

3. Fructe si legume VERZI – ajuta la buna functionare a sistemului digestiv, reduc riscul de cancer, imbunatatesc sistemul imunitar, imbunatatesc vederea, intaresc oasele.

Cred ca fiecare din noi stim cat de valoroase in nutrienti, minerale si vitamine sunt fructele si legumele verzi, iar acestea nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia noastra zilnica. Ele nu doar detoxifica organismul, dar si imbunatatesc semnificativ sistemul imunitar si reduc inflamatiile.

Cateva fructe si legume verzi ce merita mentionate sunt: broccoli, kale, salata verde, varza de Bruxelles, struguri verzi, mere verzi, sparanghel, spanac, rucola, mazare, fasole verde, zucchini, kiwi, avocado.

4. Fructe si legume ALBASTRE sau MOV – protejeaza corpul de inflamatii, intaresc sistemul imunitar, promoveaza sanatatea ochilor, ajuta la buna functionare a sistemului digestiv.

Recunosc ca aceasta categorie este printre cele preferate de mine si e mereu o placere sa am fructe sau legume albastre sau mov in farfuria mea. Pe langa faptul ca ne atrag coloristic, aceste alimente contin o paleta larga de nutrienti, menite sa intareasca organismul si sa ii dea aportul de care are nevoie. Cateva astfel de exemple sunt: afinele, murele, strugurii rosii, strugurii negri, vinetele, prunele, smochinele.

5. Fructe si legume ALBE sau MARO – imbunatatesc sistemul digestiv, reduc riscul de cancer de colon, de prostata sau cancer mamar, echilibreaza nivelul hormonal, protejeaza impotriva accidentului vascular, scad tensiunea si protejeaza impotriva bolilor de inima.

Chiar daca albul sau maroul nu atrag vizual la fel de mult ca si celelalte variante de culori, aceste alimente sanatoase itu vor oferi cu siguranta nutrientii si vitaminele de care ai nevoie, imunatatindu-ti sistemul imunitar, pentru ca organismul tau sa poata lupta impotriva bolilor. Cateva exemple de astfel de alimente sunt: conopida, usturoiul, ceapa, ciupercile, pastarnacul, ridichea alba, piersicile albe.

Cand copiii sunt mici, sunt impinsi de la spate de parinti sa manance cat mai diversificat, dar aceasta lectie nu trebuie urmata doar de cei mici, e la fel de importanta si pentru noi, adultii. Da, noi nu mai suntem in crestere asa cum sunt micutii, dar avem la fel de multa nevoie de o alimentatie echilibrata, variata, curata, pentru a putea avea energia si sanatatea sa infruntam orice obstacole, si sa ne bucuram de fiecare clipa pe care viata ne-o ofera.

Daca pana acum te gandeai ca doar copiii tai trebuie sa manance variat si sanatos, te rog rezerva-ti o clipa si priveste in oglinda. Si tu meriti exact acelasi tratament pe care il oferi copiilor tai: grija, iubire, dedicare, timp, pentru ca felul in care tu te simti zilnic impacteaza atat viata ta, cat si viata copiilor tai si a intregii familii.

Daca vrei sa inveti mai multe despre alimentatia sanatoasa, te invit pe pagina noastra www.wildfood90.com/wildfit90 pentru a citi despre programul care iti poate revolutiona intreaga viata, deoarece te va invata cum sa te alimentezi corect, te va ajuta sa iti redobandesti sanatatea, energia, vitalitatea, pofta de viata si te va ajuta sa scapi de surplusul de kilograme.

Live Free!


89 afișări0 comentarii
bottom of page