top of page
Caută

Cum sa iti schimbi sistemul de convingeri, pentru a avea succes in fiecare domeniu al vietii tale

Poza scriitorului: Marilena CristeaMarilena Cristea

Actualizată în: 4 nov. 2019


Fiecare dintre noi avem cel putin o convingere limitativa cu privire la viata noastra, lucru care sta in calea dezvoltarii, a succesului si a fericirii noastre. Nu ar fi frumos daca intr-o buna zi am gasi cheia care sa ne duca spre taramul fermecat numit ELIBERARE? Eliberare de toate convingerile limitative care nu ne lasa sa ne atingem potentialul maxim, de tot ceea ce ne ingreuneaza pasii si ne trage inapoi.

De multe ori credem despre noi ca nu suntem de ajuns, ca nu suntem suficient de destepte, de slabe, de frumoase, ca nu facem lucrurile suficient de bine, ca nu meritam sa fim iubite si ca viata e mereu impotriva noastra. Suntem nemultumite de propria persoana, de cei din jurul nostru, de locul de munca, de banii pe care ii avem in cont si ne e rusine cu noi insine. Toate aceste ganduri repetate frecvent devin credinte, care ne controleaza viata si ne ridica zilnic nivelul de anxietate la cote alarmante, nelasandu-ne sa vedem partea buna a lucrurilor, sa ne bucuram de fiecare zi si sa gasim solutii pentru problemele noastre.

Ce sunt convingerile?

Convingerile nu sunt lucruri oarecare, desi oamenii de multe ori le trateaza ca si cum ar fi, ele sunt de fapt un sentiment de certitudine in legatura cu un aspect al vietii noastre. Daca spunem despre noi ca suntem inteligente, inseamna de fapt ca noi suntem convinse ca suntem inteligente. Acest sentiment de certitudine ne ajuta sa ne canalizam resursele care ne permit sa obtinem rezultate inteligente. Fiecare din noi avem raspunsul la orice intrebare, sau avem acces la raspunsurile de care avem nevoie prin intermediul altora, dar adeseori lipsa noastra de convingere, de certitudine ne face sa nu ne putem folosi de capacitatea pe care o avem.

O modalitate simpla de a intelege o convingere este sa pornim de la baza ei, care este o simpla idee. Exista o multitudine de idei pe care le putem avea, dar care nu sunt neaparat convingeri. Ceea ce face o idee sa devina o convingere este cat de multe puncte de reper putem gasi pentru a sustine ideea respectiva. Tony Robbins foloseste o comparatie excelenta spunand ca o idee este ca si o masa, iar punctele de reper care sustin ideea sunt picioarele. Cu cat exista mai multe picioare care sa sustina o idee, ideea respectiva devine o certitudine si se transforma in convingere. Putem sa ne formam convingeri despre orice, cu conditia sa gasim suficiente picioare (puncte de reper) pentru a ni le construi.

De exemplu o persoana poate gasi suficient de multe motive pentru a spune ca viata este dificila si ii face feste, iar experienta ei si a celor din jurul ei ii poate dovedi acest lucru. Pe de alta parte, o alta persoana poate gandi total diferit, privind viata ca pe o oportunitate de crestere si o calatorie frumoasa plina de lectii, pentru ca a avut experiente care sa ateste acest lucru. Ambele exemple de mai sus sunt convingeri, si au picioare solide care sa le sustina.

Care din aceste convingeri este cea reala? Adevarul este ca nu conteaza care este cea reala, ci care este cea mai motivanta. Ai observant ca rationamentul nostru ca oameni este sa ne inconjuram cu persoane care sa ne sustina convingerile si chiar sa ni le intareasca? Ceea ce ar trebui sa ne intrebam ar fi daca aceste convingeri ne ridica sau ne doboara, daca ele ne motiveaza sau ne demotiveaza.

Care sunt punctele de reper din viata ta pe baza carora iti cladesti convingerile?

Alegem mereu experientele personale, ne informam citind carti, urmarind videouri, filme, discursuri, iar alteori ne folosim doar de propria imaginatie cladind astfel picioare pentru ideile noastre, transformandu-le in convingeri. Picioarele cele mai puternice si mai solide se formeaza din experientele personale carora le atasam o emotie mare, pentru ca au fost ori foarte dureroase, ori foarte placate. Un alt factor care determina cat de solida este o convingere este numarul de experiente referentiale care ne sustin ideea – cu cat avem mai multe experiente care sa dovedeasca veridicitatea unei anumite idei, cu atat convingerea va fi mai puternica.

Ceea ce e important de mentionat este ca aceste puncte de reper pot fi reale sau imaginare, exacte sau inexacte, deoarece inclusiv experientele personale, oricat de solide ar fi ele, sunt influentate de propria noastra perspectiva. Drept urmare, convingerile noastre pot avea picioare de reper distorsionate si inventate, care sa ne traga in jos, iar noi sa le acceptam ca adevaruri depline si sa nu le mai punem la indoiala, sau dimpotriva, convingerile noastre pot sa ne propulseze spre success. De noi depinde ce anume alegem pentru viata noastra. Printr-o intensitate emotionala suficienta si prin repetare, sistemul nostru nervos percepe ceva ca fiind real, chiar daca acel lucru nu s-a intamplat cu adevarat. Toti oamenii care au reusit lucruri marete in viata, au avut capacitatea sa simta certitudinea ca vor reusi, chiar daca nimeni inaintea lor nu o mai facuse, ei au creat picioare de reper acolo unde acestea nu existau si au reusit sa faca ceea ce parea imposibil.

Felul in care ne interpretam esecurile ne modeleaza viata

Mult prea des dezvoltam convingeri limitative in legatura cu cine suntem si de ce suntem in stare. Doar pentru ca nu am reusit in trecut, suntem convinse ca nu vom reusi nici in viitor. Drept urmare, din frica de suferinta, incepem sa ne concentram doar pe ceea ce numim latura “realista”. Majoritatea oamenilor care spun mereu “hai sa fim realisti” de fapt traiesc cu teama, sunt speriati de moarte sa nu fie din nou dezamagiti. Din cauza fricii, isi formeaza convingeri care ii fac sa ezite si sa nu arate de ce sunt capabili, iar rezultatele lor sunt limitate. Cei mai mari lideri sunt rareori “realisti”, ei sunt inteligenti si exacti, dar nu realisti dupa standardele altora.

Daca e sa facem o alegere excelenta in viata, haide sa ne supraestimam propriile capacitati, sa gandim despre noi ca suntem capabile sa facem mult mai mult decat facem in prezent si sa avem incredere in acest lucru. Stii care e diferenta dintre o persoana optimista si una pesimista? Faptul ca atunci cand acestia incearca sa invete ceva nou, pesimistii sunt mereu indoielnici cu privire la ceea ce au invatat, iar optimistii sunt convinsi ca au invatat mult mai mult decat au facut-o cu adevarat. Evaluarile nerealiste ale propriilor performante reprezinta cheia succesului viitor. Astfel, optimistii reusesc sa retina tot ceea ce au invatat si pot pune in aplicare lucrurile respective, pe cand pesimistii sunt plini de indoieli si dau gres. Optimistii desi nu au puncte de reper pentru reusita lor, nu apeleaza la idei de genul “nu pot” sau “am esuat”, ci produc puncte de reper are increderii, folosindu-se de imaginatie pentru se putea vizualiza facand ceva diferit data urmatoare si chiar reusind. Pentru ei trecutul nu este acelasi lucru cu viitorul. Acest tip de capacitate si concentrare ii ajuta sa persevereze, pana cand ajung sa reuseasca sa atinga succesul. Secretul este ca daca ne dezvoltam certitudinea absoluta pe care ne-o pot da convingerile, vom putea realiza orice, inclusiv acele lucruri care pentru altii sunt imposibile.

Felul in care ne interpretam esecurile este esential, deoarece felul in care privim greutatile prin care trecem ne va modela viata mai mult decat orice altceva. Uneori avem atat de multe puncte de reper care sa ne sustina suferinta si esecul incat incepem sa le combinam, ajungand la convingerea ca orice am face, nu vom putea indrepta lucrurile si ca la final vom pierde. Incepem sa ne simtim neputincioase si inutile, iar toate aceste convingeri ne duc catre ceea ce psihologii denumesc “neputinta dobandita”, care nu este altceva decat o programare mentala care ne lipseste de puterea personala si ne distruge capacitatea de a actiona.

Cum putem schimba o convingere limitativa

Marile schimbari personale incep cu o schimbare de convingeri. O modalitate pe de a face schimbarea este sa asociem mental ideea de suferinta maxima atunci cand ne gandim la vechea convingere. Ideea este sa ne gandim la toata suferinta provocata de aceasta convingere in trecut, sa o aducem in prezent si sa o vizualizam in viitor, sa ne gandim cum ar fi viata noastra daca am continua sa avem aceasta convingere limitativa, cat de multa suferinta ne-am provoca noua insine, familiei noastre si celor dragi, cum ar arata viitorul nostru daca am continua sa traim cu acea veche convingere. Singurul motiv pentru care avem o convingere intr-o directie oarecare este pentru ca am asociat ideea de suferinta maxima lipsei ei sau de placere maxima pastrarii ei.

In al doilea rand, trebuie sa punem la indoiala convingerile noastre. Daca esti cu adevarat sincera cu tine, gandeste-te daca nu ai avut convingeri in trecut pe care le aparai cu tot sufletul, iar acum daca privesti in urma te simti jenata sa o mai recunosti? Ce s-a schimbat si ce te-a determinat sa te indoiesti? Poate a fost vorba despre o noua experienta, sau un contraexemplu fata de convingerea trecuta. Totusi noua experienta in sine nu garanteaza o modificare de convingere. Oamenii pot avea experiente care sa fie cu totul impotriva convingerilor lor si totusi sa le reinterpreteze dupa bunul plac, pentru a isi sustine convingerea initiala.

Noile experiente declanseaza schimbari in noi doar daca ele reusesc sa ne faca sa avem dubii asupra convingerilor noastre. De fiecare data cand credem in ceva, nu mai punem acel ceva la indoiala sub nicio forma, dar atunci cand punem la indoiala convingerile noastre, nu mai suntem siguri de ele si incepem sa scuturam picioarele de reper ale meselor noastre cognitive si ca urmare incepem sa ne pierdem sentimentul de certitudine absoluta. Multe din convingerile noastre sunt sustinute de informatii primite de la altii, informatii pe care nu le-am pus sub semnul intrebarii la momentul potrivit, dar daca le-am analiza atent, vom constata ca ne-am bazat pe ele niste prezumtii false, ani de zile.

Ai observat vreodata ca daca pui sub semnul intrebarii o anumita convingere pentru un timp suficient de lung, in cele din urma incepi sa te indoiesti de lucrul respectiv?

Partea buna a certitudinilor este ca – prin pasiunea pe care ne-o inspira – ne pot insufla forta care ne-ar putea indemna sa actionam. Cel mai adesea, idealul este sa reusim sa excelam intr-un anumit domeniu al existentei noastre si acest lucru il putem face ridicand o convingere la nivelul de certitudine. Certitudinea are puterea sa ne indemne si la fapte si sa ne ajute sa depasim obstacole. Convingerile pot face acelasi lucru, dar uneori avem nevoie de o intensitate emotionala mai mare (cum e cea oferita de certitudine) pentru a putea solutiona o situatie mai complicata.

Cum cream certitudinea?

  1. Trebuie sa incepem cu o convingere fundamentala

  2. Trebuie sa ne reintarim convingerea adaugand noi puncte de reper si mai eficiente.

De exemplu, sa spunem ca ai hotarat sa renunti la consumul de zahar procesat – pentru a iti intari convingerea, vorbeste cu persoanele care au facut deja acest pas, afla care sunt motivele pentru care au renuntat sa il mai consume, care au fost consecintele asupra sanatatii lor, studiaza care este impactul zaharului procesat asupra corpului uman, pune-ti intrebari care sa creeze o anumita intensitate emotionala. In acest sens, WildFit iti poate fi de un real folos, deoarece inveti de la un coach certificat care a trecut deja prin aceste etape, si care a ajutat zeci de alti oameni sa depaseasca acest impas si sa isi imbunatateasca sanatatea si intreaga viata.

Cheia succesului este formarea unei certitudini, acea convingere care ne permite sa progresam ca persoana si sa luam masurile necesare ca viata noastra si a celor din jur sa fie si mai frumoasa.

Daca te intereseaza sa citesti mai multe despre acest subiect, te incurajez cu drag sa citesti cartea “Trezeste uriasul din tine”, scrisa de Tony Robbins, deoarece vei gasi o multitudine de informatii care te vor ajuta sa privesti lumea altfel, sa descoperi potentialul ascuns in tine, sa faci exercitii de constientizare si sa te dezvolti cu adevarat. Poti achizitiona cartea, dand click aici.


 
 
 
bottom of page