Mereu am considerat ca a gati pentru mine e un act de iubire fata de propria persoana. De ce? Pentru ca am grija cum gatesc, ce alimente si condimente folosesc si pentru ca aleg produse proaspete si de calitate. A manca mancare gatita acasa este pentru multe persoane un lux, deoarece nu dispun de timpul necesar. Pentru alte persoane este o corvoada, pentru ca nu le place sa gateasca si prefera sa manance orice mancare cumparata de la fast food, deoarece e rapida si ieftina.

De multe ori ne gandim ca a gati acasa e dificil si presupune sa consumam enorm de mult timp, de care de cele mai multe ori nu dispunem. Eu am invatat pe propria piele de atat de multe ori faptul ca niciunde nu mananc atat de curat cum mananc acasa, si daca sunt obisnuita sa gatesc des, mancarea mea are un gust mult mai savuros decat ceea ce gasesc in restaurante, pentru ca am invatat cum sa potrivesc ingredientele astfel incat mancarea sa aibe un gust delicios. Cum ajungem sa facem asta? Prin exercitiu, experimentand cu alimenentele, incercand retete noi, aducand varietate in alimentatia noastra.
Adeseori simtim ca nu avem nicio inspiratie si nu mai stim ce sa gatim si ce sa mancam, dar adevarul e ca suntem norocosi sa traim intr-o perioada in care orice informatie e la un click distanta. Tot internetul e impanzit cu milioane de retete de unde poti alege, trebuie doar sa iti doresti sa faci asta, sa iti doresti sa faci ceva pentru tine, pentru a avea grija mai multa de tine si de familia ta.
Cred ca poti fi de acord cu mine ca nu stii ce se intampla in bucatariile restaurantelor, si ca cele mai multe retete contin atat de multe arome, chimicale si zahar, pentru ca preparatele lor sa aibe gust bun si sa ne creeze dependenta.
Din acest motiv, eu aleg sa gatesc foarte mult acasa, iar daca mananc in oras, sunt foarte selectiva cu mancarea pe care o aleg.
Ce presupune pregatirea in avans a mancarii?
Pregatirea mancarii in avans sau “meal prepping” a devenit un trend in gastronomie si este o varianta excelenta de a gati mancare delicioasa pe care sa o mananci zilnic pe loc, fara sa trebuiasa sa astepti prea mult. Caserolele cu mancarea pregatita in avans arata bine si nu necesita o pregatire complicata, tot ce ai nevoie este sa iti faci timp si sa prioritizezi sanatatea corpului tau.
La ce ma refer cand spun sa ne pregatim mancarea in avans? La a pregati una din variantele de mai jos:
cu o seara inainte o masa completa pe care sa o pastrezi in caserole in frigider si sa o iei cu tine la lucru;
mai multe mese odata, a le portiona si a le depozita in frigider. Aici sunt de ajutor retetele care se pregatesc repede si le poti face in cantitati mari - o oala de supa/ciorba, hummus din cartof dulce, salata de vinete, etc.;
ingrediente taiate in avans pentru a iti fi mai usor atunci cand gatesti – legume taiate, ierburi aromate gata mixate, marinata pentru carne, etc.;
snack-uri sanatoase care te vor salva atunci cand iti este foame – pungute cu nuci si seminte gata portionate, fructe spalate puse intr-un recipient, legume spalate si taiate din care te poti servi rapid (telina apio, castravete, rosii cherry intregi, morcov, etc.).
Deja parca lucrurile suna mai interesant, nu-i asa? Daca ti-am starnit interesul, urmareste-ma mai departe sa vezi ce se ascunde in spatele acestui concept destept ce presupune pregatirea mancarii in avans.

De ce ar trebui sa imi pregatesc din timp mancarea?
Problema majoritatii dintre noi este ca nu avem mancarea pregatita din timp, incepem sa simtim foame, amanam momentul servirii mancarii, ne infometam, iar apoi suntem dispuse sa mancam orice vedem cu ochii. In momentul in care glicemia scade, suntem deshidratate si nivelul de nutrienti din corp este foarte mic, in corpul nostru se activeaza rapid instinctul de supravietuire, iar acesta ne cere sa ii dam orice mancare, necontand daca e sanatoasa sau nu. Ei bine, ceea ce vreau sa te invat e cum sa faci alegeri corecte pentru tine si sanatatea ta, iar un pas important prin care poti face asta e sa te asiguri ca nu iti este niciodata foame si ca ii dai corpului tau ceea ce are nevoie. Pentru a nu iti fi foame, desigur, trebuie sa ai mancare la dispozitie si sa o pregatesti in avans. Crede-ma, corpul tau iti va multumi pentru asta.
Ce tipuri de mancaruri le pot pregati in avans?
Poti pregati orice tip de mancare ce se pastreaza bine in frigider si are gust bun dupa 1-2-3 zile. Carnea gatita, legumele coapte sau legumele la tigaie, supele, sosurile, nucile, salatele de vinete, de boeuf, legumele taiate bastonase, deserturi sanatoase, pastrate in caserole, sunt minunate ca si baza pentru retetele tale de meniurile gatite in avans.
Intr-adevar, nu poti pregati in avans totul. Legumele moi, fructele taiate, salatele gata preparate cu frunze si legume nu sunt o varianta care sa reziste mai mult de 1 zi la frigider, dar pe acestea le poti pregati cu o seara inainte, si le poti lua cu tine la serviciu.
Un punct important de mentionat este sa alegi sa gatesti mancaruri al caror gust sa iti placa si a doua si a treia zi, pentru a te putea bucura 100% de acest tip de pregatire si pentru ca investitia ta de timp si bani sa fie de real folos.
Cum sa fim eficiente in a ne pregati mancarea din timp
Alege cutii/caserole de depozitare de calitate
E foarte important atunci cand alegi cutiile de depozitare pentru mancarea ta, sa le alegi pe acelea de calitate, care sa nu iti schimbe gustul mancarii, recipiente pe care le poti incalzi, care sa nu rugineasca, sa nu fie facute din materiale toxice pentru corp. Preferatele mele sunt recipientele din sticla inchise etans, pentru ca simt ca mancarea isi pastreaza gustul si prospetimea, si pe acestea le recomand.
Alege-ti din timp retetele si creaza-ti meniul
Cauta retete cat mai simple, cat mai rapide si programeaza-ti meniul pentru zilele ce urmeaza sau, de ce nu, pentru intreaga saptamana. Fa cumparaturile pentru tot ceea ce ai nevoie atunci cand gatesti, sa nu iti lipseasca nimic atunci cand te apuci de treaba.
Programeaza-ti timp pentru gatit
Acest pas este extrem de important. Daca nu ne programam timpul pentru a pregati mancarea, nu vom putea sa ne tinem de acest nou obicei pe care vrem sa il integram in rutina noastra. Pentru a optimiza timpul de gatit, poti folosi atat cuptorul cat si aragazul in acelasi timp, si astfel vei reduce timpul pe care il petreci in bucatarie. Dupa ce trece perioada de acomodare, crede-ma, va deveni o placere sa gatesti, sa faci ceva sanatos pentru tine si familia ta.
Depoziteaza mancarea in recipiente separate
Iti recomand sa nu depozitezi un meniu intreg in aceeasi caserola, exceptie facand situatia in care meniul respectiv il consumi a doua zi. Daca doresti sa mananci din mancarea respectiva in urmatoarele zile, cel mai bine ar fi ca fiecare tip de mancare sa fie depozitat intr-o caserola separata, pentru a evita riscul contaminarii si stricarii mancarii.
Ar trebui sa imi pregatesc mancarea in avans daca nu imi place sa mananc mai multe zile din aceeasi mancare?
Aceasta a fost intrebarea pe care mi-am pus-o si eu, pentru ca nu imi place sa mananc mai multe zile din acelasi tip de mancare. Ce am descoperit este ca putem jongla cu preparatele. De exemplu putem gati pui la cuptor pe post de mancare pregatita in avans, iar din el sa facem intr-o zi un meniu din pui si o garnitura (legume la cuptor de exemplu), in alta zi o salata de cruditati cu pui, iar daca ne mai ramane, putem sa il taiem marunt si folosi intr-o tocanita rapida cu legume.
La inceput poate parea o bataie de cap, dar dimpotriva, ne salveaza foarte mult timp atunci cand ne intoarcem de la lucru si deschidem frigiderul infometate, tot ce trebuie sa facem e sa ne incalzim mancarea, sau sa combinam cateva ingrediente si sa servim o masa savuroasa.
Ca in orice alta schimbare, e nevoie de o constientizare, iar aici vorbim despre constientizarea faptului ca sanatatea noastra ar trebui sa fie pe locul 1, pentru ca ne influenteaza intreaga viata. Daca nu avem sanatate, nu ne putem bucura de familia noastra, nu ne putem face treaba bine la serviciu, viata noastra personala are de suferit. Alege sa aduci sanatatea in top 3 cele mai importante valori ale tale, si vei vedea cum viata ta se schimba si devine din una banala, in una plina de energie, vitalitate, bucurie.
Priveste gatitul acasa ca pe o actiune de iubire fata de propria persoana. Da, pregatitul mancarii necesita timp, dar este un timp pe care il petreci PENTRU TINE. Asa cum sunt si plimbarile, yoga, meditatiile sau mersul la sala, pregatirea mancarii e o modalitate simpla de a investi timp pentru tine si sanatatea ta. Asa ca da drumul la muzica, ia ustensilele de gatit in mana, apuca-te de treaba si fii mandra de tine ca iti rezervi timp sa ai grija de tine asa cum trebuie si sa ii dai corpului tau necesarul de nutrienti de care are nevoie.