Caută
  • Marilena Cristea

Cum sa iti imbunatatesti rapid starea de spirit pentru a te bucura de fiecare moment al vietii tale

Actualizată în: 4 Nov. 2019


Fiecare din noi avem zile mai bune si zile mai putin bune, momente in care suntem fericite si optimiste si momente in care parca purtam greutatea lumii pe umeri. Iar momentele in care nu suntem in apele noastre pot fi cauzate de lucruri marunte sau lucruri mari, de evenimente din prezent sau de amintiri din trecut, ce ne vin in minte si ne rascolesc. Sunt sigura ca stii despre ce vorbesc si ca atunci cand te simti coplesita de starile negative, iti vine uneori sa urli, sa plangi sau sa te certi cu toata lumea. Toate trecem prin emotii de acest gen, ele fac parte din viata de zi cu zi, important este felul in care gestionam aceste stari, pentru a nu le lasa sa ne strice zilele.

Ce sunt emotiile?

Daca aruncam o privire in Dex, emotia este definita ca o reactie afectiva puternica (si uneori neasteptata) de placere sau de neplacere, adesea cu bruste si puternice modificari in activitatile oganismului si in care oglindeste atitudinea individului fata de realitate.

Eu privesc emotiile ca pe reactii fluide si trecatoare, care se manifesta brusc, intens, iar apoi descresc in intensitate. Ele sunt mesaje din partea creierului, care a detectat intr-un anumit eveniment o amenintare sau o bucurie.

Emotiile pozitive sunt bune, iar cele negative sunt rele?


Emotiile nu sunt bune sau rele, ele doar sunt, si e important sa invatam sa nu ne atasam atat de mult de ele, ci sa le dam voie sa curga prin noi si sa vedem ce vor sa ne transmita, fara sa le ignoram. Fiecare emotie aduce cu ea un mesaj, o lectie, daca suntem dispuse sa ascultam ce vrea sa ne spuna.

Traim intr-o lume care fuge de emotiile negative cat mai mult. Citim carti, urmarim emisiuni, ascultam oameni care ne invata sa ignoram emotiile negative, sa nu le luam in seama, sa ne autosugestionam ca de fapt totul este bine, mai pe scurt: sa ascundem emotiile sub pres. Cred ca stim foarte bine ce se intampla la un moment dat cand se strang prea multe emotii ignorate, ele dau pe dinafara si ne coplesesc.

M-am confruntat de multe ori cu situatii in care ori imi ignoram emotiile negative, pentru ca erau in disonanta cu ceea ce credeam ca trebuie sa fiu eu ca femeie, sau le ascundeam sub pres spunandu-mi ca nu ma pot ocupa de ele acum, si ca le va veni randul, iar de fiecare data cand faceam asta, emotiile deveneau si mai puternice, si mai revoltate pentru ca am refuzat sa le ascult. Pe parcursul timpului am invatat sa le ascult ca si cum mi-as asculta o prietena care imi spune o poveste, fara a ma lasa coplesita de povestea respectiva. Iar pe langa asta, am invatat sa fac anumite lucruri atunci cand sunt in pase proaste, pentru a iesi rapid din starile respective.

5 tehnici prin care iti poti imbunatati starea de spirit rapid:

Iti voi povesti in cele ce urmeaza cateva trucuri ce te vor ajuta sa iti gestionezi emotiile negative si sa iti imbunatatesti starea de spirit rapid, pentru a te putea bucura de fiecare zi a vietii tale, asa cum meriti cu adevarat sa o faci.

1. Fa exercitii de respiratie

Poate suna prea banal, dar exercitiile de respiratie pe cat sunt de simple, pe atat sunt de eficiente. Atunci cand suntem in stare de stres, in corpul nostru se declanseaza reactia “lupta sau fugi” (“fight or flight”), iar pe langa alte schimbari fizice menite sa ne aduca in starea de lupta sau fuga, respiratia noastra devine rapida si superficiala. Din acest motiv e foarte important sa ne aducem aminte sa respiram profund si constient.

Un exercitiu excelent de respiratie este respiratia 5-5-5, care inseamna sa inspiri pentru 5 secunde, sa iti tii respiratia pentru 5 secunde si sa expiri pentru 5 secunde. Fa acest exercitiu de 5 ori consecutiv si repeta-l de 3 ori pe zi. Vei vedea ca te vei simti mult mai relaxata.

2. Fa miscare

Intotdeauna cand sunt intr-o stare apasatoare, ma ajuta enorm daca fac miscare, iar activitatile mele preferate sunt rebounding si mersul pe jos pe distante lungi. Chiar daca nu iti place sa faci sport, te incurajez sa iesi la o plimbare lunga, deoarece acest lucru iti poate schimba starea de spirit foarte repede.

Tony Robbins mentioneaza in toate cursurile si cartile lui cat de important este sa ne schimbam fiziologia corpului, pentru a ne schimba starea de spirit. Si cum putem face acest lucru cel mai usor? Punandu-ne corpul in miscare. Atunci cand ne miscam si ne schimbam fiziologia corpului, automat si starea mentala si emotionala se schimba, ajutandu-ne sa ne deblocam din starile negative.

3. Mergi in natura

Uneori cea mai buna solutie la orice problema este sa mergi in natura, sa te plimbi sau pur si simplu sa te asezi pe iarba. De fiecare data cand simt ca ma coplesesc problemele, aleg sa merg in natura pentru ca acolo simt ca ma incarc. Ciripitul pasarilor, aerul curat, soarele, verdele, fosnetul copacilor, toate imi limpezesc mintea si imi linistesc sufletul. Iti recomand sa mergi la o plimbare printre copaci cel putin o data pe saptamana si sa te bucuri de deconectarea de probleme, pe care ti-o ofera natura si pe reconectarea cu propria fiinta.

4. Asigura-te ca nu iti este foame si/sau sete