Fiecare dintre noi am folosit mancarea pe post de recompensa sau confort cel putin o data in viata. De ce facem acest lucru? De cand am fost mici am fost invatati de parintii nostri sa fim recompensati prin mancare atunci cand facem o fapta buna. De asemenea ne folosim de mancare pentru a umple goluri afective, crezand ca astfel vom trece mai usor peste emotiile negative care ne coplesesc. Adu-ti aminte cand ai trecut ultima data printr-un eveniment negativ, cat de mult ti-a impactat acesta felul in care te alimentai? Experienta mea a fost ca atunci cand treceam prin situatii dificile, incercam sa umplu acel gol afectiv, acea durere, consumand alimente nesanatoase. Pe vremea aceea nu imi dadeam seama cat de mult rau ii faceam corpului meu, pana cand acest tip de alimentatie bazata pe emotii mi-a cauzat probleme de sanatate, din cauza cantitatii de “junk food” consumata. Starea mea de spirit era asa si asa, drept urmare si starea mea fizica era la fel, si se degrada de pe o zi pe alta.
Pentru ca am reusit sa ma eliberez, vreau sa impartasesc aceste informatii cu tine, pentru a te putea ajuta sa iesi din acest cerc vicios.
Ce este mancatul emotional?
Mancatul pe fond emotional se refera la actul de a raspunde la emotiile dificile sau la cele pozitive, recurgand la consumul de alimente, chiar si atunci cand in corp nu exista o foame fizica. Desi acest termen se refera de multe ori la a folosi mancarea pe post de ajutor pentru a putea depasi emotiile negative, mancatul emotional se refera si la a manca pentru a sarbatori o reusita sau pentru a amplifica o stare deja pozitiva.
Mancatul emotional sau foamea emotionala este o pofta de a consuma mancaruri bogate in calorii si carbohidrati, dar cu valoare nutritionala minima. Mancarurile la care poftesc persoanele care mananca emotional sunt denumite “comfort foods” sau mancaruri care aduc un confort emotional, cum ar fi inghetata, prajiturile, ciocolata, chips-urile, cartofii prajiti, pizza.
Ce inseamna libertatea pentru tine?
Valoarea de baza a programului WildFit este libertarea, intrucat acest concept a fost creat pentru a ajuta oamenii sa obtina adevarata libertate in alimentatie. Datorita faptului ca acest program functioneaza nu doar la nivel fizic, ci si mental si emotional, oamenii ce il urmeaza reusesc sa obtina libertate si in alte aspecte ale vietii lor.
Mancatul emotional este una din cauzele ce ne determina sa ne pierdem libertatea in ceea ce priveste mancarea. Sentimentele si emotiile sunt parte din viata noastra, fie ele bune sau rele, toate au un anumit scop. Felul in care raspunzi la aceste sentimente sau emotii determina calitatea vietii tale. A manca emotional este a consuma mancare ca raspuns la sentimentele tale, nu pentru ca ti-ar fi cu adevarat foame. Aceasta senzatie ar putea parea ca are legatura cu foamea fizica, dar acest lucru nu este adevarat deloc. Daca te intrebi de ce, te rog sa te gandesti cand ai mancat ultima data telina apio cand ai fost foarte stresata sau cand incercai sa te recompensezi pentru o reusita?
Care e cercul in care ne invartim atunci cand mancam emotional?
Acest cerc este un tipar comportamental care se repeta si face lucrurile mai dificile pentru noi, pentru ca ne induce o stare de neputinta, de lipsa de putere in fata emotiilor noastre.
1. Declansarea – este primul pas din acest cerc vicios.
Se produce un eveniment care declanseaza o emotie specifica, iar aceasta emotie declanseaza nevoia de a manca. Nu situatia in sine este cea care declanseaza acest lucru, ci raspunsul emotional la aceasta situatie – felul in care noi percepem ceea ce ni se intampla.
Cateva exemple concrete in acest sens sunt:
Ma simt stresata -> vreau ceva dulce
Ma simt stresata -> vreau o ceasca de cafea
Ma simt trista -> imi e pofta de inghetata
Vreau sa ma recompensez pentru ca am fost cuminte -> merit o ciocolata
Vreau sa sarbatoresc o reusita -> vreau sa beau o bautura alcoolica
Ma simt melancolica -> vreau sa mananc prajitura preferata ce mi-o facea mama cand eram mica
2. Mancatul compulsiv – aceasta este etapa in care mananci in cantitati mari.
Un patratel de ciocolata nu este suficiet, e nevoie de o tabla intreaga de ciocolata pentru a satisface foamea emotionala. O felie de tort nu este destul, ci mancam si a doua sau a treia felie, iar apoi bem un suc cu indulcitori, si apoi mancam si un “junk food” sarat. Odata pornita pe aceasta cale, parca nu te poti opri.
3. Regretul – aceasta este partea cea mai dificila din acest cerc, deoarece incepi sa te autoinvinovatesti, sa regeti tot ceea ce ai facut, sa simti ca nu ai nicio stapanire de sine.
Acesta determina urmatorul pas din cercul vicios, si anume:
4. Deprivarea – simti ca te cuprinde o rusine imensa si iti spui ca nu vei mai face niciodata acest lucru, incepi sa te restrictionezi in ceea ce priveste alimentele pe care le mananci, si astfel intrii din nou in cercul vicios.
Cum rupem cercul vicios?
Vestea cea buna este ca poti rupe acest cerc vicios care te determina sa mananci emotional, si iti voi povesti mai jos cum poti face acest lucru:
1. Mananca. Nu sta infometata.
S-ar putea sa spui “eu exact invers incerc sa fac, sa nu mananc, iar tu imi spui sa mananc?!”. Ma refer la a manca alimente care au un aport crescut de nutrienti. Atunci cand ne hranim cu “junk food”, corpul nostru nu are din ce sa isi ia nutrientii de care are nevoie, astfel ne vom simti in continuare infometati, desi suntem cu stomacul plin.
Pentru a putea face diferenta dintre foamea emotionala si foamea adevarata, este necesar ca nivelul tau de glicemie sa fie unul stabil. Atunci cand glicemia noastra scade semnificativ, apare foamea de glicemie scazuta, si simtim nevoia sa mancam tot ce gasim in frigider. Pentru a evita sa ajungi in acel punct, e important sa mananci si sa nu te infometezi. Atunci cand reusesti sa ii dai corpului tau aportul de nutrienti de care are nevoie, iti rezolvi foamea cauzata de glicemia scazuta si foamea cauzata de stomacul gol, iar acest lucru va face mult mai usoara rezolvarea foamei emotionale. Te invit sa citesti mai multe despre cele 6 Tipuri de foame, dand click aici.
2. Gestioneaza-ti stresul
Stresul este unul din cei mai mari factori care determina mancatul emotional. Cand apare in viata ta o situatie dificila, incearca sa cauti partea pozitiva a lucrurilor. Practica recunostinta, si aminteste-ti ca in fiecare problema exista o oportunitate de crestere, de dezvoltare, si situatiile dificile din viata ta nu sunt menite sa de doboare, ci sa te faca mai puternica. Fa schimbari de 2mm in felul tau de a vedea lucrurile si de a reactiona la factorii stresanti, acesti pasi mici vor schimba traiectoria vietii tale. Viata se intampla pentru tine, nu impotriva ta.
Mai jos gasesti cateva sugestii de activitati care te-ar ajuta sa fii mai relaxata:
Mergi la o plimbare pe jos
Scrie in jurnal tot ceea ce te framanta
Mediteaza
Citeste o carte
Asculta muzica preferata
Danseaza
Mergi mai des in natura
3. Trateaza-te cu bunatate
Aminteste-ti sa te tratezi pe tine insati cum ai trata-o pe cea mai buna prietena a ta, cu rabdare, bunatate, iubire, intelegere. De fiecare data cand ne autoinvinovatim si purtam discutii interioare negative vis-à-vis de propria persoana, nu facem decat sa ne autopedepsim. Ne facem noua insine viata grea, in loc sa o facem frumoasa si plina de zambete. Cu prietena ta cea mai buna nu ai vorbi urat, nu ai injosi-o si nu ai pedepsi-o, de ce ai face asta cu tine insati? Puterea e in mainile tale, rupe cercul vicios astazi.
De ce este acest pas atat de important? Deoarece toata aceasta vina, nemultumire fata de propria persoana si presiune ce o punem pe noi insine, ne determina sa mancam emotional. E important sa realizezi ca a manca emotional nu are nicio legatura cu lipsa propriului control sau cu vointa.
4. Observa-ti gandurile si comportamentul
Cand simti ca se declanseaza mancatul compulsiv, in loc sa simti rusine, concentreaza-te pe a gasi care este sursa care cauzeaza acest comportament. Odata gasita sursa, vei putea sa rezolvi aceasta problema intr-un mod constructiv. Fiecare interactiune pe care o ai cu mancarea poate fi o experienta de invatare pentru tine. Analizeaza care sunt gandurile tale atunci cand mananci si cum te autoconvingi sa mananci un anumit aliment atunci cand esti stresata, necajita sau fericita?
5. Practica recunostinta
Adu mai multa bucurie in viata ta de zi cu zi. O meriti. Uita-te in jurul tau si gandeste-te sincer pentru ce esti recunoscatoare. Iti recomand cu caldura sa iti faci un jurnal al recunostintei si sa scrii in el zilnic cel putin 3 lucruri care te-au facut fericita de cand te-ai trezit pana cand te-ai pus seara in pat. Cu cat iti vei petrece ziua cautand lucruri pentru care sa fii recunoscatoare, cu atat vei vedea ca starea ta de spirit se va imbunatati semnificativ, si vei descoperi ca bucuria o gasim in lucrurile mici ce ni se intampla in fiecare zi.
Ce poti face mai departe?
Asa cum spune si T. Harv Eker, primul pas al schimbarii este constientizarea. Nu poti schimba nimic daca nu stii ca acel ceva exista. Fara constientizare, schimbarea adevarata nu se poate produce.
Noi am observat cu usurinta ca cele mai mari schimbari se produc atunci cand facem parte dintr-o comunitate care ne sustine si ne incurajeaza.
Acest lucru il facem noi prin programul WildFit90, suntem alaturi de oameni, ii sustinem, le aducem informatii concrete, ii ajutam sa aibe constientizari, sa isi schimbe mentalitatea cu privire la mancare, sa manance sanatos, sa isi redobandeasca sanatatea si sa devina liberi din punct de vedere alimentar. WildFood90 nu este o dieta, ci un stil de viata, iar daca ti-am starnit curiozitatea, te invit sa citesti mai multe despre acest program, dand click aici.