top of page
Caută

Exercitiul aerobic vs exercitiul anaerobic - Provocare pentru sanatate


E Duminica seara si iti dai seama ca nu ai facut sport de cateva zile, dar le-ai promis prietenilor ca iesi cu ei in oras. Ce alegi sa faci inainte de a iesi – o sesiune de HIIT-uri, iti scoti cainele la o plimbare rapida sau mergi singura la o tura de alergat lejer?

Catelul tau s-ar bucura enorm de atentia ta, totodata tie ti-ar prinde bine si sa mergi singura sa alergi in aer liber si sa te deconectezi, dar imediat iti vine in minte faptul ca s-ar putea sa trisezi daca alegi vreuna din variantele acestea.

Totusi plimbatul sau alergatul lejer nu se compara cu o serie de intervale rapide si solicitante in care simti cu adevarat ca intregul corp e pus la treaba. Iar pana la urma tot transpiratul si respiratiile greoaie ar trebui sa insemne o activitate fizica mai buna, nu?

Ai fi surprinsa, dar nu neaparat. Diferenta dintre HIIT-uri si o tura de alergat lejer tine de diferenta dintre exercitiul anaerobic si cel aerobic.

Care e diferenta dintre exercitiile aerobice si cele anaerobice?

Cea mai mare diferenta dintre sanatate si conditia fizica se rezuma la intelegerea distinctiei dintre exerciile aerobice si cele anaerobice, intre rezistenta si putere. Aerobic inseamna “cu oxigen” si se refera la exercitiul moderat sustinut de-a lungul unei perioade de timp. Sistemul aerobic este sistemul tau pentru rezistenta si cuprinde inima, plamanii, vasele de sange si muschii. Daca iti activezi sistemul aerobic printr-o dieta adecvata si sport, combustibilul principal pe care il vei arde va fi grasimea.

Cateva exemple de exercitii aerobice sunt:

  • Mersul pe jos

  • Jogging

  • Inotul

  • Drumetiile

  • Clasele de aerobic

  • Dansul

  • Schiatul

  • Yoga

Pe de alta parte, anaerobic inseamna literalmente “fara oxigen”, si se refera la exercitiile care produc explozii scurte de energie. Exercitiile anaerobice ard glicogen ca principal combustibil, in timp ce determina corpul sa inmagazineze grasime. Genetica joaca un rol in capacitatea corpului tau de a arde grasime si, in realitate, unele persoane se nasc cu un sistem aerob performant, complet functional. Acestea sunt persoanele pe care le invidiem si care aparent pot manca orice fara sa se ingrase vreun gram.

Iata cateva exemple de exercitii anaerobice:

  • Ridicarea de greutati

  • HIIT-urile (Hight-Intensity Interval Training)

  • Sprint (alergat rapid)

  • Tenis

  • Basket

Activitatile aerobice ne dau un ritm cardiac mai scazut, pe cand cele anaerobice ne cresc mult ritmul cardiac.

Impactul exercitiilor anaerobice asupra corpului

Cei mai multi oameni din ziua de astazi duc o viata plina de stres, avand un program foarte incarcat, iar acest lucru combinat cu felul in care aleg sa faca exercitii fizice, ii determina sa isi invete metabolismul sa fie mereu intr-o stare anaerobica si sa arda glicogen ca sursa principala de energie. Atunci cand nivelul glicogenului devine foarte scazut, metabolismul invatat cu starea anaerobica recurge la a doua sursa de combustibil: zaharul din sange. Acest lucru perturba nivelul de sanatate si vitalitate al corpului.

Exercitiile anaerobice iti consuma zaharul din sange, pe care l-ai putea folosi pentru alte activitati, drept urmare ajungi sa simti efectele negative ale acestui lucru rapid. Sistemul tau nervos necesita folosirea a doua treimi din zaharul din sange, iar deficitul creat de exercitiile anaerobice pot cauza probleme neuromusculare precum dureri de cap sau dezorientare.

Mai jos vei gasi o lista de simptome strans legate de excesul de exercitii anaerobice:

  • Oboseala

  • Accidente recurente in timpul exercitiilor fizice

  • Glicemie scazuta

  • Depresie si anxietate

  • Metabolism cu probleme

  • Sindrom premenstrual

  • Probleme circulatorii

  • Incheieturi intepenite

Traim intr-o societate care este excesiv anaerobica si insuficient aerobica, iar acest lucru ne impacteaza sanatatea intr-un mod negativ. In societatile moderne, industrializate, oamenii devin tot mai putin activi fizic. Daca acum doar cativa zeci de ani, cei mai multi oameni isi indeplineau sarcinile zilnice fiind activi fizic, astazi mergem la sala pentru a compensa lipsa activitatii fizice de peste saptamana. Aceasta activitate fortata o denumim exercitiu. Din pacate foarte multe persoane care au cele mai bune intentii fata de propriul corp, inclusiv atletii, devin mai putin sanatosi prin aceste tipuri de exercitii. Care e motivul? Din dorinta noastra de a obtine rezultate in cel mai scurt timp, cream un dezechilibru intre sanatate si exercitiile fizice, si apoi traim cu consecintele.

Care e solutia?

Sanatatea si conditia fizica trebuie sa mearga mana in mana. Dr. Philip Maffetone in “The 1,000-Mile Race of Life: How to be Healthy and Fit” (“Cursa vietii de 1500 de kilometri: cum sa fii sanatos si in forma") ne spune ca acest lucru il putem infaptui intelegand ca orice program de exercitii presupune un start de la o baza aerobica – o perioada de timp in care intreg programul de exercitii sa se bazeze exclusiv pe activitatea aerobica, fara nici un fel de exercitii anaerobice. Aceasta perioada poate dura de la minim 2 pana la maxim 8 luni, timp in care sistemul aerobic este dezvoltat si utilizat la maxim, iar dupa aceasta perioada urmeaza exercitii anaerobice de 1-2-3 ori pe saptamana.

Dezvoltarea adecvata a sistemului aerobic nu te va ajuta doar sa fii un sportiv mai bun, dar te va ajuta sa arzi si grasimile de pe solduri si sa iti imbunatatesti sistemul imunitar si iti va da mai multa energie.

Marea majoritate a oamenilor incearca sa isi forteze corpul dincolo de ritmul lor cardiac ideal si isi petrec timpul facand gimnastica intr-o stare anaerobica. Daca nu ai pus de la inceput bazele unui sistem aerobic, toate exercitiile pe care le vei face, vor fi in detrimentul rezistentei tale fizice. Cei mai multi incearca sa faca exercitii fizice pastrand un ritm cardiac maxim, crezand ca astfel vor fi in plina forma, dar exercitiile fizice la o astfel de intensitate, facute pe perioade lungi sunt in detrimentul organismului si s-ar putea ca acei oameni sa fie „in forma”, dar sa isi piarda treptat sanatatea.

Pentru a satisface solicitarea imediata de sange pe care o presupune un exercitiu anaerobic foarte intens la nivel muscular, organismul preia sangele din organele vitale cum ar fi ficatul si rinichii. Aceste organe pierd o mare parte din oxigen, care duce la scaderea vitalitatii lor si chiar la distrugerea acestora.

Secretul este sa iti antrenezi metabolismul astfel incat sa actioneze intr-un mod aerobic in permanenta, iar astfel corpul tau va putea sa arda grasimile depozitate. Din dorinta de a elimina toate grasimile din regimul alimentar, cei mai multi oameni isi determina organismul sa intre intr-o stare de urgenta (in Wildfit o denumim „vine iarna”), in care incepe sa inmagazineze si mai eficient grasimile. Atunci cand oamenii fac marea greseala de a se infometa, in momentul in care revin la vechiul stil de alimentatie, corpul lor acumuleaza si mai multe grasimi si pun la loc mai mult decat au slabit.

Provocare

Acum ca ai aflat care e diferenta dintre exercitiile aerobice si cele anaerobice si felul in care acestea iti impacteaza corpul, te provoc sa incepi sa pui bazele sistemului tau aerobic, pentru a iti creste rezistenta fizica, imunitatea, nivelul de energie, vitalitatea. Te provoc ca de astazi sa iti folosesti puterea intentiei si sa incepi sa faci miscare, dar nu o miscare ce te-ar epuiza, ci una care sa iti aduca o stare de bine. Pune-ti ca target sa faci 10.000 de pasi pe zi si, te rog, revino cu un mesaj si spune-mi daca vezi vreo imbunatatire in starea ta zilnica si in felul in care arata corpul tau.

Live Free!


2.982 afișări2 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page