Caută
  • Marilena Cristea

Ce sunt sezoanele WildFit si de ce acestea te vor ajuta sa iti recapeti sanatatea, energia si corpul

Actualizată în: 4 Nov. 2019


De multe ori m-ai auzit ca am vorbit in articole despre sezoanele Wildfit, si m-am gandit sa iti dau mai multe detalii despre ele.

Ce sunt sezoanele Wildfit?

De mii de ani incoace, stramosii nostri au trait alimentandu-se in functie de sezoane. Acest lucru ne indica faptul ca a manca in functie de alimentele disponibile la un moment dat intr-un anumit sezon este un lucru cat se poate de natural. Faptul ca in ziua de astazi gasim iarna in supermarket alimente pe care in mod normal stramosii nostri nu le-ar fi gasit in natura, ne pune un semn de intrebare.

Cu toate acestea, sezoanele Wildfit (primavara, vara, toamna si iarna), nu sunt sezoane propriu-zise cu care noi suntem obisnuiti, ci modalitati de alimentare diferita. A manca in functie de sezoane inseamna a evita sa mananci mereu aceleasi tipuri de mancare. Inseamna a cauta o varietate mai larga de surse de mancare si a combina diferit mancarurile.

Faptul ca nu avem varietate in alimentatie – mai ales in ceea ce priveste legumele, ne poate produce:

  • O acumulare de toxine care sunt prezente in mod natural sau nenatural in aceste mancaruri

  • O lipsa de nutrienti, vitamine si minerale care s-ar putea sa nu fie prezente in alimentele pe care le mancam in mod repetat

Care sunt sezoanele Wildfit si cum sa ne alimentam in fiecare sezon?

1. Primavara Wildfit

Este un sezon de abundenta, marcat de ploi multe, vanat intensiv si plante si legume verzi.

Atunci cand esti in acest sezon, este recomandata cresterea consumului de legume verzi, a proteinelor de calitate (carne, peste gras, fructe de mare), a grasimilor sanatoase (nuci, avocado, ulei de masline, ulei de cocos) si a cantitatii de apa, si, de asemenea reducerea semnificativa sau eliminarea completa a alimentelor dulci (inclusiv a indulcitorilor articifiali), a zaharului sau carbohidratilor.

Aceste modificari in alimentatie ii comunica organismului faptul ca “iarna s-a sfarsit” si ca nu mai este necesar ca acesta sa depoziteze grasime si apa. Este un sezon excelent pentru pierderea in greutate si scaderea procentului de grasime din organism.

2. Vara Wildfit

Si acesta este un sezon de abundenta, dar cu vanat mai putin intensiv si cu o crestere in consumul de alimente care contin carbohidrati.

Acesta este un sezon excelent pentru a face efort fizic, exercitii de forta si rezistenta. Este recomandata reducerea consumului de proteine animale si de grasimi sanatoase si cresterea consumului de radacinoase (cartof dulce, morcov, pastarnac, sfecla rosie, etc) si a fructelor de padure.

3. Toamna Wildfit

Un alt sezon de abundenta, cu un vanat sim ai putin intensiv, dar cu o varietate mult mai larga de fructe.

In acest sezon de concentram mai mult pe reducerea consumului de carne si pe cresterea consumului de fructe proaspete. Fructele se consuma pe stomacul gol, dimineata, iar acestea ne aduc aportul de vitamine, minerale, apa, si zaharuri naturale (fructoza).

Acest sezon, in care creste consumul de zahar (chiar daca este din surse naturale), activeaza in corp senzatia ca “vine iarna”, iar mesajul care ajunge in corp este ca trebuie sa isi faca provizii. De aceea vei observa urmatoarele modificari pe care corpul le face pentru a se pregati pentru sosirea iernii:

  • Corpul cere mai mult zahar

  • Corpul cere mai multa mancare

  • Corpul acumuleaza grasime si retine apa

4. Iarna Wildfit

Un sezon de foamete, cu putine plante disponibile si foarte putina carne.

Acesta este sezonul pentru care corpul nostru se pregateste intreg anul, si cu predilectie vara si toamna. Desi ar parea un sezon excelent pentru pierderea in greutate, nu este, deoarece corpul percepe insuficienta mancarii si refuza sa dea drumul grasimilor. Din acest motiv dietele hipocalorice streseaza organismul si il duc intr-o stare in care corpului ii e frica sa nu moara de foame. Acest lucru poate determina cresterea in greutate sau diminuarea scaderii in greutate si o stare de letargie si depresie.