top of page
Caută

Ce este cetoza (ketoza) si de ce ar trebui sa stii despre ea?

Actualizată în: 15 apr. 2021


Cetoza este un proces metabolic prin care corpul trece de la consumul de zahar, la consumul de grasime, pentru a produce energie. Atunci cand spunem zahar, ne referim atat la toate tipurile de dulciuri care contin zahar procesat, cat si la sursele naturale de zahar (fructe, legume dulci, radacinoase, miere, sirop de artar, etc), si la fainoase si cartofii albi.

Corpul uman foloseste zaharul ca sursa esentiala de energie, nefolosind grasimile, pe care le acumuleaza. Glucoza este cea mai usoara molecula pe care corpul o poate transforma si folosi pe post de energie. Deci corpul e predispus sa aleaga zaharul in detrimentul oricarei alte surse de energie.

In cazul alimentatiei fara niciun tip de zahar, corpul nu mai are la dispozitie glucoza pentru a produce energie, iar cetoza se produce atunci cand ficatul nostru metabolizeaza acizii grasi (arde grasimea), in absenta zaharului, transformand moleculele in cetone. Cetonele respective sunt eliberate in sange, si astfel corpul le foloseste pentru a isi asigura nivelul optim de energie.

Pancreasul nostru produce 2 hormoni antagonici: insulina si glucagon.


  • Insulina este un hormon cu rol de depozitare si, prin intermediul ei, este redusa cantitatea de glucoza din sange, atunci cand nivelul acesteia este crescut.

Insulina faciliteaza patrunderea glucozei in celule, pentru a o folosi pe post de energie si pentru a transforma surplusul de glucoza si a il depozita in tesutul adipos.


  • Glucagonul are rolul de a ridica nivelul glicemiei, fiind un hormon catabolic, ce faciliteaza arderile.

Glucagonul transforma moleculele complexe in molecule simple, pentru ca organismul sa le poata folosi pe post de sursa de energie. Atunci cand nu ii mai dam corpului zahar, pancreasul nostru scade productia de insulina si creste productia de glucagon, facilitand astfel arderea grasimilor.

Corpul uman este foarte inteligent si are nevoie de o scurta perioada de timp pentru a se adapta noii stari metabolice si pentru a invata de unde isi primeste energia. Nu are nevoie de zahar sau carbohidrati, ci va arde cetonele.

Printre beneficiile cetozei se numara:


  • arderea grasimilor vechi, pe care le purtam in corpul nostru de ani de zile;

  • un nivel constant de ardere a grasimilor, ceea ce determina un nivel constant de energie in corp pe parcursul zilei, fara a mai avea urcusuri si coborasuri ca si in cazul consumului de zahar;

  • scaderea in greutate, pentru ca de asemenea se produce reglarea hormonilor care determina acumularea de grasime;

  • senzatia de satietate si reducerea poftelor, care ne ajuta sa ne ascultam corpul si sa ne dam seama ce tip de senzatie de foame avem (va amintiti cele 6 tipuri de foame mentionate in articolele anterioare?);

  • reglarea nivelului de zahar din sange;

  • ii dam pancreasului nostru o pauza dupa ani de zile in care l-am pus la lucru;

  • claritate mentala;

  • reducerea inflamatiilor din corp, care cauzeaza cele mai multe boli cu care se confrunta oamenii in ziua de astazi.

Cetoza este unul din pasii programului nostru, folosit pentru curatarea corpului si arderea grasimilor vechi in care sunt depozitate atat toxine acumulate de ani de zile, cat si emotii blocate si traume.


Noi in WildFit NU credem intr-un stil de viata bazat DOAR pe alimentatia ketogenica, noi consideram ca trupul nostru trebuie sa treaca prin toate cele 4 sezoane alimentare pentru a putea beneficia de vindecare, sanatate, energie.


Iar aceasta este normalitatea. Asa functioneaza corpul uman pentru ca am vazut beneficiile pe care le aveau oamenii cand se inscriau in Programul de sanatate de 3 luni WidFit 90:


Pe langa faptul ca oamenii slăbesc într-un mod sănătos, fără înfometare și echilibrat până la 18 kg în 3 luni de zile, acestia se vindeca de diabet tip 2, dureri articulare, hipertensiune arteriala, dezechilibre hormonale, uter polichistic, dermatite, alergii, probleme de tranzit intestinal, probleme de colon, gastrite, probleme de imunitate, anemii și multe, multe altele.


Asa cum am spus, exista 4 sezoane alimentare, iar problema e ca oamenii de cand au aparut supermarket-urile isi petrec intreaga viata blocati intr-un singur anotimp, toamna cum il mai numim noi, iar acesta NU este unul de ardere de grasimi, ci unul in care corpul se pregateste de venirea ierinii si depune ca sa aiba de unde da jos.


Corpul stie cand sa faca schimbarea de la un sezon alimentar la altul datorita mancarii cu care il hranim, nu sunt necesare pastile pentru acest proces.


Daca simti ca a venit momentul sa faci o schimbare te invitam sa te inscrii si tu in program dand click aici. Cu noi vei invata exact cum arata fiecare sezon si care alimente vor determina corpul sa treaca de la un sezon alimentar la altul, in functie de obiectivul individual al fiecaruia.


Vom face detoxifieri, curatari emotionale si vom lucra atat la partea nutritionala cat si la cea psihologica, pentru ca acest program nu va fi pentru tine o dieta, ci il vom transforma in noul tau stil de viata.


👉 Ne poti urmari si pe retelele de socializare pentru a fi la curent cu noutati, sfaturi, idei de retete delicioase si nu numai. Pagina noastra este https://www.facebook.com/wildfood90


8.861 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page