Viata este suficient de dulce, nu e necesar sa adaugam zahar pentru a o face si mai dulce.
Daca te numeri printre persoanele care au scapat de dependenta de zahar, ai din partea noastra un sir lung de aplauze. Daca inca nu ai ajuns acolo, sa stii ca nu este prea tarziu, iar noi stim cum sa te ajutam sa indeplinesti acest lucru.
De ce ii spunem dependenta?
Pentru foarte multi dependenta este un cuvant negativ asociat cu substante puternice si se afla uneori sub incidenta unor legi stricte. Cu totii stim ca zaharul nu ne face bine, cu toate acestea continuam sa il consumam. De cand eram copii, am fost influentati sa privim dulciurile ca pe o metoda de recompensare pentru ca am fost cuminti sau am facut ceva bine.
Industria alimentara sustine de ani de zile acest obicei prin zeci de reclame pe care le gasim pretutindeni, astfel ne e impregnat adanc in minte mesajul ca trebuie sa ne recompensam cu ceva bun si dulce zi de zi, si ca zaharul ne aduce un avantaj sau un sprijin, fiind o sursa esentiala de energie.
Doar un biscuit, atat imi doresc..
Am sa iti povestesc experienta mea inainte de a urma programul Wildfit. In fiecare zi cand ma simteam coplesita emotional, aveam nevoie sa mananc ceva ce continea zahar. Aveam un tip de biscuiti fara lactoza la care recurgeam, si ii consideram perfecti pentru a imi potoli poftele. Nu ma uitam foarte mult pe ambalaje la vremea aceea, scria mare pe pachet faptul ca nu contin zahar si am luat-o de buna, fara sa citesc lista de ingrediente care continea substituenti ai zaharului. Ei bine, povestea mea era asa: voi manca doar 1 biscuit din pachet, pentru ca ma voi linisti si imi va trece pofta de dulce. Aveam senzatia ca daca il voi manca, ma voi simti mai bine si durerea mea emotionala va scadea. Acel biscuit parca ar fi fost salvarea mea si mi-ar fi diminua gravitatea problemelor prin care treceam. Porneam de la un biscuit si pana la urma ajungem sa consum intregul pachet. De multe ori nici nu imi dadeam seama ce faceam pentru ca mancam compulsiv, iar apoi ma simteam vinovata pentru acest lucru. Tristetea era ca incercam sa rezolv foamea emotionala, sa mananc pentru a imi umple golul emotional, dar acest lucru nu se rezolva niciodata prin mancare. (citeste mai multe despre tipurile de foame aici)
Acest lucru este valabil fie ca vorbim despre biscuiti, ciocolata, bomboane, inghetata, etc. Faptul ca avem convingerea ca exista un beneficiu de pe urma consumului de zahar, e ceea ce ne da o pofta imensa atunci cand incercam sa ne oprim din a manca dulciuri. Ideea de a ne lipsi de ceva care ne aduce placere sau sprijin ne sperie, devine de neconceput si o asociem cu o stare de tristete deplina.
O afinitate pentru dulce
Ca specie suntem predispusi sa avem o afinitate pentru mancarurile dulci, deoarece corpul nostru foloseste zaharul ca sursa de energie. Natura a avut grija sa fim atrasi de cele mai bune surse de zahar natural, facandu-le dulci si noua dandu-ne gust pentru dulce, dar acest gust a evoluat cu milioane de ani inainte ca noi sa fi mancat o prajitura sau sa fi baut o bautura dulce. Industria alimentara a recurs la a folosi zaharul rafinat pentru a duplica gustul alimentelor noastre preferate.
Zaharul rafinat e prezent de mai bine de doua mii de ani, dar pana de curand a fost o raritate accesibila doar celor bogati. In secolul XVIII, productia de zahar din trestie a explodat pe spinarea sclavilor si a Revolutiei industriale, moment in care zaharul a devenit disponibil la scara larga pentru mase.
Vinovatele pentru obezitatea din ziua de astazi si cele mai multe boli existente sunt zaharul cristalizat din trestie si din sfecla de zahar si, de asemenea, siropul de porumb - folosit in fabricarea de produse alimentare. Chiar daca toate tipurile de zahar procesat provin din surse naturale, procesul de rafinare le fac sa devina nocive pentru corpul nostru. Procesul de rafinare se aseamana modului in care planta de coca este rafinata pentru a obtine cocaina, sau modului in care semintele de mac sunt rafinate pentru a obtine heroina. Daca luam exemplul trestiei de zahar, rafinarea inlatura toate fibrele, vitaminele si mineralele, lasand in urma o substanta alba, cristalina, foarte dulce si solubila, ce poate fi adaugata cu usurinta in alte alimente.
Zaharul rafinat poarta denumirea de “carbohidrati goliti”, deoarece au o valoare nutritiva foarte mica, dar sunt bogati in hidrati de carbon. Consumul excesiv de zahar inseamna o preluare excesiva de carbohidrati pe care corpul nu ii poate arde, si ii transforma in grasimi. Motivul pentru care zaharul nu potoleste foamea este ca el nu are o valoare nutritiva, astfel ne creste dorinta de a consuma tot mai mult dulce.
Acest val urias de glucoza face sa creasca mult nivelul de insulina secretat. Insulina este hormonul care regleaza nivelul de glucoza din sange (glicemia). Este secretata de pancreas si indeplineste un rol vital, insa efectul pe termen lung al tuturor acestor cresteri e ca celulele tale devin rezistente la insulina, rezultatul fiind ca inceteaza sa mai fie receptive la glucoza de care au nevoie. Aceasta afectiune se numeste diabet de tip 2.
Pastele, orezul, painea sunt carbohidrati goliti, asigurand putina valoare nutritiva sau deloc. Ele determina cresterea glucozei, ridicand nivelul de insulina, dar si energia este consumata foarte rapid, lasandu-te stors sau cu „glicemia scazuta”.
Dar eu nu mananc zahar
Imi pare rau, dar daca mananci fainoase, lactate, bei alcool sau mananci alimente ce contin substituenti ai zaharului, trebuie sa iti spun ca vrand nevrand mananci zahar. Toti carbohidratii contin zahar, insa acest zahar apare sub diverse forme si poarta diverse denumiri, cum sunt maltoza (zaharul din bere), zaharoza (zaharul de masa), lactoza (zaharul din produsele lactate) si fructoza (zaharul din fructe).
Totodata daca crezi ca chipsurile pe care le mananci nu fac parte din problema ta cu zaharul caci sunt mai degraba sarate, si nu dulci, am o veste proasta pentru tine: sunt pline de zaharuri de la amidonul din cartofi si aromele din chipsuri au zahar adaugat. Nu uita nici ca bauturile contin indulcitori artificiali. Bauturile carbogazoase, energizantele si sucurile din fructe procesate industial nu fac decat sa intretina pofta excesiva de dulce, creata de consumul de zahar rau.
Hai sa scapam de astfel de confuzii, revenind la alimentele pe care am fost meniti sa le mancam.
Pai si atunci eu ce sa mai mananc?
Cu mult inainte ca stramosii nostri sa invete cum sa conserve mancarea, ghidul naturii le-a permis sa obtina substantele nutritive de care aveau nevoie, asigurandu-le alimente principale care aveau gust bun in starea lor naturala, adica fara sa fie nevoie de preparare termica sau de alte interventii, si alimente secundare, care necesitau prepararea termica, dar care asigurau aportul de proteine necesar organismului.
Cand spunem alimente principale, ne referim la:
Fructe
Legume
Nuci si seminte
Iar cand vorbim despre cele secundare, este vorba despre:
Carne
Alimentele principale contin toate substantele nutritive de care avem nevoie pentru a supravietui. Sunt alimentele cele mai usor de digerat pentru noi si care lasa cele mai putine reziduuri dupa extractia substantelor nutritive, deci nu consuma multa energie in procesul de digestie si nu lasa in urma depozite de grasimi. Mai mult, iti potolesc foamea rapid si profund, pentru a nu mai simti nevoia sa mananci excesiv.
Fructele, legumele, nucile si semintele sunt alimente pe care natura le-a creat pentru consumul nostru. Ele sunt apogeul alimentelor noastre preferate, dar nu sunt singurele din meniu. Natura ne-a permis sa ne adaptam si la alimentele secundare - carnea, care ne asigura proteine, dar dureaza mai mult pentru a fi digerata si lasa mai multe reziduuri.
Unde se incadreaza zaharul in acest meniu? Foarte simplu, nicaieri. Carbohidratii goliti nu ne asigura niciuna din substantele nutritive de care avem nevoie, asa ca nu ne potolesc niciodata foamea. Rezervorul continua sa semnalizeze ca e gol si nu stim cand sa ne oprim din mancat. Mai mult, efectul de crestere si prabusire a glicemiei da nastere unei senzatii de gol in stomac, asemanatoare foamei, o foame falsa, care te face sa mananci atunci cand nu ai nevoie.
Care e solutia?
Doresti sa scapi de aceasta dependenta? Ne faci cea mai mare bucurie, pentru ca misiunea noastra este sa ajutam 100.000 oameni sa scape de consumul de zahar procesat, sa isi invinga poftele si sa aibe un stil de alimentatie sanatos.
WildFit 90 este un (stil de viata) program revolutionar de nutritie care iti va schimba viata. WildFit este un combinatia perfecta intre psihologia alimentatiei si nutritie. Fiecare membru al echipei noastre a simtit pe propria piele efectele nocive ale zaharului procesat, iar scaparea de aceasta dependenta si felul excelent in care ne simtim fizic acum, ne motiveaza sa ajutam si alti oameni sa devina sanatosi. Motivul pentru care WildFit este atat de eficient este faptul ca se bazeaza pe informatii nutritionale extraodinare, care te vor surprinde si, mai mult decat atat, modul in care acest program este structurat iti va schimba fiziologia si mentalitatea, pentru a putea face schimbari permanente. Daca vrei sa afli mai multe despre acest program, da click aici.
Iar daca vrei sa inveti cum sa iti intelegi si controlezi foamea emotionala si sa inveti de ce aceasta este cel mai important factor pentru mancatul compulsiv, te invit sa te inscrii la cursul GRATUIT de 14 zile creat special pentru tine, dand click aici. In acest program vei afla mai mule informatii despre cum ne manipuleaza industria zaharului si vei vedea si pe propria piele efectele acestuia.