top of page
Caută
Poza scriitoruluiRadu SOFRONEA

Uleiuri sănătoase și uleiuri nesănătoase



Știm cu toții că alimentele crude sunt excelente pentru sănătatea noastră dar la fel de bune pot fi și alimentele potrivite, gătite sănătos. Deci, cum ne putem asigura că alimentele gătite pe care le consumăm sunt cât mai bune?

Când vine vorba de gătit, putem găti alimentele într-un mod blând și sănătos, cu grăsimi stabile SAU putem distruge proprietățile sănătoase ale alimentelor într-un mod periculos, cu grăsimi instabile. Deci care este cel mai bun ulei cu care să gătim???

Sâmburi de struguri, măsline, floarea soarelui, canola, nucă de cocos, susan, avocado, soia, etc. - există atât de multe opțiuni pe piață. După cum vă puteți imagina, există o serie de opinii. Dar după foarte multe studii citite, informații culese din o mulțime de surse de mare încredere, am făcut aici o listă, astfel încât să puteți decide singuri.


Când vine vorba de uleiuri, primul lucru de reținut este că de fiecare dată când gătiți cu un ulei, riscați să îl încălziți prea mult, ceea ce poate provoca oxidare și poate duce la formarea de agenți cancerigeni și a altor compuși nesănătoși. Când uleiul este nepotrivit la căldură acesta începe să se degradeze.

În general, uleiurile vin în trei categorii în ceea ce privește tipurile de acizi grași pe care le au:

  1. Acizii grași saturați au legături moleculare bine strânse între ele, făcând acest ulei extrem de stabil chiar și atunci când este expus la căldură și lumină. Uleiurile cu niveluri ridicate de acizi grași saturați sunt cea mai bună alegere pentru gătit.

  2. Acizii grași mononesaturați nu au legături moleculare la fel de bine strânse între ele ca acizii grași saturați. Cu toate acestea, sunt relativ stabile atunci când sunt expuse la căldură și funcționează bine atunci când se gătesc la temperaturi scăzute spre medii.

  3. Acizii grași polinesaturați au legături moleculare foarte slabe. Sunt instabile și pot produce cantități semnificative de radicali liberi atunci când sunt expuse la căldură. Ele nu trebuie folosite pentru gătit.

Pe lista noastră de mai jos, am împărțit pentru tine uleiurile în categorii care sperăm să te ghideze în luarea celor mai bune decizii.


1. Uleiuri care sunt sănătoase și pot rezista la căldură.

Ulei de cocos

Unul dintre cele mai unice uleiuri, uleiul de nucă de cocos este aproape o grăsime complet saturată care a fost asociată cu reducerile generale ale colesterolului și poate avea alte beneficii pentru sănătate, cum ar fi creșterea energiei și un tract digestiv sănătos. Poate rezista la căldură pentru majoritatea rețetelor.

De reținut: Punct de fum ridicat de aproximativ 450 de grade, iar cel „dezodorizat” este practic fără miros. Are multe beneficii pentru sănătate. Excelent în supe, tocane, curry și produse de patiserie.

Uleiul de palmier roșu (a nu se confunda cu uleiul de miez de palmier)

Luat din fructul palmierului, este bogat în grăsimi saturate, ceea ce îl face un ulei de gătit frumos și stabil. Are, de asemenea, un raport ridicat de „grăsimi bune”, noi cercetări care descoperă beneficii pentru sănătate similare cu uleiul de măsline. Conține un conținut ridicat de caroteni, inclusiv licopen, și numeroși tocotrienoli, forme extrem de puternice de vitamina E.

De reținut: Rezistă la căldură mare, hrănitor, stabil.

Ulei de avocado

Ce ziceți de un punct de fum de 510 de grade? Uleiul de avocado poate rezista la căldură și totuși este plin de grăsimi sănătoase.

De reținut: Versatil - utilizat pentru gătit la căldură mare, prăjire, prăjire, coacere, cum doriți. De asemenea, minunat în dressing-uri și cartofi dulci prăjiți. Oferă beneficii suplimentare pentru sănătate, cum ar fi reducerea bolilor de inimă și preveția acestora.

Ulei de migdale

Acest ulei este plin de grăsimi bune pentru tine și are un punct de fum ridicat de aproximativ 495 de grade. Excelent pentru tot felul de rețețe gătite termic și, de asemenea, funcționează excelent în deserturi datorită aromei sale naturale de migdale.

De reținut: Punct de fum ridicat, acizi grași omega-3 sănătoși, aromă curată, neutră.

2. Uleiuri sănătoase pentru gătit la căldură scăzută spre medie


Mai multe uleiuri sunt bune pentru tine din cauza conținutului lor nutrițional, dar pot avea puncte de ardere mai scăzute, ceea ce înseamnă că nutrienții lor se pot oxida și pot deveni foarte dăunători pentru sănătatea ta mai repede decât cele cu un punct de ardere mai mare.

Ulei de măsline extra virgin

Uleiul de măsline este o sursă excelentă de grăsimi mononesaturate sănătoase, care ajută la controlul nivelului de colesterol și au fost legate de sănătatea inimii. La temperaturi peste 200 grade se poate oxida și în cazul acesta nu va mai fi bun pentru organism.

De reținut: Excelent în forma sa neîncălzită. Stropiți pe legume fierte la abur sau pe o salată rece. Bun, de asemenea, pentru sotarea la foc mic și mediu.

Ulei de nuci

Acesta este plin de acizi grași omega-3 sănătoși și are aproximativ un punct de fum mediu-înalt.

De reținut: Omega-3 sănătoși, punct de ardere 400 de grade. Folosiți pentru coacere, fiert la foc mic spre mediu sau stropiți rece pe o salată. Adaugă o notă de aromă de nucă, făcându-l bun pentru salate, marinate și sote.

Ulei din semințe de susan

Cel mai bine este folosit pentru sotare ușoară și coacere la foc mic. Are o aromă ușoară plăcută, excelentă pentru a trage legume la tigaie. Legat de beneficii pentru sănătate,ajută la scăderea tensiunii arteriale și reduce riscului de boli de inimă.

De reținut: Este bogat in vitamina E, minerale precum calciul, fierul, magneziul, seleniul si cuprul, dar si in acizi grasi Omega-3. Aromă bogată, de nucă. Se gătește la foc mic.

Ulei de arahide

Puteți folosi varianta rafinată pentru sotare ușoară sau pentru prepararea sosurilor, mai ales dacă doriți aroma de nucă. Utilizați acest ulei cu moderație, totuși, deoarece conține o mulțime de acizi grași omega-6.

Stele pentru: Punct ridicat de ardere de aproximativ 450 de grade. Excelent pentru gătit pește și mâncăruri asiatice.

Grăsimile animale

Grăsimile animale sunt grăsimi saturate care sunt stabile pentru gătit la temperatură medie!


3. Uleiuri sănătoase care nu sunt atât de grozave pentru gătit


Multe uleiuri sunt foarte bune pentru tine, dar se descompun mai ușor atunci când sunt expuse la lumină, căldură și aer, și nu sunt la fel de sănătoase pentru gătit. Acestea sunt următoarele:

Ulei din semințe de struguri

Acest ulei sănătos are un nivel scăzut de grăsimi saturate, ceea ce îl face bun pentru talia dvs., precum și pentru rețetele dvs. Un punct de ardere mediu-înalt de aproximativ 420 de grade ar face din acesta un ulei de gătit bun, dar semințele de struguri sunt în mare parte grăsimi polinesaturate, care sunt instabile. Se poate oxida cu ușurință atunci când este expus la lumină, aer și căldură, deci este foarte delicat. Sursă bună de vitamina E și acid oleic.

Uleiul de in

Un alt ulei care este o sursă bună de acizi grași omega-3, dar are un punct de ardere de numai aproximativ 225 de grade, deci nu este bun pentru gătit. Se amestecă în feluri de mâncare după încălzire sau în sosurile de salată.

Ulei de cânepă

Plin de acizi grași sănătoși care pot reduce riscul de diabet, conform studiilor. Este totuși prea delicat pentru a fi încălzit, așa că economisiți pentru salată și uz extern pe piele.

Ulei de alune de pădure

Oferă vitamina E și grăsimi mononesaturate sănătoase. Cel mai bine este folosit în decurs de trei până la șase luni de la desfacere. Prea delicat pentru gătit. De asemenea, grozav în sosuri, legume prăjite sau verdeață la abur.

4. Uleiuri cu efecte negative asupra sănătății


Unele uleiuri despre care credem că ar fi sănătoase, de fapt, nu sunt.


Multe uleiuri sunt bogate în acizi grași omega 6, dar de acești acizi grași nu ducem lipsă și tocmai de aceea apar dezechilibre.


Cei mai mulţi oameni consumă prea mulţi acizi graşi Omega-6. În acelaşi timp, consumul de alimente bogate în Omega-3 se află la cel mai mic nivel la care a fost vreodată. Un raport distorsionat al acestor acizi graşi polinesaturaţi poate fi unul dintre cele mai dăunătoare aspecte ale modului de viață pe care îl ducem în ziua de azi.


Corpurile noastre nu au enzime pentru a îi produce şi de aceea trebuie să îi luăm din dietă. Dacă nu îi obţinem din dietă, atunci vom dezvolta un deficit şi ne vom îmbolnăvi. De aceea sunt numiţi acizi graşi „esenţiali”. Aceştia sunt diferiţi de majoritatea grăsimilor. Nu sunt utilizaţi doar pentru energie sau stocaţi, ci sunt biologic activi şi au rol important în procese precum coagularea sângelui şi inflamaţia.


Omega-6 şi Omega-3 nu au aceleaşi efecte. Omega-6 sunt pro-inflamatorii, în timp ce Omega-3 sunt anti-inflamatorii. Desigur, inflamaţia este esenţială pentru supravieţuirea noastră. Ne ajută în protejarea organismului împotriva infecţiilor şi leziunilor, dar poate provoca daune grave şi poate contribui la îmbolnăvire atunci când răspunsul inflamator este inadecvat sau excesiv.

Ulei de soia

Acest ulei este bogat în grăsimi omega-6, care nu sunt neapărat dăunătoare pentru tine, dar noi per ansamblu mănâncăm prea multe, ceea ce poate duce la probleme de sănătate și obezitate. Sursele pentru acest ulei sunt probabil culturi modificate genetic, iar cele mai multe opțiuni sunt puternic procesate cu substanțe chimice.

Ulei de floarea soarelui

Are un punct de fum ridicat, este o sursă excelentă de vitamina E, iar cea mai mare parte a grăsimilor sale este nesaturată. Uleiul acesta este parțial hidrogenat, ceea ce înseamnă că conține grăsimi trans nesănătoase. De asemenea, este bogat în acizi grași omega-6, care atunci când nu sunt la aceași nivel cu omega 3, sunt legați de obezitate, diabet și boli de inimă. Reutilizarea uleiului poate duce la formarea mai multor grăsimi trans nocive.

Ulei de șofrănel

Acesta are un punct de fum ridicat și un nivel scăzut de grăsimi saturate, dar poate forma radicali liberi periculoși atunci când este expus la căldură sau oxigen. Uleiurile polinesaturate de șofrăn conțin mult acid linoleic și pot produce radicali liberi atunci când sunt expuse la căldură. Un studiu mai recent din 2013 a mai descoperit că consumul de grăsimi omega-6 precum cele din uleiul de șofrănel poate duce la un risc mai mare de probleme cardiace.

Ulei de rapiță

Conține acizi grași omega-9 care promovează sănătatea și are și câțiva omega-3. Are un punct de fum ridicat și o aromă neutră. Cu toate acestea, are o cantitate bună de acizi grași omega-6, ceea ce poate duce la probleme de sănătate. De asemenea, râncește destul de ușor și poate forma concentrații mari de acizi grași trans. Rapița poate proveni și ea din culturi modificate genetic.

Ulei din semințe de bumbac

Aproximativ jumătate din acest ulei este alcătuit din acizi grași polinesaturați, care sunt instabili. De asemenea, conține o cantitate bună de acizi grași omega-6.

Ulei de porumb

Un alt ulei care poate produce substanțe chimice nocive atunci când este încălzit. De asemenea, este bogat în acizi grași omega-6 și are un punct de fum/ardere mediu-înalt. O mare parte din uleiul de porumb disponibil provine din plante modificate genetic.



364 afișări0 comentarii

Commentaires


bottom of page